Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πραξικόπημα στις... Μαλδίβες!

Τη βαθιά της ανησυχία για την ανατροπή του προέδρου των Μαλδίβων μετά το πραξικόπημα της αστυνομίας και του στρατού εξέφρασε η Ε.Ε και ζήτησε οι νέες αρχές να σεβαστούν το σύνταγμα και το κράτος δικαίου.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Άστον υπογράμμισε «τη σημασία του σεβασμού του συντάγματος, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Οι αξίες αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας της δημοκρατικής μετάβασης στις Μαλδίβες», τόνισε η Άστον......

Κάλεσε τις νέες αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού των Μαλδίβων και ζήτησε από όλες τις πλευρές έναν διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.

Μία ημέρα μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ, χιλιάδες υποστηρικτές του συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία στην πρωτεύουσα Μαλέ, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.



Ο Νασίντ, ο οποίος κατηγόρησε νωρίτερα τον διάδοχό του Μοχάμεντ Ουαχίντ, ότι εμπλέκεται στο πραξικόπημα που τον υποχρέωσε να παραιτηθεί, βρισκόταν μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες. Αστυνομία και στρατός απάντησαν με δακρυγόνα και χημικά, αναγκάζοντας το πλήθος να υποχωρήσει μακριά από την Πλατεία της Δημοκρατίας όπου είχε συγκεντρωθεί.



"Δεν θα σταματήσουμε", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντουλά, ένας υποστηρικτής του MDP (Δημοκρατικό Κόμμα Μαλδίβων), του κόμματος του Νασίντ. "Απλώς θα συγκεντρωθούμε και θα διαδηλώσουμε αλλού", πρόσθεσε.



Ο Νασίντ είχε τεθεί επικεφαλής των διαδηλωτών μετά τη σύσκεψη που είχε με στελέχη του κόμματός του που χαρακτήρισαν παράνομη τη νέα κυβέρνηση του Ουαχίντ.νοντας μηνύματα έμπρακτης συμπαράστασης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου