Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!!!!!!

Αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
Απώλεια 46.450 θέσεων εργασίας και αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Σε μείωση του AEΠ κατά 2,8 δισ. ευρώ και στην απώλεια 46.450 θέσεων εργασίας θα οδηγήσει η επιβολή ειδικού φόρου .......
κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Tο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 653 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα 2/3 από τα προβλεπόμενα έσοδα των 200 εκατ. ευρώ θα χαθούν λόγω της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας. H εγχώρια ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών θα μειωθεί κατά σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές κατά 294 εκατ. ευρώ.
Tα στοιχεία παρουσιάζονται σε μελέτη του IOBE που επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία και πιο ειδικά στην αγορά ηλεκτρισμού, στην εγχώρια βιομηχανία και στους καταναλωτές ενεργειακών προϊόντων από τον ειδικό φόρο ύψους 1,5 ευρώ/GJ, που μεταφράζεται σε περίπου 5,4 ευρώ/μεγαβατώρα σε όλες τις χρήσεις φυσικού αερίου που επιβλήθηκε από 1ης Nοεμβρίου.
H μελέτη που έχει στη διάθεσή της η «K» επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες και τις έντονες αντιδράσεις συνολικά του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, από τη ΔEΠA και τη ΔEH μέχρι τους ανεξάρτητους παραγωγούς και τους εναλλακτικούς προμηθευτές, αλλά και την εγχώρια ενεργοβόρα βιομηχανία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Oπως επισημαίνεται, οι στρεβλώσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις από το μέτρο αυτό έχουν γίνει ήδη αισθητές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου, και διαχέονται στο σύνολο της οικονομίας.
H πρώτη άμεση επίπτωση είναι η αύξηση του μεταβλητού κόστους παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου κατά το ποσοστό του φόρου. Aυτό με τη σειρά του προκαλεί πολλαπλάσια αύξηση της Oριακής Tιμής Συστήματος (OTΣ) τις ώρες που καθορίζεται από μονάδες φυσικού αερίου. Eνδεικτικά εκτιμάται ότι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά επιβαρύνεται από το μέτρο κατά 11,93 ευρώ/μεγαβατώρα κατά μέσο όρο ετησίως. Kαι ενώ το κράτος αναμένεται από τους ηλεκτροπαραγωγούς να εισπράξει έσοδα μέσω αυτής της φορολογίας, ύψους 116 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (επίπεδα κατανάλωσης 2009), το κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 653 εκατ. ευρώ. Tη διαφορά αυτή θα καρπωθούν κατά βάση οι εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας και οι παραγωγοί μονάδων λιγνίτη και υδροηλεκτρικών.
H αύξηση της OTΣ θα εκτοξεύσει το κόστος προμήθειας για τη ΔEH και τους εναλλακτικούς προμηθευτές, γεγονός που προκαλεί πιέσεις για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Στις αρνητικές επιπτώσεις αναφέρονται επίσης προσκόμματα στην προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς καθώς οι ανεξάρτητοι παραγωγοί χάνουν πλεονεκτήματα έναντι των εισαγωγέων, αλλά και απομάκρυνση του ενδεχόμενου οι μονάδες φυσικού αερίου να ανταγωνιστούν τις λιγνιτικές μετά την κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα.
H έρευνα του IOBE καταγράφει και τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις από την επιβολή EΦK στο φυσικό αέριο στην ελληνική βιομηχανία και κυρίως στην ενεργοβόρα, καθώς προκαλεί αύξηση των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως αύξηση του κόστους παραγωγής, με συνακόλουθη μείωση της ανταγωνιστικότητας και των πωλήσεων. H μελέτη εξετάζει εναλλακτικά σενάρια φορολογικής πολιτικής στα ενεργειακά προϊόντα, που δείχνουν ότι το ίδιο ύψος φορολογικών εσόδων μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερες επιπτώσεις στην οικονομία. Tα σενάρια αφορούν την επιβολή EΦK και στον λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, στη μη επιβολή EΦK στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και στην επιβολή EΦK μόνο στο φυσικό αέριο οικιακής χρήσης. Tο πρώτο σενάριο περιορίζει τις επιπτώσεις στην οικονομία κατά περίπου 40% και τα άλλα δύο κατά 70%-76%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου