Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Δημοσκόπηση-τσουνάμι: 46% Αριστερά, 31% ΝΔ, 8% ΠΑΣΟΚ, 5% ΛΑΟΣ, 3% Χρυσή Αυγή!

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να σηματοδοτήσει η διαμόρφωση, έστω σε δημοσκοπική βάση, της εκλογικής επιρροής των κομμάτων που δείχνει ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να εκραγούν και να κατακάψουν το υπάρχον πολιτικό σκηνικό.

H ακόμα πιο έντονη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που πλέον η εκλογική του δύναμη προσμετράται μεταξύ 6 και 10% (!), η επκείμενη είσοδος στη Βουλή του εθνικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με ποσοστό που κυμαίνεται περί το 3% ξεπερνώντας σαφώς την Δημοκρατική Συμμαχία της Ν.Μπακογιάννη που μένει με 2%, η υποχώρηση του ΛΑΟΣ (5% του δίνουν, αλλά μπορεί να λάβει και 3% και είναι σαφές ότι το ....."μνημονιακό" κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη θα δώσει αγώνα για να μπει στη Βουλή) και τέλος η "μία από τα ίδια" για την ΝΔ (η δημοσκόπηση όμως έγινε πριν από την περασμένη Κυριακή) είναι τα πολιτικά δεδομένα που καταγράφει το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της Public Issue για τον Φεβρουάριο του 2012.

Για την ακρίβεια και με αναγωγή των αναποφάσιστων και ποσοστό "συν" ή "πλην" 2% στα ποσοστά τους, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό μόλις 8% και πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 31%, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερά με 18%, το ΚΚΕ με 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ο ΛΑΟΣ με 5%. Στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν οι Οικολόγοι με 3,5% και η Χρυσή Αυγή με 3%. Η Δημοκρατική Συμμαχία λαμβάνει 2%.

Τονίζεται ότι το ποσοστό αποχής ανέρχεται στο 30% που μάλλον χαμηλό. Εδώ να απευθύνουμε ένα κάλεσμα στους πολίτες: Πρέπει όλοι να ψηφίσουμε. Κανείς να μην μείνει στο σπίτι του. Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, πρόκειται για το μέλλον του ίδιου του Έθνους μας.

Οι αρνητικές γνώμες για το ΠΑΣΟΚ φτάνουν στο 89% και ακολουθούν οι αρνητικές γνώμες για ΛΑΟΣ (76%), ΚΚΕ (69%), ΝΔ (68%) και ΣΥΡΙΖΑ (60%). ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ πληρώνουν το "Ναι" στο Μνημόνιο, όπως θα αρχίσει από την Κυριακή και μετά να το πληρώνει και η ΝΔ, αν οι πολιτικές διεργασίες που συτελούνται αυτή την στιγμή στο παρασκήνιο από ομάδες βουλευτών, δεν ανατρέψουν την κατάσταση.

Ήδη τα μηνύματα έχουν φτάσει με σαφήνεια τόσο στον Α.Σαμαρά, όσο και στον Γ.Καρατζαφέρη: "Αν πουλήσετε την Ελλάδα χάνεστε και χάνονται και τα κόμματά μας" διαμηνύουν οι βουλευτές τους.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Φώτης Κουβέλης με 56% και ακολουθούν: Αλέξης Τσίπρας με 41%, Αντώνης Σαμαράς με 31%, Αλέκα Παπαρήγα με 27%, Γιώργος Καρατζαφέρης με 25%, Ντόρα Μπακογιάννη με 19% και τελευταίος έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 9%.

Πως βλέπουν οι πολίτες την κυβέρνηση Παπαδήμου;

Το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων (91%) είναι δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας. Για πρώτη φορά υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες (48%) έναντι των θετικών (46%) για τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Σημειώνεται ότι στο Βαρόμετρο του Δεκεμβρίου οι θετικές γνώμες για τον κ. Παπαδήμο ήταν 60%. και Θετική για το 46%.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι θετικές γνώμες για τον κ. Παπαδήμο είναι 68%, στους ψηφοφόρους της ΝΔ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 58%, του ΚΚΕ 57% και των ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ 50%.

Το 71% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύονται τον Λουκά Παπαδήμο για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, έναντι του 27% που τον εμπιστεύονται.

Εκλογές, Μνημόνιο, Δημοκρατία

Αναφορικά με την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών, το 58% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζονται, έναντι του 38% που θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται. Τον Ιανουάριο του 2011 το ποσοστό που ήθελαν εκλογές ήταν 14% και τον περασμένο Ιανουάριο, το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 46%. Το 91% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση και το 79% δηλώνει δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία. Ικανοποιημένο είναι μόλις το 7%, ενώ για το 13% η Δημοκρατία δεν υπάρχει και έχει καταργηθεί.

Κατά του Μνημονίου είναι το 79% και υπέρ μόλις το 12%.

Αρνητικές οι γνώμες για την ΕΕ, θετικές για το ευρώ

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, το 70% θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι μάλλον χειρότερα, αντίθετα με το 15% μάλλον καλύτερα.

Τέλος, το 54% έχει αρνητική γνώμη για την ΕΕ και το 41 θετική. Ένα μήνα πριν τα ποσοστά ήταν σχεδόν αντιστρόφως ανάλογα, με το 44% να είχε αρνητική και το 51% θετική γνώμη. Αναφορικά με το ευρώ, το βλέπει θετικά το 61% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 35%.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Οι νεότερες τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που γίνονται μετά την Κυριακή δείχνουν μια ΝΔ να πιέζεται και να έχει ποχωρήσει σε ποσοστά περί το 26%! Ο Α.Σαμαράς ξοδεύει όλη την αντιμνημονιακή του προίκα και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αν οι εκλογές δεν γίνουν άμεσα.

Η Αριστερά προελαύνει με 46-48%, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα θετικό: Κάποιος πρέπει να κυβερνήσει και αυτοί, με εξαίρεση τον Α.Τσίπρα, δεν θέλουν αν αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες.

Το κόμμα της Χρυσής Αυγής συνεχώς ισχυροποιεί τα εκλογικά του ποσοστά. Kαι αναμένεται να ισχυροποιείται όσο εξασθενεί, κατ'αρχήν το ΛΑΟΣ και κατά δεύτερο λόγο η ΝΔ. Η αντίδραση των πολιτών στο ξεπούλημα που επιχειρείται είναι άμεση...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου