Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Κυρώθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Ελλάδας


Κυρώθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Ελλάδας

Στην Αττική η διαδικασία έχει κολλήσει στην αποτύπωση των ορίων των εκτάσεων



Κυρώθηκαν με καθυστέρηση 35 ετών οι πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας σε Ανθεια Εβρου και Ξηριά Καβάλας. Επίσης, σε λίγες ημέρες, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να εξετασθούν οι υποβληθείσες αντιρρήσεις για τον μερικά κυρωμένο από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένη Διοίκησης δασικό χάρτη Λεχαινών Ηλείας......


Στην Αττική ωστόσο, η διαδικασία για την κύρωση των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Νέα και Παλαιά Πεντέλη προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Γιάννη Αμοργιανιώτη έχει προκύψει πρόβλημα στην αποτύπωση των ορίων των εκτάσεων κατά το στάδιο των αντιρρήσεων. «Κατά την επεξεργασία των αντιρρήσεων είδαμε ότι μια επιφάνεια "έπεφτε" πάνω σε άλλη. Ετσι πρέπει οι 3.000 αντιρρήσεις να εξεταστούν μία προς μία, ως προς τα όρια. Αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης στην κύρωση των δασικών χαρτών στην Αττική», επεσήμανε ο κ. Αμοργιανιώτης. Οπως ανέφερε η κύρωσή τους αναμένεται στις αρχές του έτους μαζί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Κηφισιά, της Δροσιάς, της Φυλής και της Σταμάτας.

Αλλο ένα «αγκάθι» για την Αττική, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας, αποτελούν οι αναρίθμητοι οικισμοί σε περιοχές (Αγιος Στέφανος, Ανθούσα, Νέα Μάκρη κ.ά.) οι οποίες κάποτε ήταν δασικές και έχουν πλέον χτισθεί. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητεί μια λύση για τους αυθαίρετους οικισμούς η οποία ωστόσο δεν μπορεί να δοθεί πριν από την κύρωση των δασικών χαρτών. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, πρέπει να προστατευθούν τα πραγματικά δάση και οι δασικές εκτάσεις και όχι οι εκτάσεις που «φαντασιωνόμαστε ως δάση».

Εντούτοις, ο υπουργός υποστήριξε ότι, η δυνατότητα παρέμβασης σημειακά είναι περιορισμένη με βάση τα όρια που θέτει το Σύνταγμα. Μπορεί όμως να αξιοποιηθεί η πρόβλεψη στον νόμο για τους δασικούς χάρτες σχετικά με την πολεοδόμηση περιοχών οι οποίες χτίστηκαν με ευθύνη της διοίκησης όπως π.χ. ο Αγιος Στέφανος. Ωστόσο, για τους υπόλοιπους αυθαίρετους οικισμούς, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πολεοδομικό σχέδιο ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Το επόμενο διάστημα θα σταλεί από το ΥΠΕΚΑ εγκύκλιος προς τους δήμους, η οποία θα αναφέρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα που πρέπει να προσκομισθούν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τη ρύθμιση των αυθαίρετων οικισμών.

Σχετικά με τα αυθαίρετα τα οποία έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι αυτά δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία του και να ενταχθεί στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα με δική του ευθύνη και στην περίπτωση που δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη να έχει τις ωφέλειες του νόμου. Διαφορετικά θα χάσει τα χρήματα που θα έχει καταβάλλει για παράβολο και πρόστιμο.

Το επόμενο βήμα για το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι ο εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας. Ηδη ομάδα εργασίας επεξεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή τους επόμενους μήνες. Επίσης, ετοιμάζεται ρύθμιση και για τους δασικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε δασικές εργασίες (υλοτομίες, ρητινοπαραγωγή κ.ά.). Μάλιστα όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιώτες για την αξιοποίηση των δασικών υπολειμμάτων για παραγωγή βιομάζας (π.χ. pellets).

Για την προστασία των δασών ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Μπαλτατζής και το Πράσινο Ταμείο. Αλλα πέντε εκατομμύρια από το Πράσινο Ταμείο έχουν δεσμευτεί για την αποκατάσταση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου