Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ....."...ο Θ. Πάγκαλος συλλαμβάνει τους κωνσταντινικούς και επιχειρεί να τους τουφεκίσει....."

Δείτε συνοπτικά το ημερολόγιο της Επανάστασης και της δίκης και της εκτέλεσης των έξι, στο Γουδί...
1922, Αύγουστος, Οι Τούρκοι εξαπολύουν επίθεση στο μικρασιατικό μέτωπο. - Οι Τούρκοι διασκπούν τις ελληνικές γραμμές. Τα ελληνικά στρατεύματα αρχίζουν την υποχώρηση. - Η ελληνική υποχώρηση μετατρέπεται σε άτακτη φυγή. Η καταστροφή έχει συντελεστεί. - Αφαιρείται η διοίκηση απο τον αρχιστράτηγο Γ. Χατζανέστη και ανατίθεται στον αντιστράτηγο Γ. Πολυμενάκο. - Η Ιταλία γνωστοποιεί στην ελληνμική κυβέρνηση οτι θεωρεί άκυρες τις ειδικές συμβάσεις για τη Δωδεκάνησο. - Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τη Σμύρνη. - Παραιτείται η κυβέρνηση Π. Πρωτοπαπαδάκη. Πρωθυπουργός ο Ν. Τριανταφυλλάκος. Οι σύμμαχοι υποργάφουν με την κυβέρνηση της Άγκυρας πρωτόκολλο για την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης. - Οι Τούρκοι πουρπολούν τη Σμύρνη. Οι ελληνικοί πληθυσμοί, όσοι δεν σφάζονται, φεύγουν πανικόβλητοι.
1922, Σεπτέμβριος, Τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη ......
Μικρά Ασία. - Στη Χίο και τη Μυτιλήνη κηρύσσεται στρατιωτική επανάσταση. - Τα επαναστατικά στρατεύματα φτάνουν στο Λαύριο και στέλνουν τελεσίγραφο στην Αθήνα. - Παραιτούνται η κυβέρνηση και ο Κνωσταντίνος. Βασιλιάς ορκίζεται ο Γεώργιος Β'. Εξέγερση στην Αθήνα υπο τον Θ. Πάγκαλο. Συλλαμβάνονται εκατοντάδες κωνσταντινικοί τους οποίους ο Πάγκαλος επιχειρεί να τουφεκίσει....Η Επανάσταση κηρρύσει στρατιωτικό νόμο...
1922, Οκτώβριος, Η Επανάσταση αποφασίζει να παραπέμψει τους "μεγάλους ενόχους" σε έκτακτο στρατοδικείο και συνιστά Ανακριτική Επιτροπή. - Πάνδημο συλλαλητήριο στην Αθήνα ζητεί το "θάνατο των προδοτών". - Ο στρατηγός Πάγκαλος ηγέτης των αδιάλλακτων, πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής. - Συλλαμβάνεται στην Κέρκυρα ο πρίγκηπας Ανδρέας και μετάγεται στην Αθήνα. - Συγκροτείται με επαναστατικό διάταγμα έκτακτο στρατοδικείο "προς εκδίκαση των κατά των υπαιτίων της εθνικής καταστροφής κατηγοριών". - Η Ανακριτική Επιτροπή εκδίδει το πόρισμα. - Οι "μεγάλοι ένοχοι" παραπέμπονται στο έκτακτο στρατοδικείο. - Αρχίζει στο Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο η δίκη των οκτώ πρώτων ενόχων.
1922, Νοέμβριος, Σχηματίζεται στρατιωτική κυβέρνηση υπο τον Σ. Γονατά και με υπουργό των Στρατιωτικών τον Θ. Πάγκαλο. - Τρίτη 15 Νοεμβρίου 1922, καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται οι έξι......
Πηγή: Τα φοβερά ντοκουμέντα, ΤΟ ΒΗΜΑ, Αλέξανδρος Κοτζιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου