Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ......ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΡΥΘΜΟ....

Φόροι 4 δισ. ευρώ μόνο για τα ακίνητα το 2012
Η αρχή θα γίνει με το ΕΤΑΚ του 2009, ακολουθεί το Ειδικό Τέλος και μετά ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για 2010 και 2011

Με στόχο τη συγκράτηση των αποκλίσεων του προϋπολογισμού και τον περιορισμό του ελλείμματος, το υπουργείο Οικονομικών «στεγνώνει» την αγορά, ζητώντας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά να καταβάλουν το νέο έτος 4 δισ. ευρώ για τα ακίνητα που κατέχουν. Τη στιγμή που τα «λουκέτα» αυξάνονται και η....
ανεργία, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσει το 18% το 2012, το οικονομικό επιτελείο εξαντλεί τη φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας. Από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αρχή θα γίνει με το ΕΤΑΚ του 2009, θα ακολουθήσει το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις και θα κλείσει με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011 (το οποίο δεν είχε κατορθώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να εκκαθαρίσει μέχρι σήμερα).
Ειδικότερα, οι φόροι στα ακίνητα ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθούν ως εξής:
1. Στις αρχές Ιανουαρίου θα αποσταλoύν τα τελευταία εκκαθαριστικά σημειώματα για το ΕΤΑΚ του 2009. Μέχρι στιγμής 25.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι έτοιμα να ταχυδρομηθούν, ενώ τα υπόλοιπα 125.000 σημειώματα θα σταλούν και θα εισπραχτούν μετά τις διορθώσεις στο Ε9, που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.
2. Την άνοιξη του 2012 θα ταχυδρομηθούν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ 2010 που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ. Η αποστολή αφορά 170.000 υπόχρεους στον φόρο και τα προσδοκώμενα έσοδα εκτιμώνται στα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον ΦΑΠ του 2010 καταβάλλουν οι έχοντες ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
3. Μέχρι το τέλος εξαμήνου θα ταχυδρομηθούν και τα 600.000 εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2011. Η εκτόξευση του αριθμού των υπόχρεων οφείλεται στο γεγονός της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ αντί των 400.000 ευρώ που ίσχυε πριν από την αλλαγή του νόμου, με αποτέλεσμα τα εκτιμώμενα έσοδα να προσεγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ.
4. Από το ενιαίο τέλος ακινήτων τα προσδοκώμενα έσοδα φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012. Το μόνιμο πλέον ειδικό τέλος ακινήτων θα καταβληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο και η τελευταία τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2013.
Ληξιπρόθεσμα χρέηΝέα ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 900.000 φορολογούμενων (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) προωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση στη Βουλή.
Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει την καταβολή όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα τελωνεία, είτε εφάπαξ με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής είτε σε μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 60, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμα και για χαμηλές οφειλές προς το Δημόσιο να υπάρχουν και δόσεις κάτω των 300 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες.
Στη νέα ρύθμιση θα υπαχθούν οφειλές από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, τέλη ταξινόμησης, λοιπά τέλη, εισφορές και φόρους που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ και μέσω των τελωνείων, εφόσον οι οφειλές αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τον Νοέμβριο του 2011. Στην ίδια ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ανεξόφλητα υπόλοιπα οφειλών που είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προέβλεπε εξόφληση μέχρι και σε 35 μηνιαίες δόσεις. Από τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει το ποσό των 4 δισ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων χρόνων.
Δημοσίευση ονομάτωνΟσοι οφειλέτες αγνοήσουν και τη νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, θα δουν τα ονόματά τους να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νομικά τμήματα των εφοριών ξεκαθαρίζουν τις λίστες προκειμένου τον Ιανουάριο να αναρτηθούν τα ονόματα των οφειλετών που δεν υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Βέβαια, για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που έχουν οριστεί από τη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής:
1. Η δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά οφειλές από φόρους, δασμούς και λοιπά βάρη.
2. Θα πρέπει να υπάρχει οριστικοποίηση της φορολογικής ενοχής η οποία επέρχεται είτε με την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατά της πράξης καταλογισμού φόρου είτε με την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου