Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σύσκεψη για την Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής







Σύσκεψη για την Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 23.00 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να διεξαχθεί σύσκεψη για την Ελλάδα.
Σαρκοζί: Μέσα στις επόμενες ημέρες η απόφαση για το PSI
«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν ...οριστικά τις προσεχείς ημέρες».

Αυτό δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι στη διάρκεια της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι λογικό να υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, στο κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής , περιλαμβάνονται στόχοι και μέτρα για να πάρει μπρος η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να εξετάσουν παλαιότερο σχέδιο της Κομισιόν για την έκδοση ενός τύπου ευρωομολόγων, τα έσοδα από τα οποία θα χρηματοδοτούν έργα υποδομής τα οποία θα ενισχύσουν την οικονομία.

Πιο συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι υπήρξε συμφωνία για τη λήψη μέτρων που θα τονώσουν την απασχόληση και ειδικά την απασχόληση των νέων, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς με μέτρα για την προστασία του copy right, αλλά και την ώθηση στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα όσον αφορά στην απασχόληση η Σύνοδος αποφάσισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα σε εθνικό επίπεδο για τη βελτίωση της προσφοράς θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας των νέων. Σε αυτά περιλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας καθώς και για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα.

Συγκεκριμένα, πρέπει να ενταθούν σε εθνικό επίπεδο οι προσπάθειες για την ευκολότερη πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, να ενσωματωθεί η επαγγελματική εκπαίδευση στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

H Eυρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες των κρατών μελών με την ενεργοποίηση ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενθαρρύνοντας την κινητικότητα των νέων μέσα στην Ευρώπη και αυξάνοντας τις θέσεις στα προγράμματα ανταλλαγής.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ισχύς του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας παραμένει στα 500 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η Τσεχική Δημοκρατία αρνήθηκε απόψε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, να ενταχθεί προς το παρόν στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που η Ευρώπη θέλει να επικυρώσει για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

"Όλες οι χώρες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο εκτός από τη Βρετανία και την Τσεχική Δημοκρατία", είπε στους δημοσιογράφους ο Φρέντρικ Ράινφελτ στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
απο new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου