Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Reuters: Αναβολή του πακέτου διάσωσης μέχρι τις εκλογές - Eπιφυλάξεις ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους



«Μαύρα σύννεφα» μαζεύονται πάνω από τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, αφού τα μηνύματα από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ δεν είναι ευχάριστα, παρά την υπερψήφιση των απαιτήσεων των εταίρων μας την Κυριακή από τη Βουλή.
Κύκλοι του ΔΝΤ, σύμφωνα... με το skai.gr εκφράζουν σκεπτικισμό και επιφυλάξει εκφράζονται από κύκλους του ΔΝΤ για το αν τελικά ο στόχος του 120% δημόσιο χρέος για την Ελλάδα έως το 2020 είναι ρεαλιστικός και για το κατά πόσον το ποσοστό αυτό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του.

Αν τελικά επικρατήσει η άποψη κάποιων εντός του ΔΝΤ και πολλών περισσότερων εκτός του ΔΝΤ οικονομολόγων, που υποστηρίζουν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας για να καταστεί βιώσιμο πρέπει να πέσει κατά πολύ περισσότερο από το 120% έως το 2020, αυτό θα σημάνει μία σημαντική ανατροπή των όσων δεδομένων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στο σκέλος της εφαρμογής και τελικά της αποτελεσματικότητας του PSI όσο και στην έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας που περιμένει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Η αφορμή για να ανοίξει αυτή η συζήτηση ήταν η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, η οποία αν και κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, εντούτοις σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν φέρεται να ανεβάζει το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι και στο 128% το 2020, με τάσεις αναθεώρησης του επί τα χείρω σύμφωνα με ορισμένες απαισιόδοξες εκτιμήσεις που εδράζονται στη βαθιά ύφεση στην Ελλάδα που θα σημάνει την περαιτέρω συρρίκνωση του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας μας.

Τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, εξετάζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν στο πρακτορείο πηγές από την ΕΕ.

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», ανέφερε αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Tην ίδια ώρα, με την ελληνική οικονομία να είναι στα πρώτα θέματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, και τις γνώμες για το εάν η Γερμανία συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας ή όχι, να διίστανται, σήμερα η βελγική εφημερίδα «De Standaard», δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο».

Όπως σημειώνεται, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα, αναβάλλοντας τη συνεδρίαση του Eurogroup, που επρόκειτο να εγκρίνει σήμερα στις Βρυξέλλες το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI). Αντί της προγραμματισμένης συνεδρίασης, οι εταίροι συγκαλούν μια τηλεδιάσκεψη, η οποία θα έχει απλώς διερευνητικό χαρακτήρα, προσθέτει ο αρθρογράφος. Παράλληλα, πληθαίνουν οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, που καθιστούν σαφές ότι η Γερμανία δεν θα είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα, εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε.

Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο αποτελεί η «επαμφοτερίζουσα» στάση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν έχει ακόμη υπογράψει τις εγγυήσεις που ζητεί η Ευρώπη, ότι θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ειδική αναφορά γίνεται και στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην ύφεση, σε σημείο μάλιστα τέτοιο που να εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα είναι αρκετό για να επαναφέρει τη χώρα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας αντέκρουσε σήμερα τις εικοτολογίες που τη θέλουν να θεωρεί αναπότρεπτη και αποδεκτή ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Μπορώ να πω με σαφήνεια εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι αυτές οι φήμες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Γερμανία, πρόσθεσε εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να βρει έναν βατό δρόμο προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση.

«Αυτό είναι το πνεύμα και το νόημα του δευτέρου προγράμματος στήριξης. Αυτό είναι το πνεύμα της απομείωσης του χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου