Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Ποντάρει αντιμνημονιακά

thumb
Θα είναι το 2012 έτος αγώνων και κοινωνικών εκρήξεων; Θα είναι μια χρονιά εκλο­γών; Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει και στα δύο, αναμένοντας ότι αυτή τη χρονιά μπορεί να μπει ένα λιθαράκι στις βάσεις για το αριστερό αντινεοφιλελεύθερο - αντιμνημονιακό μέτω­πο και κατ’ επέκταση για τον νέο συνασπισμό εξουσίας που φιλοδοξεί να διαμορφώσει, με ορίζοντα τις εκλο­γές αλλά και πέρα από αυτές.
Η συγκυβέρνηση, ήδη από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, έχει φτάσει σε αδιέξοδο, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αναφέρει ότι «το αδιέ­ξοδο αυτό θα μεγαλώσει την επό­μενη περίοδο, όσο δυναμώνουν οι κοινωνικοί .....
αγώνες και όσο αρχίζει να γίνεται πιο ορατή η συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτι­κού μετώπου αντίστασης και ανατρο­πής». Η ελπίδα, σύμφωνα με τα ηγε­τικά στελέχη του σχήματος, «βρίσκε­ται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, στη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας για την απεμπλοκή από τα μνημόνια, την αναδιανομή του πλού­του και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από τον νεοφιλελευθερισμό και την κυρι­αρχία των αγορών».
Ο Τσίπρας έχει αναγορεύσει σε κυ­ρίαρχο το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες – στο πλαίσιο της προσπάθει­ας για διαφύλαξη της δημοκρατίας, όπως λένε οι επιτελείς του σχήματος – και τις διεκδικεί σχεδόν έναν χρό­νο τώρα.
«Μαζί, για την ανατροπή»

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την τριπλή επιδίω­ξη τόσο να εκφραστεί η κοινωνία με την ψήφο της απέναντι στα μνημόνια και τα μέτρα που λαμβάνονται σε βά­ρος της, αποκαλύπτοντας έτσι το έλλειμμα λαϊκής στήριξης της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των δυνάμεων που την εφαρ­μόζουν, όσο και να αποτυπωθεί η μετατόπιση προς τα αριστερά, είτε αυτή είναι πολιτική είτε αποτελεί δια­μαρτυρία, των ψηφοφόρων που απο­δεσμεύονται από τον δικομματισμό, κάτι που θα αυξήσει και την πίεση προς τα κόμματα που σήμερα αρνού­νται τη συσπείρωση της Αριστεράς.
Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου φαίνεται να υπάρχει η εκτίμηση ότι τα υψηλά ποσοστά που καταγράφο­νται στις δημοσκοπήσεις αντικατο­πτρίζουν «πιο ουσιαστικές και πιο βαθιές διεργασίες στην ελληνική κοι­νωνία», αντιστοιχούν δηλαδή σε πιο παγιωμένες συμπεριφορές και δεν εκφράζουν «απλώς μια συμπάθεια απέναντι σ’ έναν χώρο».
Από την άλλη, η όποια αυξητική τάση παρουσιάζουν οι δυνάμεις της Αριστεράς ως επιμέρους σχηματισμοί δεν αρκούν για την ανατροπή όσο αυ­τές δεν βρίσκονται σε συμπαράταξη, και η άποψη που επανειλημμένα έχει διατυπώσει ο Τσίπρας απαντώντας σε σχετικές κατηγορίες είναι ότι αυτό δεν θα λειτουργούσε αθροιστικά, αλλά πολλαπλα­σιαστικά.

Πάντως, παρόλο  που  το σχέδιο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για το αντιμνημονιακό μέτω­πο, και παραπέρα για τη συγκρότη­ση νέου συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, «κολλάει» στις εκατέρωθεν επίμονες αρνήσεις από το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πτοείται, αλλά επιμένει εκτιμώντας ότι στη βάση των δύο κομμάτων υπάρχει ακροατήριο που επι­θυμεί τη συμπαράταξη. Προς το πα­ρόν ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στις ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ κι εκ­φράζει την προσδοκία ότι η από τα κάτω πίεση θα λειτουργήσει μελλο­ντικά υπέρ της πρότασής του. Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης τις προηγούμενες μέρες, «οι ηγε­σίες της Αριστεράς που αρνούνται τη σύμπραξη και επιμένουν στον μοναχι­κό δρόμο και στην εμφύλια πολεμική, θα ταρακουνηθούν αν το μήνυμα της ενότητας και της ανασύνθεσης έρθει από κάτω».
Από την άλλη, οι δυνάμεις του ΣΥ­ΡΙΖΑ στέλνουν το μήνυμα ότι δεν βιά­ζονται: «Η δική μας πρόταση δεν έχει ως ορίζοντα, ως καταληκτική ημερο­μηνία μόνο τις επόμενες εκλογές», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης (ΝΕΤ 105,8, 29.12.2011). Και συ­νεχίζει: «Η Αριστερά, έστω και κατα­κερματισμένη, θα βγει σε όλες τις εκδοχές πιο ενισχυμένη και θεωρώ ότι θα είναι αντιμέτωπη μ’ αυτή την πραγματικότητα που επιζητά τη σύ­μπτυξη, τη διαμόρφωση αυτού του ενωτικού μετώπου και την επομέ­νη των εκλογών». Ο ίδιος σημείωσε ότι «όταν (σ.σ.: η Αριστερά) θα έχει υψηλότερα ποσοστά και μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στο ελληνικό Κοι­νοβούλιο, θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα τα κάνει». Επομέ­νως η πίεση της κοινωνίας θα «ωρι­μάσει» τις ηγεσίες των άλλων δύο κομμάτων.

Συμπαράταξη τώρα

Πάντως και δεδομένου ότι η συμ­μαχική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι δρομολογημένη σε ό,τι αφορά μερίδα στελεχών και προσώπων του ΠΑΣΟΚ που αποστασιοποιή­θηκαν από τη σημερινή μορφή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρό­σωπος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφα­λής του αντιπολιτευόμενου εσω­κομματικά Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης εκφράζει σταθερά τη διαφωνία του για τον τρόπο και τα πρόσω­πα μέσα από τα οποία η ηγεσία επιχειρεί το άνοιγμα σε ευρύτε­ρα ακροατήρια και δη στην κοι­νωνική βάση του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών αναγκών της συ­γκυρίας τη συμπαράταξη ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως λέει, «έπρεπε να είχε γίνει χτες» στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος, το οποίο στον πυρήνα του θα πρέπει να δίνει λύση στο πρόβλημα του χρέους και δεν θα είναι αόριστα αντιμνημονιακό, που ο ίδιος πι­στεύει ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδες «λύσεις» κεντρο­αριστεράς. Όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο «Πριν», η Αριστερά «δεν έχει κατορθώσει να δώσει μια εναλλακτική απά­ντηση απέναντι στο νεοαποικιακό καθεστώς της τρόικας και των μνημονίων» και στο ερώτημα «μετά την τρόικα και τα μνημόνια τι;». Και «διστάζει να διατυπώσει ευθέως και επιθετικά την πρότα­ση για στάση πληρωμών επί του χρέους, η οποία στην ουσία ση­μαίνει πτώχευση με πρωτοβου­λία του δανειζόμενου, έξοδο από την ευρωζώνη και σύγκρουση συνολικά με την Ε.Ε». ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου