Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ευθύνες Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου «δείχνουν» οι καταθέσεις στη δικογραφία Πεπόνη για την ΕΛΣΤΑΤ

Ευθύνες Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου «δείχνουν» οι καταθέσεις στη δικογραφία Πεπόνη για την ΕΛΣΤΑΤ







Στη Βουλή έχει διαβιβαστεί  από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη που αφορά στην υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κ. Πεπόνης όπως αναφέρει στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντέλη, αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσαν δημοσιεύματα με τις καταγγελίες του μέλους του... διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες, «το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί, για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη». 


Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού, (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία που έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις κατά μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Πεπόνης σημειώνει στο διαβιβαστικό του ότι σε πλείστες από τις συνολικά 18 μαρτυρικές καταθέσεις «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο πρσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, αφενός και για ύπαρξη, συναφώς και αφετέρου, ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».

Να σημειωθεί ότι για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής θα πρέπει να υπογράφεται από 60 βουλευτές ενώ η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή πρέπει να έχει την υπογραφή τουλάχιστο 30 βουλευτών.

Παπακωνσταντίνου: Θα δώσω τα στοιχεία για την ΕΛΣΤΑΤ

«Η αναξιοπιστία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίησή της. Η ΕΛΣΤΑΤ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και τα στατιστικά στοιχεία έχουν επικυρωθεί. Είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητηθεί στη Βουλή και το ύψος του ελλείμματος που παραλάβαμε και τις συνθήκες που το διαμόρφωσαν. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση θα παράσχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για να σταματήσει να ποινικοποιείται η αλήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

Για το θέμα αυτό άλλωστε πηγές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν στη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. 

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου