Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ"

«Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω», δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στα άτομα που προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή. Συνολικά 170 επιχειρήσεις επλήγησαν από τα επεισόδια, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των ...
ζημιών που ολοκλήρωσαν τα ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Την πόλη την διέλυσαν. Την αγορά την διέλυσαν. Επέλεξαν παραδοσιακά κτίρια επίτηδες και τα έκαψαν. Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι, όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω. Γιατί πρέπει να βγουν οι κουκούλες, για να δούμε όχι μόνο αυτοί ποιοι είναι, αλλά και ποιοι κρύβονται από πίσω τους, οι οποίοι δε θέλουν να μπορεί, να έχει το δικαίωμα ο Ελληνικός λαός να εκφράζεται ελεύθερα», δήλωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Εκτός από τις επιχειρήσεις, σοβαρές ζημιές υπέστησαν και εννέα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων.

Πρόκειται για το διώροφο διατηρητέο κτίριο, όπου στεγάζονται οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», το Μέγαρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή, το Μέγαρο Νικολούδη στην οδό Πανεπιστημίου, το πενταώροφο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου (πρώην κτίριο της Λαϊκής Τράπεζας), το συγκρότημα διατηρητέων στην οδό Σταδίου 6-8, το τριώροφο διατηρητέο στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Κακουργιοδικείου, όπου στεγαζόταν κατάστημα της τράπεζας Κύπρου και το τετραώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Ερμού 66. Ζημιές στην είσοδό του υπέστη και ο κινηματογράφος «Άστυ».

Ο Δήμος Αθηναίων στον πρώτο απολογισμό που έκανε μιλά για καταστροφές και ζημιές σε 93 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Σε περίπου 40 τόνους υπολογίζονται οι ποσότητες σπασμένου μαρμάρου και πέτρας. Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί παγκάκια, πεζούλια και παρτέρια στην πλατεία Συντάγματος.

Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας: Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι, Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Ομόνοια και Πατησίων.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς.

Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Σχετικά με τις πληγείσες επιχειρήσεις ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης δήλωσε: «Μετά την καταγραφή των ζημιών θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μέτρα ανακούφισης». Και πρόσθεσε: «Όλο το δυναμικό του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται επί ποδός για να επουλωθούν οι πληγές της πόλης».

Οι συλλήψεις.

Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν 36 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Η Αστυνομία απέστειλε στον Εισαγγελέα πέντε δικογραφίες εκ των οποίων:

- Οι πρώτες τρεις αφορούν δέκα άτομα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της κλοπής (πλημμέλημα) και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο.

- Η τέταρτη δικογραφία αφορά την απόπειρα κατάληψης στο Δημαρχείο και σε βάρος των 24 συλληφθέντων - μεταξύ τους και ένας ανήλικος - ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

- Τέλος μία δικογραφία αφορούσε δύο ανήλικους, εκ των οποίων ο ένας διώκεται για κατοχή εκρηκτικών (κακούργημα), απόπειρα σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης και ο δεύτερος για κλοπή. Η υπόθεση αυτή ανατέθηκε σε Τακτικό Ανακριτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου