Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑ ΤΗ ΖΗΛΕΨΕΙ ΚΑΙ Η .....ΜΑΦΙΑ!!!


Τα «δηλητηριώδη» παρακλάδια της οργάνωσης
Ρεπορτάζ: Θάνος Κολοβός
Τρία παρακλάδια, με φερόμενους ως «αρχηγούς» τους Δημήτρη Λαμπάκη, Γιώργο Πολυμέρη και αδελφούς Μελέτη, είχε το πολυπλόκαμο κύκλωμα τοκογλύφων-εκβιαστών που συνεργαζόταν με πρόσωπα του θεσμικού υποκόσμου της Θεσσαλονίκης.
Κατά τις Αρχές, η οργάνωση του Δημήτρη Λαμπάκη συγκροτήθηκε και άρχισε να δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2008. Σε αυτή συμμετείχαν από σκληροί ποινικοί μέχρι και λαμπερά ......
δικηγορικά ονόματα της πόλης. Ο Λαμπάκης επέλεγε τα θύματα, τα οποία η οργάνωση δάνειζε με τοκογλυφικά ωφελήματα, και είτε ο ίδιος είτε δίνοντας εντολή σε άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φρόντιζε να τηρηθεί η συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ θύματος και οργάνωσης, με απώτερο σκοπό να περιέλθουν τα τοκογλυφικά οφέλη στην οργάνωση.

Το δεξί «χέρι» του Λαμπάκη ήταν η υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου «ΑΓΑΠΗΤΟΣ» στην Καλαμαριά, ιδιοκτησίας του ιδίου, Σήμα Τζωάννου, η οποία εισέπραττε τα χρηματικά ποσά από τα θύματα, ενώ επίσης τους υπενθύμιζε τηλεφωνικά την οφειλή τους.





Ο γιος, η κόρη και η σύζυγος

Μετά την άρση των τραπεζικών λογαριασμών προέκυψε ότι ο γιος του αρχηγού, Ηλίας Λαμπάκης, καθώς και η κόρη του, Άννα, διέθεταν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς, για να καταθέσουν χρήματα οι παθόντες, αλλά και τα προσωπικά τους στοιχεία, προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων.

Η Θεοδώρα Λακόρτε, σύντροφος του Δημήτρη Λαμπάκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, διέθετε τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα τα θύματα της οργάνωσης. Παράλληλα, παρείχε και τα προσωπικά της στοιχεία, ώστε να αναγράφονται σε γραμμάτια που εισέπραττε ο «εγκέφαλος».

Ο «κουμπάρος»-δικηγόρος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ρόλος του γνωστού δικηγόρου της Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Σταμπούλη. Παρείχε συμβουλές αλλά και υλικό στον Λαμπάκη, προκειμένου αυτός να αποκρύπτει έγγραφα που αποδεικνύουν τις τοκογλυφικές του δραστηριότητες.

Επίσης, παρείχε πληροφορίες σχετικά με απόρρητο βούλευμα για την άρση του τραπεζικού απορρήτου που αφορά στους λογαριασμούς του Δημήτρη Λαμπάκη.

Οι εισπρακτικοί – εκβιαστικοί μηχανισμοί

Οι εισπράκτορες της οργάνωσης ήταν πέντε στον αριθμό. Πρόκειται για τους: Φίλιππο Σαραφιανό, Σοφοκλή Καραφώλα, Δημήτρη Λογοθέτη, Πολύδωρο Χριστοφυλλίδη και Ιωάννη Παπαγεωργίου.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής Milan Durdevic, με το παρατσούκλι «Ζούκα», εκφόβιζε τα θύματα για τις οφειλές στον Λαμπάκη, ενώ πολλές φορές μετέβαινε αυτοπροσώπως στους επαγγελματικούς χώρους των θυμάτων. Παρόμοιο ρόλο στην οργάνωση είχαν και οι Συμεών Βιλανάκης και Soso Putrikashvili, οι οποίοι εκβίαζαν τα θύματα που δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα με τον Λαμπάκη.

Τα κέρδη

Από την έρευνα της αστυνομίας και τα χορηγηθέντα στοιχεία από το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο κατά τα έτη 2008 - 2010 προέκυψε αδικαιολόγητο κέρδος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Λακόρτε Θεοδώρα, Λαμπάκη Άννα και Λαμπάκη Ηλία, το οποίο ήταν 2.226.803 ευρώ.

Αξιοσημείωτο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης μέσω της εκμετάλλευσης θυμάτων και της σύναψης τοκογλυφικών δανείων με μεγάλο αριθμό προσώπων αποτελεί το γεγονός ότι από τις ακροάσεις των τηλεφώνων του Λαμπάκη, αλλά και από την άρση του τραπεζικού απορρήτου κατά το διάστημα 2008 – 2011, προέκυψε ότι τουλάχιστον 68 άτομα είχαν οικονομικές συναλλαγές μαζί του. Τα επιτόκια των τοκογλυφικών δανείων κυμαίνονταν από 8,33% έως 12,5% μηνιαίως. Ο Λαμπάκης από την τέλεση περιπτώσεων τοκογλυφίας και εκβίασης κέρδισε 1.374.590 ευρώ, ενώ απέκτησε άλλα 2.226.803 ευρώ, χωρίς να είναι δυνατή η προσωποποίηση των θυμάτων και ο ακριβής χρόνος εκμετάλλευσής τους. Συνολικά η εγκληματική οργάνωση απέσπασε 3.601.393 ευρώ για τη διετία 2008-2010.

Ο τρόπος ξεπλύματος

Για το ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρείται εκτόξευση κερδών από συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π. των γυναικών της οικογενείας Λαμπάκη, Λακόρτε Θεοδώρα και Λαμπάκη Άννα.

Σύμφωνα με έγγραφα της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος του Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., το συνολικό ποσό που έπαιξαν σε τυχερά κρατικά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π. κατά το διάστημα 2008-2009 ανήλθε σε 207.790 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που εισέπραξαν ήταν 824.244 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των κερδισμένων δελτίων έφτασε τα 1.225 (!).

Η οργάνωση του Πολυμέρη

Ακόμη ένα παρακλάδι της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη ήταν αυτό του Γιώργου Πολυμέρη, το οποίο συγκροτήθηκε το 2009, σύμφωνα με την κατάθεση του Τ.Ε., και δάνειζε τα θύματά του με τοκογλυφικά οφέλη.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι έπειτα από έρευνα των Αρχών προκύπτει ότι ο Γιώργος Πολυμέρης δεν έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για κανένα από τα οικονομικά έτη 2005-2010. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την άρση του τραπεζικού απορρήτου δεν προέκυψαν τραπεζικές καταθέσεις του Πολυμέρη από το 2009 έως το 2011. Το ποσό που απέσπασε η οργάνωση από έξι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας ανέρχεται σε 133.900 ευρώ.

Η δομή της οργάνωσης

Βασικό μέλος της οργάνωσης εμφανίζεται να είναι ο γιατρός Βασίλης Πρίντζιος, ο οποίος διέθετε χρήματα στην εγκληματική οργάνωση και τα εκμεταλλευόταν ο Πολυμέρης για τα τοκογλυφικά δάνεια. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του Δ.Ι. τον Μάρτιο του 2011, ο Πρίντζιος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως γιατρός, υπέγραψε ως συγγενής πρώτου βαθμού ώστε να πάρει εξιτήριο (ο Δ.Ι.), παρόλο που έχρηζε περαιτέρω νοσηλείας, και από κοινού με τον Πολυμέρη και δύο άγνωστα άτομα, εξαπατώντας τον με το πρόσχημα ότι θα τον μεταφέρουν στην οικία του, τον επιβίβασαν σε όχημα που οδηγούσε ο γιατρός, κατακρατώντας τον παράνομα, με σκοπό να τον εξαναγκάσουν να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες τοκογλυφικές οφειλές του.

Το δεξί χέρι του Πολυμέρη ήταν ο Μιχαήλ Τσοτουλίδης, ο οποίος εντόπιζε θύματα τα οποία θα εκμεταλλευόταν η οργάνωση, ενώ είχε και εισπρακτικό ρόλο, αφού μετέβαινε στους επαγγελματικούς χώρους των θυμάτων και τους εκβίαζε.

Ως «χορηγός» της οργάνωσης φέρεται να είναι ο Πασχάλης Κουγιουμτζής, που, ενώ βρισκόταν έγκλειστος στο κατάστημα κράτησης Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας Χαλκιδικής, επικοινωνούσε με τον Πολυμέρη και διέθετε χρήματα στην οργάνωση, ώστε να δανείζονται τα θύματα με τοκογλυφικούς όρους.

Πληροφοριοδότης του Πολυμέρη φέρεται να ήταν ο υπάλληλος του τμήματος χορηγήσεων δανείων του υποκαταστήματος της ALPHA BANK, Ιωάννης Σαρίδης, ο οποίος παρείχε την απαραίτητη πληροφόρηση στον αρχηγό της οργάνωσης για τραπεζικές ενέργειες, κινήσεις λογαριασμών και καταχώρηση στο σύστημα του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» ατόμων, με τα οποία έχει ή πρόκειται να έχει οικονομική συναλλαγή η οργάνωση.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, επτά άτομα είχαν τον ρόλο του εισπράκτορα - εκβιαστή στην οργάνωση. Πρόκειται για τον Σταμάτιο Τσικρικώνη, τον υπάλληλο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιωάννη Αθανασιάδη (ο οποίος μιλούσε με τον Πολυμέρη από κινητό τηλέφωνο που ανήκει στην Π.Α.Ο.Κ. Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία), τους Παύλο Κοτανίδη, Γιώργο Βασιλειαδη, Αριστείδη Πετρίδη, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (ο οποίος είσπραττε και χρήματα από προστασία καταστημάτων) και τον Κωνσταντίνο Κοασίδη.
Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου