Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΡΑΚΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, στο μοναδικό χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, η κατασκευή του...
φράχτη κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.  


«Ο φράχτης είναι ένα έργο που έχει και πρακτική και συμβολική αξία. Θα αποθαρρύνει τους διακινητές και τη λαθρομετανάστευση, ενώ θα στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα transit για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε...... ο κ. Παπουτσής  κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης συνόρων. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλους μη νόμιμους μετανάστες και οι ενέργειες της κυβέρνησης στοχεύουν στην ηρεμία και την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού». Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν, τόνισε πως η κατασκευή του φράχτη θα προχωρήσει, καθώς είναι νόμος του κράτους. 

Το έργο σχεδιάστηκε από τις ελληνικές Αρχές με σκοπό να ανακόψει το κύμα των χιλιάδων λαθρομεταναστών. 
Το μήκος του φράχτη θα είναι συνολικά 10,3 χλμ. και θα κατασκευαστεί από τις Καστανιές ώς τη Νέα Βύσσα. Δύο σειρές ατσάλινου συρματοπλέγματος ύψους 3 μέτρων η καθεμιά, ανάμεσα στις οποίες θα περιπολούν αστυνομικοί, θα σφραγίσουν σε έξι μήνες (το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου) το μοναδικό σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων που δεν ορίζεται από τον Έβρο. 

Σε μικρή απόσταση από τον φράχτη σχεδιάζεται να λειτουργήσει κέντρο επιχειρήσεων με 25 θερμικές κάμερες. Και όλα αυτά θα κοστίσουν περίπου 5 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα δοθούν από εθνικούς πόρους. Στις Καστανιές και τη Νέα Βύσσα οι νέοι επισημαίνουν ότι η ελληνική εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου έχει υποσχεθεί ότι θα απασχολήσει ανέργους της περιοχής στην κατασκευή του έργου. 

Ο κ. Παπουτσής έκανε επίσης εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της χώρα μας για την ευρωπαϊκή ανάδειξη του θέματος της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και σε μια σειρά έργων υποδομής στην περιοχή, όπως η ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει το αστυνομικό τμήμα Φερών, προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ, οι επισκευές- ανακαινίσεις χώρων κράτησης που λειτουργούν στον Έβρο, η επέκταση του υπάρχοντος κέντρου κράτησης του Φυλακίου, η ανέγερση νέου κτιρίου για το αστυνομικό τμήμα Διδυμοτείχου, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, καθώς και η ενίσχυση της αστυνομίας με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. 

Από την αρχή του νέου έτους τρεις λαθρομετανάστες έχουν βρεθεί πνιγμένοι στον Εβρο και άλλοι δύο αγνοούνται. Μόνο μέσα στο 2011, πέρασαν τα σύνορα του Έβρου, 54.974 μη νόμιμοι μετανάστες, περίπου 8.000 περισσότεροι από το 2010. 

Τον κ. Παπουτσή συνόδευαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νωρίτερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή του «φράχτη» και του επιχειρησιακού κέντρου επιτήρησης συνόρων, πραγματοποίησαν το πρωί στην πλατεία της Νέας Βύσσας, φορείς και πολίτες της περιοχής, ενώ την επίσκεψη του κ. Παπουτσή στον Έβρο, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Αχτιδική Επιτροπή βορείου Έβρου του Κ.Κ.Ε.

Κατά την άφιξη του κ. Παπουτσή στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ιδιοκτήτες γραφείων τελετών της περιοχής, παρατάσσοντας τέσσερις νεκροφόρες, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την υπαγωγή των συγκεκριμένων οχημάτων στην κατηγορία των πολυτελών ΙΧ και όχι σε αυτή των επαγγελματικών όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου