Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τι κρύβεται πίσω από το «πόκερ» Κωστόπουλου - Λάτση για τη συγχώνευση Alpha - Eurobank

Τι κρύβεται πίσω από το «πόκερ» Κωστόπουλου - Λάτση για τη συγχώνευση Alpha - Eurobank
Σε σκληρό πόκερ για δυνατούς παίκτες θα εξελιχθεί, όπως όλα δείχνουν, τις αμέσως επόμενες ημέρες η εμπλοκή στο θέμα της συνένωσης Alpha Bank - Eurobank.

Μέχρι στιγμής σημειώνουμε την αποκλίνουσα προσέγγιση των δύο πλευρών, με την Alpha Bank να ανακοινώνει πως...
δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, τη δε Eurobank να ανακοινώνει πως δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης της συμφωνίας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήρε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank.

Νωρίτερα, υψηλά ιστάμενη πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διαβεβαίωνε το Moneypost.gr πως αρχίζει έρευνα για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Επίσης, έχουμε την παρέμβαση του υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υποστηρίζει την προώθησης της διαδικασίας συνένωσης των δύο ομίλων. Αυτά είναι γνωστά μέχρι στιγμής, στο παρασκήνιο όμως διαδραματίζονται σαφώς πιο ενδιαφέρουσες διεργασίες, εξελίξεις.

Καταρχήν, πηγή από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας διέψευδε κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε άμεση είτε έμμεση εμπλοκή του ομίλου της ΕΤΕ στα τεκταινόμενα. Κατά συνέπεια, θέμα εμπλοκής τρίτου δεν υφίσταται και αυτό είναι κατηγορηματικό.

Έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι συσχέτιζαν την ενέργεια της διοίκησης της Alpha Bank με τις εξελίξεις στο μέτωπο του PSI και την ανατροπή των δεδομένων όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά και τα στοιχεία των ελέγχων της Blackrock που γνωστοποίησε η ΤτΕ σε κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά.

Η Αlpha Bank διαισθανόμενη - και σε μεγάλο βαθμό σωστά - πως βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση, πιέζει επί της ουσίας την πλευρά της Eurobank να αποδεχθεί σκληρότερους για τη δεύτερη όρους, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.

Η διοίκηση της Alpha Bank εκτιμά πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα μπορούσε να διακινδυνεύει να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση με την έκδοση κοινών μετοχών άνευ ψήφου, προσφεύγοντας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο όμιλος εξετάζει παράλληλα και το τι θα μπορούσε να συμβεί στο ενδεχόμενο εφαρμογής της ρήτρας συλλογικής δράσης, καθιστώντας την διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, από εθελοντική, σε υποχρεωτική. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Μηχανισμού Μονομερούς Τροποποίησης των Συμβάσεων που διέπει τα ομόλογα - μηχανισμός που θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή με το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2012.

Στην Alpha Bank γνωρίζουν πολύ καλά πως στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσαν να προχωρήσουν και μόνοι τους.
Στα καλύτερα σενάρια θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερους όρους, σε μία νέα συμφωνία συγχώνευσης με τη Εurobank.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως με βάση την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί και με το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Paramount του Κατάρ, ενδεχόμενη μη υλοποίηση της συμφωνίας θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ρήτρα, με βάση την οποία το αραβικό χαρτοφυλάκιο δεν θα υποχρεωνόταν να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του υπό συγχώνευση σχήματος.

Στην τραπεζική αγορά σημείωναν με νόημα πως από το PSI θα εξαρτηθούν αρκετά, καθώς από την έκταση του κουρέματος των ομολόγων θα πληγεί περισσότερο η Eurobank λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης που έχει σε ελληνικά ομόλογα και λιγότερο η Alpha Bank. Η ζημιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσε να φτάσει έως τα 4,2 δισ. ευρώ, κεφάλαια άμεσα καταβλητέα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο βασικός μέτοχος της Eurobank, δηλαδή η πλευρά του ομίλου Λάτση, θα πρέπει να εισφέρει περισσότερο «ζεστό χρήμα» από ότι πριν. Κι αυτό φαίνεται να είναι από τα βασικά κλειδιά για το εάν θα προχωρήσει, αλλά με νέους όρους επ’ ωφελεία κυρίως της Alpha Bank, η σχετική συμφωνία ή όχι.


Joffrey Postman 
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου