Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΜΑΣ....ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ....ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...


Hλθε η ώρα να ζηλέψουμε τη Νορβηγία και να μάθουμε από αυτήνH προοπτική ανακάλυψης υδρογονανθράκων και η κινητικότητα γύρω από αυτό το ζήτημα αρκεί για να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας για την Ελλάδα. Ο κόσμος ίσως δεν συνειδητοποιεί εύκολα τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια προοπτική. Για να γίνει κατανοητή καλύτερα, παραθέτουμε εδώ τι σημαίνει «πετρέλαιο και φυσικό αέριο» για μία άλλη χώρα, τη Νορβηγία, που είναι μισή σε πληθυσμό από την Ελλάδα και έχει μικρότερο εθνικό εισόδημα σε σχέση με τη χώρα μας κατά 25%.
Η ανακάλυψη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα κοινά ύδατα με τη Βρετανία, στα τέλη της δεκαετίας του .....
1960, έδωσε ώθηση στην οικονομική τύχη της Νορβηγίας. Οι Νορβηγοί σήμερα απολαμβάνουν το δεύτερο υψηλότερο ΑΕΠ ανά κάτοικο (μετά το Λουξεμβούργο) στον κόσμο. Tο βιοτικό επίπεδο στη Νορβηγία είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Διατήρησαν την πρώτη θέση στον κόσμο στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης επί έξι συναπτά έτη (2001-2006) και επανέκαμψαν το 2009 και το 2010 στην ίδια θέση.
Η νορβηγική οικονομία είναι «το» παράδειγμα μικτής οικονομίας, μια καπιταλιστική οργάνωση αλλά ταυτόχρονα και ένα κράτος πρόνοιας. Συνδυασμός της ελεύθερης αγοράς και της κρατικής ιδιοκτησίας σε ορισμένους κρίσιμους τομείς. Παρέχει δημόσια δωρεάν φροντίδα υγείας και οι γονείς έχουν 46 εβδομάδες πληρωμένη γονική άδεια. Το 30% του εθνικού εισοδήματος προέρχεται από τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας. Η ανεργία είναι στο 3,1% ενώ το 30% του εργατικού δυναμικού είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σε δύο δημοψηφίσματα που έγιναν το 1972 και το 1994, η Νορβηγία απέρριψε ένταξή της στην Ε.Ε. αν και διατηρεί πολύ ενεργές σχέσεις μαζί της. Παρά το ότι είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, εντούτοις γνωρίζει ότι τα αποθέματα εξαντλούνται. Προνοεί λοιπόν και σχηματίζει αποθεματικά στα έσοδα του κράτους, έχοντας το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αξίας πάνω από 500 δισ. δολ. το 2010. Δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας «στην άκρη» για το μέλλον!
Η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, η υγιής οικονομία και η σημαντική συσσώρευση κεφαλαίου κάνουν όλους τους αναλυτές να κατατάσσουν χωρίς καμία επιφύλαξη την Νορβηγία ως μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο «στο μέλλον», όχι απλά «σήμερα»! Αυτά για όσους ισχυρίζονται ότι οι αγορές και οι αναλυτές ξέρουν να παίζουν «μόνο» κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ομόλογα των κρατών της ευρωζώνης. Γιατί δεν παίζουν και με τη Νορβηγία; Τα επιτεύγματά τους δεν προέκυψαν από εξωγήινους ούτε από αγγέλους, αλλά από κοινούς θνητούς σαν και εμάς, από πολιτικούς που πρόταξαν το συμφέρον του λαού και του τόπου. Γιατί όχι και εμείς να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας; Στο χέρι μας είναι.
(από την εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», 31/12/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου