Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΡΙΣΙ: Club Silencio


Club Silencio

Ο Ντέιβιντ Λιντς δημιούργησε στο Παρίσι ένα night club που φιλοδοξεί να γίνει εστία δημιουργικών ζυμώσεων για καλλιτέχνες, κοσμοπολίτες και διανοούμενους.


H λιτή, μαύρη πόρτα του «Silencio» έχει μόνο μία απλή επιγραφή: «Social Club». Στην είσοδο δεν....
υπάρχει σχεδόν ποτέ ουρά: Δεν χρειάζεται να περιμένεις άλλωστε όταν έχεις την ειδική μαύρη κάρτα στα χέρια σου. Η επιλογή των πρώτων μελών έχει γίνει πολύ προσεκτικά και έτσι θα συνεχίσει. Το πιο πολυσυζητημένο νυχτερινό μαγαζί φέτος στο Παρίσι αντλεί έμπνευση από το αινιγματικό ομώνυμο κλαμπ της ταινίας του Ντέιβιντ Λιντς «Mullholand Drive» και στεγάζεται σε έναν χώρο με ενδιαφέρουσα ιστορία: Εκεί κάποτε εκδίδονταν δύο σημαντικές εφημερίδες αριστερών φρονημάτων, η «L’ Humanité» και η «L’ Aurore», στα υπόγεια της οποίας μάλιστα τυπώθηκε το περίφημο άρθρο του Εμίλ Ζολά «J’ accuse» («Κατηγορώ»).
Η σύμπραξη του Ντέιβιντ Λιντς με τους ιδιοκτήτες του κλαμπ μετάλλαξε το κτίριο σε χώρο κουλτούρας, βασισμένο σε διαχρονικά στοιχεία της ονειρικής κινηματογραφικής αφήγησης του σκηνοθέτη. Ο Αρνό Φρις, ένας από τους ιδιοκτήτες και διευθυντής του «Silencio» συνοψίζει το concept ως έξης: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν οικείο χώρο, όπου όλες οι τέχνες θα μπορούσαν να συνευρεθούν με έναν έξυπνο και σύγχρονο τρόπο. Είχα ήδη μια φιλική σχέση με τον Λιντς, εκτιμώ το έργο του και αυτό ήταν το πρώτο κίνητρο αυτής της συνεργασίας. Εκείνος σχεδίασε τον χώρο και τα έπιπλα και θα συμμετέχει σε πολλά από τα δρώμενα που έπονται».
Το κλαμπ περιλαμβάνει μία αίθουσα προβολών, μία βιβλιοθήκη, ένα live stage, ένα σαλόνι για χαλάρωση ή συμπόσια, καθώς και έναν χώρο για καπνιστές που θυμίζει δάσος. Την προσοχή ελκύουν τα πρωτότυπα σχέδια επίπλων του auteur: τα «Μαύρα πουλιά», μια σειρά ασύμμετρων πολυμορφικών μαύρων δερμάτινων καθισμάτων και τραπεζιών, καθώς και τα «Wire», μια συλλογή από εργονομικά καθίσματα και καναπέδες για τη βιβλιοθήκη.
Το «Silencio» είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Κυριακή από τις 18.00 έως τις 06.00. Μέχρι τα μεσάνυχτα το κλαμπ προορίζεται αποκλειστικά για τους κατόχους καρτών και τους καλεσμένους τους. Η κουζίνα παραμένει ανοιχτή ως τις 6.00 το πρωί με μια ευρεία γκάμα γαστρονομικών προτάσεων από διεθνείς σεφ. Η κάρτα μέλους έχει ήδη δοθεί σε γνωστούς καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ιδιοκτήτες γκαλερί και ανθρώπους της μόδας. Δύο φορές ετησίως περίπου δέκα παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες θα απαρτίζουν μια επιτροπή που θα χρηματοδοτεί πέντε νέα ανερχόμενα ταλέντα από τη Γαλλία και θα τους χρίζει μέλη ώστε να συμμετέχουν στα δρώμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου