Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών με Διδακτορικό...προϊόν υποκλοπής!!!!...

   Την κατηγορούν ότι «έκλεψε» το διδακτορικό της

Η σύμβουλος του ΥΠΕΞ, Μ. Μαθιοπούλου, και πιο ισχυρή Ελληνίδα στη Γερμανία κα­τη­γορείται ότι το διδα­κτο­ρικό της είναι προϊόν υποκλοπής

Η... επιδημία των «πλαστών» διδακτορικών θερίζει το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), τη στιγμή μάλιστα που διέρχονται τη......Δείτε σχετικές φωτογραφίες που έχουν ενδιαφέρον.....
σοβαρότερη κρίση στην ιστορία τους. Τελευταίο «κρούσμα» η περίπτωση της ελληνικής καταγωγής Μαργαρίτας Μαθιοπούλου, επιχειρηματία και συμβούλου του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.
Η κυρία Μαθιοπούλου, κόρη του γνωστού δημοσιογράφου Βάσου Μαθιόπουλου, κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο της διδάκτορος μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Πανεπιστημίου της Βόννης που προτείνει την αφαίρεση του, με την αιτιολογία ότι μεγάλο μέρος της διατριβής της είναι προϊόν υποκλοπής.
Η εξ απορρήτων του υπουργού Εξωτερικών έχει ζητήσει, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», χρόνο για να απαντήσει στις κατηγορίες και η οριστική απόφαση για το αν θα συνεχίσει να αποκαλείται δόκτωρ θα ληφθεί τον Φεβρουάριο. Η υπόθεση της λογοκλοπής ξεκινά πριν από δύο δεκαετίες, όταν η κυρία Μαθιοπούλου έκανε τη διατριβή της με τίτλο «Αμερική: το πείραμα της προόδου. Μια σύγκριση της πολιτικής σκέψης σε ΗΠΑ και Ευρώπη».
Ισχυρές διασυνδέσεις σε Βερολίνο αλλά και Αθήνα έχει η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου
Ισχυρές διασυνδέσεις σε Βερολίνο αλλά και Αθήνα έχει η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου
Μερικά χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για λογοκλοπή και το Πανεπιστήμιο της Βόννης είχε αποφανθεί ότι υπάρχουν μεν ελλείψεις, αλλά όχι τόσο σοβαρές ώστε να της αφαιρεθεί ο τίτλος. Το περασμένο καλοκαίρι, όμως, η διαδικτυακή πλατφόρμα Vroniplag επανέφερε το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι το ήμισυ σχεδόν των 400 σελίδων της διατριβής της αποτελεί προϊόν κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.
Παρά το «ψεγάδι» αυτό στο βιογραφικό της, η επαγγελματική ανέλιξη της κυρίας Μαθιοπούλου ήταν εντυπωσιακή όλα τα προηγούμενα χρόνια: διατέλεσε διευθύντρια επικοινωνίας της κρατικής τράπεζας Norddeutsche Landesbank, ενώ το 1995 έγινε επίτιμη καθηγήτρια διεθνών σπουδών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Braunschweig, ως η πρώτη γυναίκα σε τέτοια θέση στα 250 χρόνια λειτουργίας του.
Το 2008, όταν ο Σαΐφ Καντάφι ήταν ακόμη το «καλό παιδί» της οικογένειας που μοίραζε χρήματα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς, είχε συναντηθεί με την κυρία Μαθιοπούλου κατά τη δι
Το 2008, όταν ο Σαΐφ Καντάφι ήταν ακόμη το «καλό παιδί» της οικογένειας που μοίραζε χρήματα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς, είχε συναντηθεί με την κυρία Μαθιοπούλου κατά τη διάρκεια ενός φιλανθρωπικού γκαλά με τίτλο «Ο κινηματογράφος για την Ειρήνη».
Ιδρυσε εταιρεία συμβούλων για θέματα πολιτικής ασφάλειας και αναγορεύτηκε επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. Ως στενή συνεργάτιδα του Βεστερβέλε, τον οποίο μάλιστα συνόδευσε σε επαγγελματικό ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, θεωρείται άνθρωπος με υψηλές διασυνδέσεις και η ισχυρότερη Ελληνίδα της Γερμανίας.
Η οικογένειά της βρήκε άσυλο στη Γερμανία την περίοδο της δικτατορίας και η κυρία Μαθιοπούλου έχει δηλώσει ότι χρωστά ευγνωμοσύνη στον Βίλι Μπραντ επειδή βοήθησε τον πατέρα της να βγει εκτός συνόρων.
Εγινε γνωστή σε ολόκληρη τη Γερμανία το 1987, όταν ο Βίλι Μπραντ την πρότεινε για τη νεοσύστατη θέση του εκπροσώπου των Σοσιαλδημοκρατών.
Παρούσα σε όλες τις κοσμικές εκδηλώσεις.
Παρούσα σε όλες τις κοσμικές εκδηλώσεις.
Ο Μπραντ δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για την επιλογή του, ενώ οργίασαν οι φήμες για προνομιακή μεταχείριση της κυρίας Μαθιοπούλου λόγω της ιδιαίτερης οικογενειακής τους σχέσης. Ετσι η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Το 2002 έγινε μέλος του FDP και εντάχθηκε στο στενό περιβάλλον της τότε ηγεσίας. Το όνομά της ενεπλάκη στην υπόθεση των υποβρυχίων, λόγω της ιδιότητας του πρώην συζύγου της, του τέως υπουργού Αμυνας Φρίντμπερντ Πφλίγκερ, αλλά και της φερόμενης ως στενής της σχέσης με τον Ακη Τσοχατζόπουλο.
Η κυρία Μαθιοπούλου απέκρουσε κάθε κατηγορία, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία της είχε αναλάβει να εκπονήσει μελέτη για την ελληνική αμυντική πολιτική για ένα πολύ μικρό ποσό που κάλυπτε μόνο το κόστος της και ότι δεν υπήρξε προσωπική ανάθεση από τον κύριο Τσοχατζόπουλο.
Γερμανοί πολιτικοί
Το «χόμπι» της λογοκλοπής
Τα αμφισβητούμενα διδακτορικά στη γερμανική πολιτική σκηνή είναι αρκετά. Εκτός από τον τίτλο της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου, είχε αμφισβητηθεί και το διδακτορικό του υπουργού Πολιτισμού της Κάτω Σαξονίας, Μπερντ Αλτουσμαν, ο οποίος τελικώς διατήρησε την ιδιότητα του διδάκτορα, καθώς δεν αποδείχθηκε ότι υπέπεσε σε λογοκλοπή. Αλλοι συνάδελφοί του, όμως, δεν είχαν την ίδια τύχη. Πιο προβεβλημένη ήταν η περίπτωση του τέως υπουργού Αμυνας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος αποδείχτηκε ότι στη διατριβή του είχε χρησιμοποιήσει άφθονο ξένο υλικό χωρίς τις απαιτούμενες παραπομπές.
Ο Γκούτενμπεργκ, ανερχόμενο αστέρι των Χριστιανοδημοκρατών, αποσύρθηκε για μερικούς μήνες από την πολιτική και μόλις πρόσφατα επέστρεψε ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου για την Κομισιόν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σύντομα θα επιστρέψει στη Γερμανία και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Τον τίτλο της έχασε η πολιτικός των Φιλελευθέρων Σιλβάνα Κοχ-Μέριν, η οποία βρέθηκε να έχει κάνει λογοκλοπή σε 120 σημεία. Η Κοχ-Μέριν εγκατέλειψε το πόστο της ως επικεφαλής της ομάδας του FDP στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά υπέβαλε ένσταση στο πανεπιστήμιο και η υπόθεσή της θα επανεξεταστεί.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου