Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πώς γεννήθηκαν οι «Ανώνυμοι»


Οι «Ανώνυμοι» που έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση το 2003, είχαν στόχο να δημιουργήσουν μια δυναμική διαδικτυακή κοινότητα, τα μέλη της οποίας θα συνυπήρχαν και θα δρούσαν στο πλαίσιο μιας «αναρχικής» ψηφιακής ανταλλαγής απόψεων. Υπό την σκέπη του όρου «Ανώνυμοι» σήμερα συναθροίζονται τα μέλη μιας ιντερνετικής υποκουλτούρας, άτομα που διατηρούν την ανωνυμία τους και πραγματοποιούν «καταδρομικές» ψηφιακές επιθέσεις εναντίον εταιρικών ή κρατικών στόχων.
Αν και το αρχικό μόρφωμα των Anonymous αφορούσε περισσότερο τις .....

κοινές δράσεις με ψυχαγωγικό στόχο, μετά το 2008, η ιντερνετική λέσχη έστρεψε την προσοχή της στον διεθνή ακτιβισμό και τις συντονισμένες ψηφιακές διαμαρτυρίες, συχνά ως απάντηση σε κρατικές πρωτοβουλίες ελέγχου του Διαδικτύου ή ποινικοποίησης της ελεύθερης ανταλλαγής μουσικών ή κινηματογραφικών αρχείων. Με τη σημερινή τους μορφή, οι «Ανώνυμοι» έπαψαν να αποτελούν μέλη διαδικτυακής κοινότητας, «δανείζοντας» το όνομά τους σε όποιον διαδικτυακό εισβολέα θέλει να το χρησιμοποιήσει για... ανάλογους σκοπούς.

Οι Αρχές πολλών χωρών, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, προχώρησαν σε συλλήψεις μελών της ιντερνετικής λέσχης, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι ήταν ανήλικοι μαθητές, όπως στην Ολλανδία το 2010 και στη Βρετανία στις αρχές του 2011. Το αμερικανικό FBI παράλληλα εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε επίδοξους χάκερ -μιμητές των Ανωνύμων- ότι οι διαδικτυακές επιθέσεις (DDOS) τιμωρούνται με δέκα έτη κάθειρξης σε ομοσπονδιακές φυλακές.




kathimerini.gr/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου