Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σχεδιάζεται με ιδιαίτερη μυστικότητα το plan Β για την Ελλάδα

Σχεδιάζεται  με ιδιαίτερη μυστικότητα το plan Β για την Ελλάδα – Περιλαμβάνει χρεοκοπία εντός του ευρώ, υποχρεωτικό haircut που θα ξεπεράσει το 50%, πληρωμή των CDS, η Γερμανία θα ασκεί την οικονομική πολιτική ενώ θα υπάρχει και σχέδιο ανάπτυξης… Περιλαμβάνει χρεοκοπία εντός του ευρώ, υποχρεωτικό haircut που θα ξεπεράσει το 50%, πληρωμή των CDS, η Γερμανία θα ασκεί την οικονομική πολιτική ενώ θα υπάρχει και σχέδιο ανάπτυξης…

Το plan Β σχεδιάζεται μεθοδικά, με μεγάλη μυστικότητα και περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ και πιθανότητα να αρχίσει να υλοποιείται τον .....Μάρτιο.
Προκαλεί απορία που ενώ το εθελοντικό PSI+ προχωράει, το IIF αναφέρει ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ασκούνται πιέσεις και στην ΕΚΤ να συμμετάσχει άρα θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα άπαξ και θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας.

Εφόσον προχωρήσει το PSI+ θα δοθεί και το πράσινο φως για τον νέο δανεισμό της Ελλάδα ύψους 130 εκατ ευρώ – μπορεί να φθάσει και τα 145 δις ευρώ – άρα ακόμη μια θετική είδηση για την Ελλάδα μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας.
Όμως προκαλεί απορία ότι ενώ διαφαίνονται θετικές ειδήσεις, στην Γερμανία τα επίσημα όργανα αλλά και οι ανεπίσημοι εκφραστές της Γερμανικής πολιτικής μιλούν για χρεοκοπία εντός του ευρώ ενώ οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι για πρώτη φορά διαφοροποιούνται λέγοντας ότι θα ήταν σωστό τελικά να πληρωθούν τα CDS για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες και οι στρεβλώσεις στην παγκόσμια αγορά χρέους.
Πηγές πολύ καλά ενημερωμένες και διαχρονικά αξιόπιστες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται εδώ και μήνες το plan B.
«Έχετε διερωτηθεί, μας αναφέρει η πηγή μας, γιατί ενώ ξεκίνησαν να μιλούν στην Ελλάδα για μαζική αναδιάρθρωση της οικονομίας, για πρόγραμμα μαμούθ 50 δις ευρώ που θα προέκυπτε από τις αποκρατικοποιήσεις, πλέον όλα έχουν εγκαταλειφθεί;»
Ίσως γιατί διαπίστωσαν ότι δεν είναι υλοποιήσιμα σχέδια , απλά υπερφίαλα σενάρια που δεν εδράζονταν στην πραγματικότητα, απαντήσαμε.
Η απάντηση όμως της πηγής μας, μας βάζει σε προβληματισμό «ναι αυτό ισχύει αλλά πολύ γρήγορα δεν εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια;
Τα πράγματα είναι απλά η Γερμανία και το ΔΝΤ συνειδητοποίησαν ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος όπως το είχαν επινοήσει και καταστρώσει απέτυχε. Ήδη εμμέσως το έχουν αναφέρει ότι το σχέδιο δεν πέτυχε στην Ελλάδα και πλέον ενεργοποίησαν το plan B. To plan B περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ θα είναι μια συντεταγμένη χρεοκοπία όχι μια άναρχη διαδικασία θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την οικονομική ιστορία της Ελλάδος.
Μετά το πρώτο σοκ θα υπάρξουν καλές ειδήσεις και εκεί πρέπει να εστιαστεί η ελληνική κυβέρνηση, στην διαχείριση της χρεοκοπίας και στις ειδήσεις, στις καλές ειδήσεις που θα έρθουν μετά. Υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδος μετά την χρεοκοπία αλλά η Γερμανία θα ζητήσει να ασκήσει οικονομικό έλεγχο στην Ελλάδα. Το θέμα πλέον είναι πολιτικό»

To plan B

Η διαδικασία του PSI+ θα ξεκινήσει ως εθελοντική με το haircut να φθάνει στο 50% ή 70% απομειώσεις με βάση την καθαρή παρούσα αξία.
Στην πορεία θα αποδειχθεί ότι το haircut πρέπει να φθάσει στο 70% ή 80%  και η καθαρή παρούσα αξία περιλαμβανομένων και των νέων κουπονιών στο 90% ή 100%.
Όμως το βασικό πρόβλημα θα αποδειχθεί ότι είναι η συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτή την εθελοντική διαδικασία.
Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+,  δεν θα ξεπεράσει το 55% με 60%.
Σε αυτή την περίπτωση τρεις  θα είναι οι εναλλακτικές λύσεις.
Ή η Τρόικα και η Γερμανία ειδικότερα αποδέχονται τα αποτελέσματα και συμψηφίζουν την διαφορά άπαξ και το χρέος δεν θα απομειωθεί 100 δις αλλά μόνο 60-70 δις ευρώ με νέα δάνεια προς την Ελλάδα ή εντάσσουν και την ΕΚΤ άρα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο haircut των ομολόγων.
Όμως αυτές οι δύο λύσεις πάσχουν στο γεγονός ότι η μεν χορήγηση νέων δανείων δεν θα αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Ελλάδος που είναι το χρέος ή δε εμπλοκή της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει μείζονος σημασίας ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας της Κεντρικής Τράπεζας και ίσως αυτό να δώσει πολύ λανθασμένα μηνύματα στις αγορές.
Βέβαια εσχάτως εξετάζεται η λύση η ΕΚΤ να μεταβιβάσει τα ελληνικά ομόλογα στο EFSF και στην κατοχή του EFSF να υποστούν haircut.
Αν και οι δύο λύσεις δεν τελεσφορήσουν τότε θα ξεδιπλωθεί η κακή εκδοχή της επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.
Με βάση αυτό το σενάριο η διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος θα εξελιχθεί ως εξής.
Η εθελοντική διαδικασία του PSI+ παύει να υφίσταται και η απομείωση το haircut θα αγγίξει το 70% με 80%.
Όλοι οι κάτοχοι των ομολόγων θα υποστούν υποχρεωτικά haircut 70% με 80%.
H υποχρεωτική συμμετοχή αυτόματα θα υποχρεώσει την ISDA να πιστοποιήσει credit event και οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s Standard and Poor’s και Fitch θα υποβαθμίσουν την  Ελλάδα όχι σε επιλεκτική χρεοκοπία αλλά σε επίσημη χρεοκοπία.
Τα CDS θα πληρωθούν στους κατόχους τους.
Η Τρόικα και η Γερμανία που έχει τον πρώτο λόγο ακυρώνουν το μνημόνιο 2 και επιβάλλουν το μνημόνιο plus ένα νέο μνημόνιο που περιλαμβάνει μια ακραία θεραπεία σοκ στην ελληνική οικονομία.
Η Τρόικα σε συνεργασία με την ΕΚΤ όπως έχουν ρητά δεσμευτεί θα στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες ενισχύοντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 30 δις ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ζημίες από τα ομόλογα.
Ταυτόχρονα στο νέο μνημόνιο plus για να χορηγηθούν νέα δάνεια οι οικονομικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή αλλά αποκλειστικά από την Τρόικα.
Το σενάριο αυτό έχει επεξεργαστεί πέραν των κύκλων της Τρόικα και από έλληνες αξιωματούχους.
Δηλαδή η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ αλλά προφανώς τα χειρότερα για την κοινωνία είναι εμπρός.
.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου