Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ερευνα για τις συντάξεις - μαϊμού

Ερευνα για τις συντάξεις - μαϊμού Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης ζητεί να διερευνηθούν τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων. Στο στόχαστρο των αρχών όσοι εισπράττουν παράνομα συντάξεις, αλλά και οι κρατικοί υπάλληλοι που συμβάλλουν είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια

Δικαστική έρευνα παρήγγειλε χτες ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για «συντάξεις μαϊμού», οι οποίες .....
φέρονται να έχουν επιβαρύνει το ΙΚΑ με εκατομμύρια ευρώ.
Στο θέμα είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων ότι με την απογραφή εντοπίστηκαν αρχικά 100.000 περιπτώσεις, στις οποίες καταβάλλονταν οι συντάξεις, αλλά οι δικαιούχοι δεν προσήλθαν και ότι, μέχρι σήμερα 20.000 δικαιούχοι δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί, ενώ πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει και άλλοι παράνομα εισέπρατταν τις συντάξεις τους.
Σύμφωνα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η ετήσια επιβάρυνση του ΙΚΑ απ΄αυτές τις συντάξεις υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ. Τη δικαστική έρευνα θα διενεργήσει ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μουζακίτης, με σκοπό να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Ο οικονομικός εισαγγελέας -σύμφωνα με πληροφορίες- σε πρώτη φάση θα αναζητήσει στοιχεία από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί η ετήσια επιβάρυνση στο ΙΚΑ από την παράνομη είσπραξη συντάξεων υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί η ετήσια επιβάρυνση στο ΙΚΑ από την παράνομη είσπραξη συντάξεων υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ
Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα κληθούν ως ύποπτοι για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου συγγενείς ασφαλισμένων, οι οποίοι συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις και μετά τον θάνατο των ασφαλισμένων.
Παράλληλα, θα κληθούν ως ύποπτοι για το αδίκημα της συνέργειας στην απάτη σε βάρος του Δημοσίου, κρατικοί υπάλληλοι που συνέβαλαν από αμέλεια ή παραλείψεις και δεν έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους.
Εάν διαπιστωθούν στοιχεία ενοχής, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των υπευθύνων, οι οποίοι θα βρεθούν κατηγορούμενοι.
Με βάση τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας, τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να κινηθούν δικαστικά με αγωγές στα αστικά δικαστήρια, διεκδικώντας τα χρήματα που εισπράχθηκαν παράνομα.
Κοστίζουν 1,5 δισ. ευρώ
Από κόσκινο 100.000 ασφαλισμένοι - φαντάσματα
Στο «μικροσκόπιο» των Ταμείων έχουν βρεθεί 100.000 ασφαλισμένοι-φαντάσματα, που κοστίζουν στo ασφαλιστικό σύστημα 1,5 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως η χώρα μας έχει «ρεκόρ» συνταξιούχων άνω των 100 ετών αλλά και από τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων. Συντάξεις καταβάλλονται για χρόνια σε νεκρούς αλλά και σε ανύπαρκτους ασφαλισμένους.
Σε πολλές περιπτώσεις οι... συνήθεις ύποπτοι είναι οι σύζυγοι των συνταξιούχων αλλά υπάρχουν και περιστατικά που κατατίθενται κάθε μήνα στην τράπεζα και δεν εισπράττονται από κανέναν. Πέρυσι ξεκίνησε η απογραφή των συνταξιούχων στα μεγάλα Ταμεία σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στις συντάξεις-μαϊμού.
Μάλιστα υπήρξαν χιλιάδες περιπτώσεις ασφαλισμένων-φαντάσματα που δεν προσήλθαν να απογραφούν, αποδεικνύοντας στην πράξη τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα.


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου