Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τουρκία: "Τέλος το φυσικό αέριο για Ελλάδα"!

H απερίσκεπτη και οπωδήποτε απέχουσα από τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα καθυστέρηση του South Stream και η υιοθέτηση άκριτα των διαφόρων αγωγών από τα βάθη της Ασίας, τελικά πληρώνεται: Φυσικό αέριο, από την Τουρκία, τέλος για εφέτος! Τουλάχιστον για αυτή την εποχή πoυ το έχουμε ανάγκη.

Η Τουρκία που είχε πει πριν από τρεις εβδομάδες ότι "μόνο για δύο εβδομάδες θα διακόψουμε την παροχή" τώρα ειδοποίησε ότι "δεν μπορεί να δώσει και δεν ξέρει πότε θα δώσει φυσικό αέριο λόγω προβλημάτων που υπάρχουν με την παροχή αερίου από το Αζερμπαϊτζάν"! ......

Τι είδους προβλήματα; Αυτά για τα οποία η Ρωσία είχε εγκαίρως ενημερώσει: Το κοίτασμα είναι μικρό και δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες Ελλάδας και Τουρκίας! Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βγάζει ανακοινώσεις στήριξης για τον αγωγό ITGI ο οποίος θα παίρνει φυσικό αέριο από το ανεπαρκές κοίτασμα του Shah Deniz! Ποιος είχε υπογράψει για τον αγωγό; Ο Κ.Χατζηδάκης επί κυβέρνησης ΝΔ.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους στο Reuters, οι ροές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν σταματήσει, ενώ έχουν μειωθεί και από το Ιράν.

Υποτίθεται ότι "Η διακοπή οφείλεται σε τεχνική βλάβη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο κοίτασμα του Shah Deniz", (αυτό δήλωσε αξιωματούχος της BP στο Αζερμπαϊτζάν), αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το κοίτασμα δεν φτάνει για να ικανοποιεί τις ανάγκες μας. "Καμία βλάβη δεν έχει το Shah Deniz" είπε Ρώσος αξιωματούχος της Gazprom που εκμεταλλεύεται γειτονικό κοίτασμα.

Το κοίτασμα του Shah Deniz παράγει 25 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εταιρεία Botas προμηθεύει τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Η σχετική σύμβαση προβλέπει την προμήθεια αζέρικου αερίου συνολικής ποσότητας 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Η Τουρκία εισάγει 6,6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν ή το 16% περίπου της εγχώριας κατανάλωσης. Επίσης, εισάγει περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα από το Ιράν, με το οποίο έχει διαφορές για τις τιμές.

Εκπρόσωπος της ιρανικής εταιρείας φυσικού αερίου δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα συνεχίζει κανονικά τις εξαγωγές προς την Τουρκία (27 εκατ. κυβικά μέτρα), ωστόσο, λόγω τεχνικών προβλημάτων (!) είναι πιθανό να υπήρξε μία προσωρινή μείωσης της προσφοράς.

Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ καλύπτει την εγχώρια ζήτηση με βάση τις μακροχρόνιες συμβάσεις τις οποίες έχει συνάψει με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική Botas, την αλγερινή Sonatrach και τις συμβάσεις για υγροποιημένο αέριο από την ελεύθερη αγορά. Μόνο η Gazprom δίνει αυξημένες ποσότητες αυτή την εποχή...

Την περίοδο της πολύ υψηλής ζήτησης στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, υπήρξε ταυτόχρονα σταδιακή μείωση παροχής αερίου από την Botas, η οποία και τελικά διέκοψε τη παροχή στις 18 Ιανουαρίου επιτείνοντας το πρόβλημα. Την επομένη ημέρα η τουρκική εταιρία επικαλέστηκε λόγους «ανωτέρας βίας» για τη διακοπή της παροχής από τις 19 Ιανουαρίου και μετά.

Η ΔΕΠA κινητοποιήθηκε άμεσα για να εξαλείψει κάθε πιθανότητα προβλήματος στην παροχή αερίου προς τους πελάτες της και αύξησε τις ημερήσιες προμήθειες ρωσικού αερίου πάνω από το συμβατικό μέγιστο έως και 31 Ιανουαρίου κατόπιν συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom.

Φυλακή ποιος θα πάει κάποτε, για τα εγκλήματα που κάνουν στην πλάτη της χώρας;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου