Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η μυστική συμφωνία Βενιζέλου - Λοβέρδου

Τι σχεδιάζουν για νέο όνομα, άλλα γραφεία και για τα ψηφοδέλτια

Σε ρόλο αντιπροέδρου ο Λοβέρδος, γραμματέας Σκανδαλίδης ή Φλωρίδης

«Kυανόκρανοι» Αργύρης και Αηδόνης

Ανανέωση στα ψηφοδέλτια

Πετούν έξω παλιά στελέχη

Η συμφωνία για κοινή πορεία Λοβέρδου Βενιζέλου τα επόμενα χρόνια φέρνει τα πάνω κάτω στο ΠΑΣΟΚ. Νέο κόμμα, νέα πρόσωπα, νέα κομματικά όργανα, μέχρι και νέα γραφεία και νέο όνομα σκέφτονται οι δύο, που πιθανότατα θα είναι οι νέοι ένοικοι της Ιπποκράτους.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας να υποστείλει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να συμπορευτεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σηματοδοτεί μια νέα αρχή στο ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα μετά τις......
εθνικές εκλογές, όταν, όπως όλα δείχνουν, το ΠΑΣΟΚ θα έχει υποστεί βαριά ήττα. Ο στόχος τώρα είναι να μην πάρει η ΝΔ αυτοδυναμία.

Το σύνθημα του Λοβέρδου ήταν «συσπείρωση, ενότητα και σταθερότητα». Ο κουμπάρος της ενωτικής αυτής κίνησης ήταν ο Κ. Σκανδαλίδης. Σε όλη την προσπάθεια ρόλο είχε και ο Δημήτρης Ρέππας. Παρότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που είχε κάνει φαινόταν ότι κέρδιζε τον Βενιζέλο, προτίμησε να μην πάει κόντρα, να τα βρει μαζί του, για να μη διαιρεθεί το ΠΑΣΟΚ.

Προβληματισμοί
στο επιτελείο Λοβέρδου
Πριν ληφθεί η οριστική απόφαση, στο επιτελείο του κ. Λοβέρδου υπήρξαν ομηρικοί καβγάδες και έντονοι ήταν οι προβληματισμοί ως προς την προοπτική της συμπόρευσης. Τα έβαλαν όλα κάτω, τα ζύγισαν και αποφάσισαν. «Ετοιμαστείτε, σε σαράντα λεπτά θα είμαστε στο γραφείο του Βενιζέλου, θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου. Φωνάξτε τους δημοσιογράφους…» ήταν η εντολή του υπουργού Υγείας μόλις έληξε η τελική σύσκεψη στο γραφείο του, που έβαζε τέλος στην υποψηφιότητά του. Στη σύσκεψη μετείχαν, εκτός από τον Λοβέρδο, οι Χρήστος Αηδόνης, βουλευτής Δράμας, Πυθαγόρας Βαρδίκος, βουλευτής Σάμου, Ηλίας Μόσιαλος, βουλευτής Επικρατείας, Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας και οι δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του υπουργού, που αποτελούν τη σκιά του: ο Βασίλης Χρήστου, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και ο Ευθύμιος Καρδαράς, υπεύθυνος για θέματα Τύπου. Αρχικά υπήρχαν διαφωνίες για την απόφαση του Λοβέρδου, στο τέλος όμως, έπειτα από ψύχραιμη ματιά και αφού είχαν αναλύσει όλες τις προοπτικές, συμφώνησαν. Λέγεται ότι η άποψη των Παπανδρεϊκών ήταν πως το κόμμα με τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο στην ηγεσία του γίνεται πιο δεξιό.


Αλλάζουν το ΠΑΣΟΚ σε όλα
Πριν από τη συνάντηση Βενιζέλου - Λοβέρδου στο υπουργείο Οικονομικών, εκεί που επισημοποιήθηκε ο γάμος, είχε προηγηθεί και άλλη συνάντηση με κουμπάρο τον Κώστα Σκανδαλίδη, στο γραφείο του στην οδό Σίνα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Εκεί μίλησαν για όλα. Νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (εφόσον το πάρουν στα χέρια τους) θα είναι ή ο Κώστας Σκανδαλίδης ή ο Γιώργος Φλωρίδης, που είχε πρόσφατα συνάντηση και με τον Λοβέρδο. Μέχρι όμως το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα επικυρώσει όλες αυτές τις αλλαγές, όλοι τους είπαν ότι στηρίζουν τον νυν γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη, τον οποίο ενημέρωσαν κιόλας. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, ο Βενιζέλος θα είναι ο πρόεδρος και ο Λοβέρδος αντιπρόεδρος. Η νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ θα καταγραφεί με την αλλαγή του καταστατικού, που θα γίνει στο συνέδριο.


Βενιζέλος: Δεν με ενδιαφέρει, πάρ’ τα όλα
Όλα αυτά έχουν συζητηθεί σε πολύ μεγάλη έκταση και με λεπτομέρειες, λες και προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Σκαναλίδη επισημοποιήθηκε ο γάμος και οι λεπτομέρειες σφραγίστηκαν στην επόμενη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. Οι γραμματείς του Βενιζέλου δεν γνώριζαν τίποτα και όταν είδαν μπροστά τους τον Λοβέρδο, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν το κόκκινο πανί εσωκομματικά, σάστισαν, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Και όταν ρώτησε η Άντα Κιούρκα (πρόσωπο εμπιστοσύνης του Βαγγέλη και γραμματέας του) σε τι οφείλεται η συνάντηση, ο Λοβέρδος απάντησε: Να συζητήσουμε για το φάρμακο. Ειδοποιήθηκε ο αντιπρόεδρος, μπήκε στο γραφείο μόνο ο Ανδρέας και για αρκετή ώρα έμειναν μόνοι. Εκεί αποφασίστηκαν τα πάντα. Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ οργανωτικά και πολιτικά. Διάβασε ο καθένας τη δήλωση που είχε γράψει ξεχωριστά, έγιναν κάποιες μικρές διορθώσεις, βγήκαν έξω στις κάμερες και ανακοίνωσαν τον γάμο, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, εκτός εκείνων που ήξεραν.

Στην πολύωρη συζήτηση που είχαν, ο Βενιζέλος φάνηκε ότι δεν ήθελε τίποτα άλλο από τη θέση του προέδρου. «Δεν με ενδιαφέρει, πάρ’ τα όλα εσύ…», φέρεται να είπε. Ο Λοβέρδος από τη θέση του αντιπροέδρου θα έχει την ευθύνη των ψηφοδελτίων για τις εκλογές και καθετί που συνδέεται με αυτά (Επιτροπή Προεκλογικής Εκστρατείας κ.λπ.).


Ανανέωση στα ψηφοδέλτια
του ΠΑΣΟΚ με νέα πρόσωπα
Στόχος είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ να μπει νέος κόσμος. Πρόσωπα που έχουν πολλά χρόνια εξουσία και θυμίζουν το παλαιό ΠΑΣΟΚ θα... συνταξιοδοτηθούν! Θα δημιουργηθεί μια νέα εικασαμελής επιτροπή, όπου θα μετέχουν όλα τα... στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ.

Η νέα ηγεσία θέλει το νέο ΠΑΣΟΚ να είναι κλειστό. Χαλαρό, δίχως κανόνες και πολιτικές συμπεριφορές. Συμφώνησαν να φτιαχτεί ένα νέο οργανωτικό σχήμα που θα περιλαμβάνει:

• Νέα Κεντρική Επιτροπή κατά τα προηγούμενα πρότυπα.
• Νέο Εθνικό Συμβούλιο που θα συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο.
• Εκτελεστικό Γραφείο στο οποίο θα μετέχουν τα κορυφαία στελέχη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις να φύγουν από το κτίριο της οδού Ιπποκράτους, αν οι συνθήκες οι νομικές το επιτρέπουν, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, να πληρώσουν με νέα δάνεια τούς εργαζόμενους, που η σημερινή ηγεσία τούς χρωστάει μισθούς, και να αλλάξουν ταμπέλα. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να αλλάξει ακόμη και το όνομα του ΠΑΣΟΚ, γιατί το σημερινό δεν πουλάει άλλο πια. Δεν έχει καμία πολιτική αξία το brand name του.

Εκτός ο Βενιζέλος
από τη νέα κυβέρνηση
Από τις έως τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν ο κ. Βενιζέλος θα μετέχει ως πρόεδρος του νέου ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας, αν προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία. Οι πιθανότητες, λένε, είναι ελάχιστες. Ο Βενιζέλος θα ήθελε, ως πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, να έχει την ευθύνη του κόμματός του και ο Λοβέρδος, ως αντιπρόεδρος, να μετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας ως υπουργός Εσωτερικών.


Τα προβλήματα
και οι καχυποψίες
Πριν από τον γάμο Βενιζέλου - Λοβέρδου υπήρξε έντονος προβληματισμός και καχυποψία για την ειλικρίνεια και των δύο πλευρών. Μέχρι και τώρα ακόμη, που επισημοποιήθηκε η συμπόρευση. Περισσότερο στο στρατόπεδο του Βενιζέλου υπάρχουν και λειτουργούν ακραία στελέχη και βουλευτές, παρά στου Λοβέρδου, που είναι λιγότεροι. Ο Βενιζέλος όλες τις συζητήσεις και τις συμφωνίες με τον Λοβέρδο τις έκανε εν αγνοία των συνεργατών του. Αντίθετα, ο Λοβέρδος ενημέρωνε τους κοντινούς του ανθρώπους για τα πάντα. Επειδή και στις δύο πλευρές υπάρχουν στελέχη που δεν είδαν με καλό μάτι τη σύζευξη, ορίστηκαν «κυανόκρανοι». Οι αντ’ αυτών δηλαδή, που θα μιλούν εξ ονόματος Βενιζέλου και Λοβέρδου όταν θα προκαλούνται προβλήματα από τους συνήθεις υπόπτους. Από την πλευρά του Βενιζέλου θα είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης που πολιτικά πρόσκειται στον Σκανδαλίδη και από τον Λοβέρδο ο βουλευτής Χρήστος Αηδόνης.



το ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου