Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών εντός της εβδομάδας

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών εντός της εβδομάδας







Τα πιο κρίσιμα σημεία της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες θα περιγράψει και θα εξετάσει ο πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για τη νέα σύσκεψη που θα ζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να πέσουν στο τραπέζι των εσωτερικών διαπραγματεύσεων οι παράμετροι που αφορούσαν στο...
ελληνικό ζήτημα και τέθηκαν υπό εξέταση στις Βρυξέλλες.  


Η σχεδόν σίγουρη συνεδρίαση των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη στο Μέγαρο Μαξίμου εντός της εβδομάδας υπό τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να εκπλήξει τα κόμματα καθότι οι τέσσερις αρχηγοί ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία όσο διαρκούσε η σκληρή διαπραγμάτευση χθες στις Βρυξέλλες.

Πέρα από  το θέμα του επιτρόπου στη χώρα που απασχολούσε την ελληνική αποστολή και τελικώς φάνηκε να εγκαταλείπεται ως ιδέα από τους ευρωπαίους ηγέτες σε πρώτο στάδιο, εκείνο που προβληματίζει ακόμα τους έλληνες πολιτικούς αρχηγούς είναι το ενδεχόμενο νέων δυσβάσταχτων περικοπών στα εισοδήματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Ο πρωθυπουργός μαζί με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη είχαν συμφωνήσει για την στάση και θέση που θα κρατούσε στη Σύνοδο ο κ. Παπαδήμος. «Υπήρξε απόλυτη σύγκλιση των απόψεων», υπενθυμίζεται ότι είπε στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπαδήμος, αναχωρώντας για την ύστατη μάχη.

Oi Eυρωπαίοι ηγέτες ωστόσο είναι πεποισμένοι πλέον ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και «βλέπουν» τον κίνδυνο της ελληνικής κατάρρευσης την ώρα που ετοιμάζονται να ζητήσουν βοήθεια Πορτογαλία και Ισπανία.

Για αυτό, και έδωσαν διορία πέντε ημερών στον Λουκά Παπαδήμο και την τρόικα να δώσουν τα χέρια, αλλιώς θα προχωρήσουν σε... εναλλακτικό σενάριο-σχέδιο λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, με ή χωρίς τη μεταμεσονύχτια σύσκεψη με θεσμικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες (τους κ. Μπαρόζο, Ρομπάι, Γιούνγκερ, Ασμουσεν, μετά τη Σύνοδο), η Αθήνα εντός των προσεχών ημερών πρέπει να αποφασίσει για τη «γραμμή πλεύσης» και τις χωρίς επικοινωνιακό περιτύλιγμα «κόκκινες γραμμές» που υποστήριξαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η κατάργηση του 13ου-14ου μισθού όπως και του κατώτατου ήταν και για την τρόικα των αρχηγών «κόκκινη γραμμή», αλλά ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός εξασφάλισε το «πράσινο φως» για τη διαπραγμάτευση - με τον σημαντικό «αστερίσκο» ότι όλοι γνώριζαν τη δυσκολία και το άσχημο κλίμα μέσα στο οποίο θα έδινε την ύστατη μάχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος θα επιστρέψει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα για να οργανώσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Οι δανειστές ζητούν πλέον ενυπόγραφες δεσμεύσεις από την Ελλάδα.

Χρονοδιάγραμμα

Μέχρι τις 13 Φλεβάρη πρέπει να έχουν ψηφιστεί αποφάσεις που αφορούν στα «προαπαιτούμενα» για να κινηθεί η αφετηρία για τη νέα δανειακή σύμβαση. Βέβαια προηγείται η διαδικασία για το «κλείσιμο» του PSI - «θα υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών», δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί αποχωρώντας από τη Σύνοδο.
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου