Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ......


Ερχονται φόροι από το... παρελθόν
Χιλιάδες ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν το ΕΤΑΚ του 2009 και τον ΦΑΠ του 2010

Μπορεί το τελευταίο δίμηνο, η επικαιρότητα να μονοπωλήθηκε από την υπόθεση του νέου ειδικού τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η νομιμότητα του οποίου μάλιστα τελεί υπό αμφισβήτηση, δεδομένης της εκκρεμότητας σχετικών προσφυγών στο ΣτΕ, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να επισκεφθούν εκ νέου τις κατά τόπους εφορίες, ή τράπεζες για να καταβάλουν νέα.....
οφειλόμενα. Συγκεκριμένα, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πλέον σε θέση να συντάξει και να αποστείλει μια σειρά ειδοποιητηρίων φόρων ακινήτων παρελθόντων ετών.
Συνολικά αναμένεται η αποστολή τεσσάρων ειδοποιητηρίων εντός του πρώτου διμήνου του 2012, τα οποία αφορούν χιλιάδες φορολογούμενους. Τα ειδοποιητήρια θα είναι αποτέλεσμα της επικαιροποίησης και οριστικοποίησης της ακίνητης περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης ακινήτων Ε9. Η υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και μέσω αυτής ζητείται (έως τις 23 Δεκεμβρίου) από όλους τους φορολογούμενους, που δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει το εκκαθαριστικό Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009, ή είχαν κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσιακή κατάσταση το 2010 να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν τα ακίνητά τους. Ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 300.000. Σημειωτέον, ότι μέσω της υπηρεσίας οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα δεδομένα της περιουσιακής τους κατάστασης για το 2010 και το 2011.
Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων. Ειδικότερα θα αποσταλεί το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ του 2009, με τον φόρο να υπολογίζεται με συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων του φορολογουμένου. Το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο. Επίσης, θα αποσταλεί και το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010. Ο εν λόγω φόρος υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστή 0,1% έως 1% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Το αφορολόγητο όριο το συγκεκριμένο έτος έχει οριστεί στα 400.000 ευρώ ατομικό.
Αντίστοιχα, αναμένεται και η αποστολή του εκκαθαριστικού του ΦΑΠ για το 2011, που πλέον υπολογίζεται με συντελεστή 0,2% έως 2%, ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας και το αφορολόγητο όριο έχει περιοριστεί στα 200.000 ευρώ. Τέλος, αναμένεται και το εκκαθαριστικό της έκτακτης εισφοράς του 2010 που είχε επιβληθεί στους μεγαλοϊδιοκτήτες και αφορά τους κατόχους ακινήτων, με αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ (ατομική περιουσία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου