Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία

Δώδεκα ώρες αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας διέκοψαν τις πολεμικές επιχειρήσεις, στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και η αμερικανίδα ομόλογός του, Χίλαρι Κλίντον.
Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία
Σε εστία έντονης δυσαρέσκειας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, έχει εξελιχθεί η συριακή κρίση.

«Οι Ρώσοι λένε διαρκώς ότι θέλουν να ...
αποφευχθεί ο εμφύλιος, και η σύγκρουση στην περιοχή», δήλωσε η Κλίντον σχολιάζοντας τη συριακή κρίση κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ακαδημία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανάπολη, ένα εικοσιτετράωρο πριν τη συνάντηση με τον Λαβρόφ. «Η άρνησή τους όμως να συνταχθούν με κάποιες εποικοδομητικές ενέργειές μας βοηθά τον Άσαντ να παραμένει στην εξουσία, να είναι καλά εξοπλισμένος, να αγνοεί τα αιτήματα του λαού του, της περιοχής, και ολόκληρου του κόσμου».

Η δήλωσή της δεν έμεινε αναπάντητη από τον Λαβρόφ, ο οποίος όταν ερωτήθηκε από τη Rossiyskaya Gazeta είπε: «Αντιμετωπίζουμε με ηρεμία όλες αυτές τις συναισθηματικές δηλώσεις. Είναι μια μεγάλη συζήτηση ποιος βοηθάει ποιον για να παραμείνει στην εξουσία. Αν αρχίσουμε να απαριθμούμε ποια καθεστώτα έχουν την εύνοια των ΗΠΑ, τότε δεν θα υπάρξει πρόοδος. Ο Μπασάρ Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία όχι γιατί το θέλουν η Ρωσία και η Κίνα, αλλά επειδή εκπροσωπεί ένα σημαντικό μέρος του λαού της Συρίας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πρόκειται για περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού. Όταν λοιπόν ακούγεται ότι κάποια αντιπολιτευτική ομάδα είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού, τότε αυτό είναι μάλλον υπερβολή. Ο στόχος δεν είναι να κολλάμε ετικέτες, αλλά να κάνουμε όλους τους Σύριους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Άσαντ μας διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμος γι’ αυτό.  Εαν η δήλωσή του αυτή είναι αληθινή, θα αποδειχθεί. Προσπαθούμε να επηρεάσουμε και την Αντιπολίτευση. Γι'αυτό κάνουμε συναντήσεις με εκπροσώπους της τόσο των ομάδων του Εσωτερικού όσο και του Εξωτερικού. Ωστόσο, ορισμένοι εταίροι μας στη διεθνή αρένα λένε στην Αντιπολίτευση κάποια άλλα πράγματα και την ωθούν να παραμένει αδιάλλακτη. Αυτό είναι αντίθετο προς όλες τις διακηρύξεις που γίνονται με σκοπό την ταχεία ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, η οποία προϋποθέτει τη διακοπή των βιαιοτήτων και την έναρξη διαλόγου. Δεν θα ήθελα να προσδώσω και τόσο μεγάλη σημασία στις δηλώσεις που γίνονται μονομερώς και οι οποίες εν μέρει προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση. Πρέπει όλοι να εργαστούμε με εντιμότητα. Και το κυριότερο: Να καταφέρουμε να καθίσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος».

Πάντως, Λαβρόβ και Κλίντον, δεν περιορίστηκαν στο συριακό πρόβλημα. «Συζητήσαμε τις υποθέσεις Μπουτ, Γιαροσένκο, καθώς και άλλα θέματα που συνδέονται με τα δικαιώματα των ρώσων πολιτών που βρέθηκαν στο έδαφος των ΗΠΑ και υφίστανται δικαστικές διώξεις», ανέφερε ο Λαβρόφ. «Είναι κατανοητό ότι πρέπει να επιλυθούν τα θέματα αυτά, και να επιλυθούν σε νομικό πεδίο. Εχουμε υπογράψει όλες εκείνες τις σχετικές διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν τη διασφάλιση της συνεργασίας στον τομέα της χορήγησης αμοιβαίας νομικής βοήθειας, και θα στηριχτούμε σε αυτούς τους μηχανισμούς. Επί του παρόντος δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αλλά η τύχη των πολιτών μας, όποιες και αν είναι οι κατηγορίες σε βάρος τους, αναμφίβολα μας ανησυχεί. Θέλουμε αυτοί να  ξαναέλθουν στη Ρωσία».  
RUSSIA TODAY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου