Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Economist: Oι Αλβανοί προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στέλνοντας ολες τις αποτεμιεύσεις τους στην Αλβανία


Το 2007 οι αλβανοί εργαζόμενοι στην πατρίδα μας, έστειλαν με εμβάσματα στην Αλβανία 1 δις ευρώ!!!!Οι περισσότεροι αδυνατούν πια να στέλνουν χρήματα στη χώρα τους, όπως έκαναν. Τα εμβάσματα των μεταναστών προς την Αλβανία ανέρχονταν το 2007 στα 950 εκατ. ευρώ, αλλά το 2010, το νούμερο μειώθηκε στα 690 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο του 2011 ήταν 475 εκατ. ευρώ. Με την ελληνική οικονομία σε ύφεση, αυτά θα μειώνονται διαρκώς. Αντίθετα, η οικονομία της Αλβανίας εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά 2,5% το 2011.
Τα παιδιά τους μιλούν καλύτερα ελληνικά παρά αλβανικά. Πολλά από αυτά, δεν γνωρίζουν καν την Αλβανία. Όμως, η κρίση αναγκάζει πολλές από τις .......
οικογένειες των Αλβανών μεταναστών της Ελλάδας να γυρίσουν στην πατρίδα τους, γράφει ο Economist.

Η τελευταία απογραφή της στατιστικής υπηρεσίας της Αλβανίας βρήκε μόλις 2,8 εκατ. κατοίκους στη χώρα, αρκετά εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερους από ό,τι αναμενόταν και 7,7% λιγότερους από ό,τι πριν από μία δεκαετία. Περίπου 1,4 εκατ. Αλβανοί πιστεύεται ότι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια. Οι μισοί στην Ελλάδα.

Όμως, άνεργοι πια, πολλοί Αλβανοί αρχίζουν να επιστρέφουν στη χώρα τους. Επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, όμως, σύμφωνα με τον Economist, πολλοί έχουν ήδη φύγει και πολλοί το σχεδιάζουν. Όλοι, όμως, μιλούν για αυτό.

Οι περισσότεροι από τους Αλβανούς μετανάστες έχουν πλέον άδειες παραμονής στην Ελλάδα. Όμως, όσοι χάνουν τις δουλειές τους, χάνουν και τις άδειες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται είτε να επιστρέψουν στην Αλβανία ή να παραμείνουν παράνομα.

Επιπλέον, γράφει ο Economist, πολλοί Αλβανοί μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στην Αλβανία, φοβούμενοι μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αποκτούν δραστηριότητα στην Αλβανία, υπό τη διεύθυνση έμπιστων Αλβανών, που δούλευαν για εκείνες στην Ελλάδα.

«Μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις του να είσαι μια μικροσκοπική οικονομία, εξαρτημένη από την Ελλάδα και την Ιταλία της ύφεσης, έχουν υπάρξει αρνητικές αλλά όχι καταστροφικές. Όμως, καθώς περισσότεροι Αλβανοί επιστρέφουν, διαπιστώνουν ότι οι δουλειές (και οι αξιοπρεπείς μισθοί) είναι σπάνιες στην πατρίδα τους». ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου