Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η "προφητεία" για την ασφάλεια των κοιτασμάτων Κρήτης & Α.Μεσογείου


Μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή, κάτι αρχίζει να κινείται στο τομέα τουλάχιστον της στρατηγικής αντίληψης ότι το μέλλον της χώρας θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Α.Μεσογείου και της Κρήτης, με απλά λόγια από την ασφάλεια των κοιτασμάτων για τα οποία έχει σχετική αφιέρωμα η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί.
Έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι η υπεράσπιση αυτή περνάει μέσα από την απόκτηση ισχυρής αεροναυτικής δύναμης σε σyνδυασμό με την ικανότητα του Στρατού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ασφάλειας σε περίπτωση αντιπερισπασμού που επιχειρήσει η Τουρκία στο Αιγαίο. Δείτε το video.....


Η Τουρκία δεν κρύβει τους στόχους της και απειλεί πλέον ευθέως με πόλεμο με αφορμή την αντίδραση των Κυπρίων στις αντεθνικές λύσεις τύπου Άναν που απεργάζονται κάποιοι στην Κύπρο. Αλλά πλέον το ζήτημα για την Τουρκία δεν είναι η Κύπρος αλλά το τι σημαίνει μια "ενωμένη-τουρκοποιημένη" Κύπρος: Πρόσβαση στα χρυσοφόρα κοιτάσματα. Χθες ο Α.Νταβούτογλου Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Α. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη λέγοντας ότι ήταν ιδιαίτερα σαφής:

«Είναι γνωστό το τι θα κάνουμε αν τεθεί θέμα προεδρίας στην ΕΕ χωρίς να έχει βρεθεί λύση. Γνωρίζουμε την κρίση που υπήρξε κατά τις έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Για πρώτη φορά ο τουρκικός στόλος αναγκάστηκε να κατευθυνθεί νότια της Κύπρου, όπου έκανε αισθητή την παρουσία του και θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτό εμπεριέχει πολλούς κινδύνους ασφάλειας. Η περιοχή ήδη είναι ήδη αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις.

Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα από όλα είναι η καταβολή όλων των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, να διατυπωθεί ξεκάθαρα από όλες τις πλευρές, με ποιο τρόπο θα αλλάξει το υπάρχον status quo. Κι αυτό, μπορείτε να υποθέσετε ποιο είναι», κατέληξε ο Νταβούτογλου".

Μιλάει για στόλο, μιλάει για συχνή παρουσία, μιλάει για πόλεμο ή απειλή προλέμου πρακτικά. Όλα αυτά κάποιους έχουν ξυπνήσει στην Ελλάδα. Η ενεργοποίηση του προγράμματος του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας του Π.Ν., με την επιλογή των P-3C Οrion, η πρόοδος στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, η εσπευσμένη άφιξη των ρωσικών Α/Α βλημάτων για τα Tor-M1 και τα SA-8b Gecko, δείχνουν μία κινητικότητα που δεν συνάδει με την δραματική οικονομική κατάσταση της εποχής.

Η απόκτηση μαχητικού αεροσκάφους που θα μπορεί να περιπολεί και να νικά σε μια αερομαχία στο βάθος της Α.Μεσογείου, χωρίς ανεφοδιασμό, θεωρείται πλέον εκ των ουκ άνευ. Όπως επίσης αυτονόητη θεωρείται και η έναρξη ναυπήγησης των FREMM. Χωρίς FREMM με την τεράστια ισχύ πυρός στην Α.Μεσόγειο, δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα.

Όλα αυτά είναι κρίσιμες στρατηγικές κινήσεις οι οποίες αναμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στον οικονομικό τομέα για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Και θα υλοποιηθούν είτε με ευρώ είτε με δραχμή είτε με ... φοίνικα! H διαθεσιμότητα στην USAF και η πιθανή αποδοχή των μεταχειρισμένων F-15C/D (κατά το πρότυπο των 400 Μ1Α1 Abrams) από την Π.Α. ως "ενδιάμεση λύση" μέχρι την έλευση ενός πραγματικά Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αλλά και η πιθανή "ένεση" με έναν περιορισμένο αριθμό με F-15S Silent Eagle, αποκαλύπτονται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, με όλες τις πληροφορίες και τις επιχειρησιακές, οικονομικές και τεχνολογικές παραμέτρους γύρω από το θέμα.

Ένα πραγματικό "Μαχητικό Ανατολικής Μεσογείου", όπως λέει και το θέμα, εντάσσεται στο αφιέρωμα του περιοδικού για την "Ασφάλεια των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων" της Α.Μεσογείου. Ένα αφιέρωμα από το οποίο αναδύεται ως αυτονόητη η ανάγκη διαφοροποίησης των κατηγοριών όπλων με τα οποία εξοπλίζονται οι Ε.Δ. μέχρι σήμερα και βασικά η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.


Επίσης στο ίδιο αφιέρωμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ μπορείτε να διαβάσετε μεταξύ άλλων και τα εξής:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Μόνο η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ήταν εκεί, στις μεγάλες στιγμές του Π.Ν....

Στο σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα διαδραματίστηκαν στην άσκηση του ΠΝ «ΑΣΤΡΑΠΗ» όπως επίσης και να δείτε και την αποκλειστική φωτογραφική κάλυψη του απεσταλμένου της «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» στην μεγάλη αυτή άσκηση του ΠΝ


ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Επιχειρήσεις ελικοπτέρων στο Αιγαίο

Mία από τις πλέον μάχιμες διοικήσεις του ΠΝ είναι και η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) που εδρεύει στον Μαραθώνα Αττικής, στο ναυτικό οχυρό της τοποθεσίας Κοτρώνι. Επιφορτισμένη με την προστασία των θαλάσσιων συγκοινωνιών στο Αιγαίο, την δίωξη των εχθρικών υποβρυχίων, αλλά και την εμπλοκή τη σε ειδικές επιχειρήσεις, προσβολή σκαφών επιφανείας κλπ, αποτελεί την πλέον "πολεμική" διοίκηση του Π.Ν. Πλήρη παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων της με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.



ΤΟ F-35 ΣΤΗΝ ΤΗΚ το 2015! - Τι αλλάζει στην εναέρια απειλή κατά της Ελλάδας;

Η πρώτη παραγγελία F-35 από την Τουρκία είναι γεγονός. Η πανίσχυρη Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας έδωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2011 την πρώτη παραγγελία δύο μονάδων του μαχητικού F-35 προκειμένου να ενταχθούν μέσα σε μία τριετία στη δύναμη της ΤΗΚ. Μέχρι το 2013 θα ακολουθήσει η κύρια παραγγελία για τα υπόλοιπα 78 μαχητικά, τα οποία θα ξεκινήσουν να εντάσσονται στην ΤΗΚ από τα μέσα του 2016. Κατά πόσο αυτή εξοπλιστική προσπάθεια της Τουρκίας θα επηρεάσει την ισορροπία στο Αιγαίο; Ποιες οι κινήσεις της ΠΑ που πρέπει να γίνουν για την εξουδετέρωση αυτής της απειλής;



Σε ότι αφορά την λοιπή θεματολογία, πέρα από το αφιέρωμα για την προστασία των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και της Κρήτης, μπορείτε να διαβάσετε στο νέο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ:



ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΡΑΝΤΑΡ: Οι διαμορφώσεις, οι τεχνικές και οι δυνατότητες των μαχητικών της ΠΑ

Η προσβολή επίγειων στόχων από μια αεροπορική δύναμη μόνο με την χρήση του ραντάρ των αεροσκαφών, όσο απλό ακούγεται, τόσο σύνθετο είναι. Νέα και προγενέστερα όπλα της ΠΑ, όπως τα JDAM, JSOW, AFDS κλπ, δηλαδή αυτά που πρόκειται "να κάνουν την διαφορά" σε μια σύγκρουση για να εκμεταλλευθούν το 100% των δυνατοτήτων τους προαπαιτούν άριστη γνώση και χρήση των δυνατοτήτων των ραντάρ ως πρωτεύοντα αισθητήρα για την επίτευξη ακρίβειας στις βολές αέρος-εδάφους. Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που πρώτη φορά αναλύεται στον Τύπο,


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ: Αναγκαία αλλαγή στη δομή δυνάμεων

Tο Α’ ΣΣ είναι ένας σχηματισμός ισοδύναμος με το μέγεθος μιας Μεραρχίας, που έχει υπό την ευθύνη του τα εκτεταμένα βόρεια σύνορα της Ελλάδας από το Ιόνιο πέλαγος μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία, συνολικού μήκους 503,31 χλμ.!

Μετά την επικείμενη κατάργησή του ποιος θα εκτελεί την αποστολή του; Ποιοι είναι οι αντίπαλοι και τι δυνατότητες έχουν, ειδικά σε αποστολές διείσδυσης ειδικών δυνάμεων; Ποιος είναι ο γεωγραφικός χώρος που μένει ακάλυπτος και πόσο κρίσιμη μπορεί να αποβεί έστω και περιστασιακή διάρρηξή του για το σύνολο της ασφάλειας της χώρας;



FH-70 HOWITZER: Λύση χαμηλού κόστους για τον ΕΣ

To FH-70 (Close Support Gun) είναι ένα ρυμουλκούμενο πυροβόλο των 155 χλστ., το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές Γενικής Υποστήριξης (ΓΥ) και Άμεσης Υποστήριξης (ΑΥ) και το οποίο διατίθεται άμεσα σχεδόν δωρεάν λόγω απόσυρσής του εξ αιτίας των οικονομικών περικοπών σε Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία, οι οποίες και ανέπτυξαν και κατασκεύασαν το όπλο.

Θα μπορούσε το συγκεκριμένο πυροβόλο να αποτελέσει μια λύση χαμηλού κόστους η οποία θα αναπλήρωνε τα κενά στην κάλυψη ρυμουλκούμενου πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού; Αναμφίβολα, ναι και με χαμηλό κόστος. Διαβάστε όλη την τεκμηριωμένη ανάλυση.



ΜΙΚΡΟΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: «Low-budget» επιτήρηση

Η λύση των μικδροδορυφόρων για μία δύναμη σαν την Ελλάδα είναι σωτήρια: Χαμηλού κόστους, εύκολοι στην ανάπτυξή τους με Ελληνκή Προστιθέμενη Αξία της τάξεως του 70%. Σε προγενέστερο άρθρο είχαμε καλύψει τους μικροδορυφόρους επικοινωνιών, αλλά στην ανάλυση που δημοσιεύεται στο νυν άρθρο της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ παρουσιάζονται οι τεράστιες δυνατότητες επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης με εξαιρετικά χαμηλό κόστος πυ αποκτά η χώρα με ανάπτυξη ενός πολυστρωματικού δικτύου μικροδορυφόρων. Και πάνω απ΄όλα η αυτονόμησή της από ξένα ελεγχόμενα κέντρα λήψης δορυφορικών πληροφοριών.




Επίσης στo ένθετο ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, μπορείτε να διαβάσετε:




Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ - Θα γίνει η νέα Λιβύη;

Εννέα μήνες πέρασαν από τότε που ξεκίνησε η συριακή εξέγερση και ο ρυθμός των διαδηλώσεων ολοένα και γίνεται πιο έντονος. Οι νεκροί ανέρχονται σε 6.500, πάνω από 40.000 είναι οι συλληφθέντες και τουλάχιστον 5.000 είναι οι αγνοούμενοι, συν τους υπόλοιπους αγνοούμενους που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του καθεστώτος Άσαντ από το 1982 και υπολογίζονται σε 17.000. Ο ρωσικός Στόλος ναυλοχεί στια ακτές της Συρίας και στην ευρύτερη περιοχή της Α.Μεσογείου, προσφέροντας "μαξιλάρι" στις προθέσεις των Δυτικών να μετατρέψουν την Συρία σε νέα Λιβύη. Θα τα καταφέρουν;



ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ: Η επερχόμενη μετα-ψυχροπολεμική αναμέτρηση

Ο ρωσογεωργιανός πόλεμος στον Καύκασο, τον «θερμό» Αύγουστο του 2008, βρήκε τους πολίτες των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών να παρακολουθούν για άλλη μία φορά με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στις σχέσεις των χωρών-γιγάντων, καθώς η Ρωσία έθετε τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας σε ετοιμότητα, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να απέχουν από μια διένεξη την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ στην ουσία, είχαν προκαλέσει. Οι σχέσεις των δύο χωρών μετά το πέρας του πολέμου άγγιξαν τότε το γεωπολιτικό «limit down», με επιτπώσεις και στην Ελλάδα που προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Τώρα οι σχέσεις αυτέ εμφανίζονται ακόμα πιο τεταμένες λόγω Συρίας και Ιράν, αλλά και της προσπάθειας των ΗΠΑ να παρέμβουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή.




ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Οι περιπέτειες ενός υπερ-φιλόδοξου πολιτικού

Άρθρο γνώμης του υποστράτηγου ε.α. Κωνσταντίνου Φράγκου για τα πεπραγμένα δύο ετών παραμονής στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου σε συνδυασμό με τον προκάτοχό του στον υπουργικό θώκο Ευάγγελο Μειμαράκη συμπλήρωσαν έξι χρόνια χαμένα για την Εθνική Άμυνα.

Eπίσης, όπως σε κάθε τεύχος μπορείτε να βρείτε δεκάδες άλλα άρθρα, πληροφορίες και αναλύσεις που στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσουν την βασική ατζέντα συζητήσεων και αναλύσεων στο χώρο της άμυνας και της εθνικής πολιτικής...
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου