Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Ο κρυφός ρόλος της Ολλανδίας στην ελληνική κρίση

Το 'παιχνίδι' στην ευρωζώνη πάντα φαίνεται να παίζεται μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ομως τα νήματα κινεί παρασκηνιακά και μια άλλη χώρα: η Ολλανδία. Μέγας ''κρυφός'' σύμμαχος της Γερμανίας, η Ολλανδία ήταν αυτή που πίεσε και κατάφερε να μπει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις του Sarkozy.

Οπως σημειώνεται σε σημερινό άρθρο στην ιστοσελίδα του Bloomberg, όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης χρέους, η Ολλανδία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μέρος της Γερμανίας. "Οι Ολλανδοί είναι συχνά στήριγμα για τους Γερμανούς, και ως εκ τούτου παίζουν ένα μεγαλύτερο..... ρόλο απ' αυτόν που τους επιτρέπει η οικονομία τους (5η μεγαλύτερη) '', δηλώνει ο Sylvester Eijffinger, καθηγητής Οικονομικών σε Πανεπιστήρμιο του Αμστερνταμ.

''Είναι καλό για τους Γερμανούς γιατί δεν θέλουν ποτέ να κατηγορηθούν ότι λειτούργησαν μόνοι τους,'' συμπληρώνει.

Και ο ίδιος ο Ολλανδός πρωθυπουργός το παραδέχθηκε: "Δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ της ολλανδικής και γερμανικής προσέγγισης στην επίλυση της κρίσης χρέους''. Τις δύο χώρες άλλωστε συνδέουν στενοί εμπορικοί δεσμοί και συμφέροντα.

Σχετικά μάλιστα με την περίπτωση της Ελλάδας, η Ολλανδία έπαιξε πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ' ό,τι έχει φανεί. Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2010, ο τότε Ολλανδός πρωθυπουργός Jan Peter Balkenende τηλεφώνησε στην γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για να της πει ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα.

Το πλάνο απέρριψε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, θεωρώντας πως θα φαινόταν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνη τις κρίσεις της. Ενα μήνα αργότερα και παρόλο που και η γερμανική πλευρά ήταν 'χλιαρή' ως προς την ιδέα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στο ΔΝΤ να ζητήσουν πακέτο διάσωσης. "Η Ολλανδία ήταν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς υπέρ της βοήθειας από το ΔΝΤ,΄΄ τονίζει ο Adriaan Schout, του Clingendael Institute of International Relations της Χάγης.

Η ολλανδική κυβέρνηση επεδίωξε - και πέτυχε - την παρέμβαση του ΔΝΤ και τα αστηρά μέτρα που θα εξασφάλιζαν την αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου