Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

«Πάρτι» τραπεζών στο Χ.Α.

Υραπεζικο «ράλι» χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη σε φήμες που διακινήθηκαν και έλεγαν ότι οι ζημιές από το PSI τελικά θα είναι μικρότερες απ' ό,τι αρχικά ανέμενε η αγορά Το "ράλι" ανακούφισης των τραπεζών έβαλε σε τροχιά ανόδου και τον Γενικό Δείκτη. Ανήλθε στις 730,03 μονάδες, καταγράφοντας ποσοστιαία κέρδη 3,17%. Χρηματιστές έκαναν λόγο για ανοδική αντίδραση, η οποία σε πρώτη φάση μπορεί να φτάσει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 750 μονάδων

Τραπεζικό «ράλι» χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη σε φήμες που διακινήθηκαν και έλεγαν ότι οι ζημιές από το PSI τελικά θα...... είναι μικρότερες απ' ό,τι αρχικά ανέμενε η αγορά
«Πάρτι» έκανε χθες στο Χρηματιστήριο ο τραπεζικός κλάδος, χάρη σε φήμες που διακινήθηκαν και έλεγαν ότι οι ζημιές από το PSI τελικά θα είναι μικρότερες απ' ό,τι αρχικά ανέμενε η αγορά. Στις αρχικές φήμες προστέθηκαν και κάποια δημοσιεύματα, τα οποία ενίσχυσαν περαιτέρω τις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Ztrade.gr, ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου ενισχύθηκε κατά 21,05%.
Οι εντολές για αγορά τραπεζικών μετοχών έπεφταν "βροχή" στο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΑΣΗΣ, εκτινάσσοντας στα ύψη τόσο τις τιμές όσο και τους όγκους συναλλαγών.
Ενδοσυνεδριακά η ζήτηση χτύπησε "ταβάνι" και αρκετές μετοχές "κλείδωναν" στο limit up, φτάνοντας το 30%. Κοντά στη λήξη των συναλλαγών, όμως, αυξήθηκε εν μέρει η προσφορά τίτλων, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να υποχωρήσουν οριακά.
Η μετοχή της EFG Eurobank ενισχύθηκε κατά 28,65% και έκλεισε στα 0,669 ευρώ. Τα τεμάχια που άλλαξαν χέρια ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια και η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2,6 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε άνοδο 27,31%, η Alpha Bank κέρδισε 27,08%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 25,38%.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε κέρδη ύψους 24,24% και η τιμή της ανήλθε στα 2,05 ευρώ, ξεπερνώντας εύκολα τις κρίσιμες τεχνικές αντιστάσεις στη ζώνη των 2 ευρώ.
Τα τεμάχια που άλλαξαν χέρια ανήλθαν σε 9.233.248 και η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 18 εκατ. ευρώ. Στον τραπεζικό κλάδο τοποθετήθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 60,7 εκατ. ευρώ.
Τροχιά ανόδου
Το "ράλι" ανακούφισης των τραπεζών έβαλε σε τροχιά ανόδου και τον Γενικό Δείκτη. Ανήλθε στις 730,03 μονάδες, καταγράφοντας ποσοστιαία κέρδη 3,17%. Χρηματιστές έκαναν λόγο για ανοδική αντίδραση, η οποία σε πρώτη φάση μπορεί να φτάσει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 750 μονάδων.
Αρκετοί φοβούνται ότι οι επενδυτές κινούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και είναι πιθανό να υπάρξουν ρευστοποιήσεις με σκοπό την κατοχύρωση κερδών στις επόμενες συνεδριάσεις.
Οι χρηματιστές, που είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις ευρωπαϊκές αγορές και στα σπρεντ των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Ο DAX έπεσε 2,49%, ο CAC-40 σημείωσε πτώση κατά 3,08%, ο FTSE-100 2,24% και ο δείκτης FTSE-Mid του Μιλάνου έκανε βουτιά 5%.
Τα αίτια της πτώσης των ευρωπαϊκών δεικτών εντοπίστηκαν στην άνοδο των σπρεντ των ισπανικών ομολόγων, που έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το 6% και του αντίστοιχου ιταλικού κινήθηκε οριακά στο 6%.

 ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου