Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΙΝΔΙΑ: Καταρρέει το νόμισμα της Ινδίας

Καταρρέει το νόμισμα της Ινδίας

Μπορεί το ευρώ και η επιδεινούμενη κρίσης χρέους στη Γηραιά Ήπειρο να κλέβει με αρνητικό τρόπο την παράσταση στις διεθνείς αγορές, όμως, είναι το νόμισμα της Ινδίας, η ρούπια, που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά το 2011.

Όντας σε σταθερά πτωτική πορεία από τον περασμένο Αύγουστο, το ινδικό νόμισμα πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ στην ισοτιμία του με το δολάριο......

Αν και οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει ωθήσει πολλούς επενδυτές μακριά από τις αναδυόμενες αγορές, η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη εκροές κεφαλαίων, καθώς έχει μεγάλη ανάγκη από βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων για να καλύπτει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.
Το έλλειμμα αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος που λήγει το Μάρτιο του 2012, αυξημένο σε σχέση με το 2,6% του προηγούμενου, καθώς η κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης πλήττει τις εξαγωγές.
Αυτό έχει επίπτωση και στη ρούπια, η οποία έχει υποστεί πραγματική καθίζηση.
Από τον περασμένο Αύγουστο έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 20% έναντι του αμερικανικού νομίσματος με αποκορύφωμα τη χθεσινή βουτιά της στο νέο ιστορικό χαμηλό των 53,88 ρουπιών ανά δολάριο.
Σήμερα το ινδικό νόμισμα υποχώρησε περαιτέρω στα επίπεδα των 54,3 ρουπιών/δολ., αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να παρέμβει στις αγορές πουλώντας δολάρια.
Ως συνέπεια η ισοτιμία της ρούπιας με το δολάριο επανήλθε στα χθεσινά επίπεδα.
Πηγές: Wall Street Journal, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου