Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

FΤ Deutschland: Η αναβίωση της Γερμανοφοβίας στην Ευρώπη

Στην εφημερίδα Financial Times Deutschland δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο των Claudia Kade, Markus Bernath, Tobias Bayer, Birgit Jennen, Leo Klimm και Benjamin Dierks με τίτλο «Μία παλιά έχθρα»
Το άρθρο αναφέρεται, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στην εχθρότητα έναντι της Γερμανίας, η οποία αρχίζει να αναβιώνει στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η αυστηρότητα των Γερμανών στην ......
Ευρω-κρίση φέρνει ξανά στην επιφάνεια παλιές φοβίες και καθιστά την πολιτική λύση της κρίσης ολοένα και πιο δύσκολη. Οι δηλώσεις του Κ. Παπούλια μεταφέρουν την εικόνα του «κακού Γερμανού» από κάτω προς τα πάνω, από το περιθώριο στο μέσο τη κοινωνίας.
Η Γερμανία βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια αντιμέτωπη με το μίσος και τη δυσπιστία, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Πέρα από τι συγκρίσεις με τους Ναζί, ακούει κανείς όλο και πιο συχνά: υπερβολικά αλαζόνες, οι οποίοι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και φέρονται σαν «σπασίκλες». «Η ετοιμότητα για πολιτική αντιπαράθεση έχει ποιοτικά αναβαθμιστεί», δηλώνει η Daniela Schwarzer, ειδική για ευρωπαϊκά θέματα του Ιδρύματος για την Επιστήμη και την Πολιτική. «Οι συγκρίσεις με τους Ναζί, οι οποίες γίνονται στην Ελλάδα, αποτελούν με την συχνότητα που εμφανίζονται το σπάσιμο ενός ταμπού».
Ο Ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Elmar Brok, προειδοποιεί: «Όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να προσέχουν την γλώσσα τους. Και μόνον μία λάθος πρόταση μπορεί να καταστρέψει έναν γάμο. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και μεταξύ των λαών».
Ο Udo Bullmann, επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του SPD, υποστηρίζει ότι «είμαστε όλοι σε μία ψυχικά φορτισμένη κατάσταση. Υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε σε απόλυτα χαοτικές καταστάσεις».
Ο Reinhard Bütikofer, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζει ότι η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει το αντικείμενο του μίσους στην Ευρώπη.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η απογοήτευση μετατράπηκε σε οργή πριν τρεις εβδομάδες, όταν έγινε γνωστό το έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εισηγείτο τον ορισμό Επιτρόπου για δημοσιονομικά ζητήματα στην Ελλάδα.
Στην πράξη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Schäuble δεν επεδίωκε τίποτε περισσότερο από μία εξειδίκευση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίες προέβλεπαν πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους για τις χώρες που αιτούνται οικονομικής βοήθειας. Η αναφορά όμως της λέξης «επίτροπος», απετέλεσε μία πρόκληση.
Ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο η Ευρώπη βρίσκεται σε διαμάχη για το ζήτημα, μέχρι που η Καγκελάριος Μέρκελ αποσύρει την πρόταση. Ο Schäuble όμως δεν χαλαρώνει. Λίγες μέρες αργότερα δημιουργεί μαζί με τους συναδέλφους του από την Ολλανδία και την Φινλανδία ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι θα καθυστερήσει η απόφαση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.
Μετά από αυτό, η πιο πρόσφατη πρόκληση: Οι Έλληνες πρέπει να μεταθέσουν τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου.
Αυξανόμενες αντιδράσεις υπάρχουν και στην Ισπανία εναντίον της Γερμανίας αλλά και της Γαλλίας, ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, καθώς θεωρείται ότι οι χώρες αυτές συναποφασίζουν.
Οργή εναντίον της Γερμανίας εκφράζεται και στην Πορτογαλία, σε κοινωνικό όμως επίπεδο. Στην Ιταλία λέγεται ότι η Μέρκελ επιθυμεί τη μετάβαση από τον Homo europaeus στον Homo germanicus, ενώ ο Πρωθυπουργός Mario Monti κατηγορεί την Γερμανία «ως επικεφαλής της δυσανεξίας στην ΕΕ». Ακόμα και στην Γαλλία, όπου η εικόνα της Γερμανίας είναι καλή, η Γερμανία βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση.
Ο δαίμονας της γερμανοφοβίας είναι ο πραγματικός κίνδυνος. «Γενικά είναι ανησυχητικό το ότι χάνεται η εμπιστοσύνη και ανάμεσα στις κυβερνήσεις, και μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής και μεταξύ των αγορών και της πολιτικής», επισημαίνει η Schwarzer, καθώς η εμπιστοσύνη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και την μελλοντική αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Μέρκελ έχει μπροστά της δύσκολους μήνες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πεδίο. Η πόλωση που τώρα έχει φτάσει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, απειλεί να αποδυναμώσει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Μέρκελ κατά τους επόμενους μήνες, πράγμα που, κατά την Schwarzer, με δεδομένο το αυξημένο ποσοστό της Γερμανίας στους μηχανισμούς διάσωσης, θα είναι μοιραίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου