Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ενίσχυση της εποπτείας στην Ελλάδα προανήγγειλε η Κομισιόν

Ο νέος εποπτικός ρόλος θα καθορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης

Σε περαιτέρω ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου στην Ελλάδα θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προανήγγειλε ο εκπρόσωπος για τις νομισματικές υποθέσεις, Αμαντέου Αλταφάζ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη γερμανική κυβέρνηση να ζητά «επίτροπο προϋπολογισμού» στην Ελλάδα, λόγω αδυναμίας προώθησης των μεταρρυθμίσεων. .... Ο κ. Αλταφάζ επεσήμανε πως ο νέος αυτός ρόλος θα καθορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης, υπενθύμισε ότι όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Οκτώβριο, «στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με την τρόικα, θα καθιερώσει για όσο διαρκεί το πρόγραμμα μια ελεγκτική δυνατότητα».

Επικαλούμενος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, σχολίασε πως την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού την έχει αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση.

«Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων», σημειώνει ο κ. Καψής.

Ηδη, καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δις ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δις ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011».

Από την πλευρά του το Βερολίνο επιβεβαίωσε την ύπαρξη πρότασης για την τοποθέτηση δημοσιονομικού εντεταλμένου στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να παραδέχεται ότι πρόκειται για γερμανικό σχέδιο.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στη Deutsche Welle, ότι πράγματι συζητείται αυτό το διάστημα στα πλαίσια του Eurogroup στις Βρυξέλλες η πρόταση να οριστεί από την ΕΕ ένας “εντεταλμένος προϋπολογισμού” για την Ελλάδα.

Όπως δήλωσαν στην Deutsche Welle γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, αιτία για την πρόταση να εκχωρήσει η Ελλάδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της είναι τόσο πρόσφατη προφορική ενημέρωση της Τρόικα στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την “ανεπαρκή” πορεία των μεταρρυθμίσεων στην χώρα, όσο και η αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες, ότι συνεχώς οι εταίροι διατυπώνουν “παράπονα” έναντι της Αθήνας.
ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου