Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το Νέο Λύκειο ανά τάξη..



Συνοπτικά όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Υπ.Παιδείας:



- Αναδιατάσσεται ο αριθμός των μαθημάτων και ανακαθορίζονται το περιεχόμενο και ο τρόπος διδασκαλίας τους. Μονόωρο μάθημα δεν υφίσταται...
- Τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας (Νέα και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία - Λογοτεχνία), η Ιστορία και τα Μαθηματικά συνιστούν τον...τριπλό πυρήνα των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, τα οποία οι μαθητές παρακολουθούν υποχρεωτικά.
- Εισάγεται η Ερευνητική Εργασία (Project), ως διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών. Είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και ο βαθμός της προσμετράται ισότιμα με τους βαθμούς των υπόλοιπων μαθημάτων.

- Διευρύνεται το φάσμα των επιλογών των μαθητών. Προπάντων στη Β' και στη Γ' Λυκείου, ο μαθητής μπορεί να επιλέξει τον κύκλο ή το άθροισμα μαθημάτων που θα υπηρετήσουν τις ανάγκες του.

- Σε Β' και Γ' Λυκείου παρέχεται στους μαθητές δυνατότητα να παρακολουθούν Μαθήματα Εμβάθυνσης σε επιπλέον ώρες, για να μειωθεί η εξάρτηση από το φροντιστήριο. Α' ΛυκείουΗ Α' Λυκείου αποτελεί τάξη Γενικής Παιδείας. Μειώνεται κατά 8 ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων (από 16 σε 8). Συγκεκριμένα:

- Δημιουργείται ενιαίος τίτλος Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία και Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία), με διακριτά μαθήματα την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία.

- Ενοποιούνται τα μέχρι σήμερα ανεξάρτητα μαθήματα της Αλγεβρας και της Γεωμετρίας σε έναν ενιαίο τίτλο Μαθηματικά.

- Δημιουργείται ενιαίος τίτλος Φυσικές Επιστήμες, με διακριτά μαθήματα τη Φυσική, τη Χημεία, και τη Βιολογία (η τελευταία αποτελεί καινοτόμο προσθήκη στην Α' Λυκείου).

- Το μάθημα της Τεχνολογίας ενσωματώνεται στην Ερευνητική Εργασία.

- Το μάθημα Αρχές Οικονομίας μεταφέρεται στη Β' Λυκείου.

- Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, από μονόωρο μάθημα αναβαθμίζεται.

- Οι μαθητές υποχρεούνται να επιλέξουν την Ερευνητική Εργασία, η οποία αξιολογείται και βαθμολογείται ισότιμα προς όλα τα άλλα μαθήματα. Β' Λυκείου
Στη Β' Λυκείου υπάρχουν διάφορες επιλογές. Πάντα με τη συμβουλευτική στήριξη και καθοδήγηση του σχολείου, οι μαθητές επιλέγουν (από έναν ενδεικτικό κατάλογο προσφερόμενων μαθημάτων σχολείου - ακόμη και από ελεύθερες ατομικές επιλογές) έναν αριθμό μαθημάτων από κλασικές, ανθρωπιστικές, θετικές, τεχνολογικές και επιστήμες υγείας. Με τον τρόπο αυτό, οι επιλογές στη Β' Λυκείου επιτρέπουν στους μαθητές σημαντικό βαθμό ευελιξίας, ακόμα και σε αυτόν τον προχωρημένο σταθμό των σπουδών τους.

- Ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων μειώνεται κατά 5 (από 17 σε 12). Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και ανεξάρτητος από τη σύνθεση των μαθημάτων που επιλέγονται. Γ' Λυκείου
Στην Γ' Λυκείου διευκολύνεται η επιλογή μαθημάτων που αποφασίζουν οι μαθητές. Μεταξύ άλλων, η εσωτερική συμβουλευτική οφείλει να καθοδηγήσει τα παιδιά
- ως προς τη σύνθεση των μαθημάτων εκείνων που απαιτούν τα Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για τους συντελεστές βαρύτητας και τα συναφή -, ακόμη και με την υπόδειξη ενδεικτικών διαδρομών ή ενδεικτικών προγραμμάτων. n Μειώνεται κατά 6 ο συνολικός αριθμός μαθημάτων (από 16 σε 10).
greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου