Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Γερμανία: Παράκαμψη του συνταγματικού «φρένου χρέους» σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Σχέδιο παράκαμψης του αυτόματου «φρένου χρέους», το οποίο περιλαμβάνεται στο γερμανικό Σύνταγμα και προβλέπει ότι από το 2016 η κυβέρνηση της Γερμανίας θα μπορεί να επιβαρύνει το χρέος της χώρας μόνο κατά 10 δισεκατομμύρια τον χρόνο, ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως αναφέρεται σε σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας, το γερμανικό οικονομικό....
επιτελείο επιχειρεί να παρακάμψει τον περιορισμό, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία αν χρειαστεί να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως θα ήταν, σημειώνει η «Bild», ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδός της από την Ευρωζώνη.
Ως δικλείδα ασφαλείας προτείνεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να υποβάλλει κάθε φορά προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο αποπληρωμής του επιπλέον χρέους.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα, ωστόσο η πρώτη αντίδραση ήλθε ήδη από τον βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Μπράκμαν, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούσαμε κι άλλο χρέος και μια νέα φούσκα, κάτι που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί μοιραίο - αυτό δεν μπορεί να συμβεί».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου