Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Μίνι ανταρσία στη ΝΔ - «Όχι» από επτά βουλευτές



Αυξάνονται και πληθύνονται οι «γαλάζιοι» βουλευτές που εναντιώνονται στην κομματική γραμμή Σαμαρά, αναφορικά με την αυριανή ψηφοφορία στην Βουλή για το νέο δανειακό πακέτο. Στους Ζώη, Τζίμα και Σταμάτη, την τελευταία ώρα προστέθηκαν και οι... Κώστας Μαρκόπουλος –όπως από νωρίς σήμερα έγραψε το Newpost.gr- Γιώργος Βαγιωνάς, Παναγιώτης Μελάς και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Στο επιτελείο Σαμαρά ανέμεναν διαρροές –ήδη από προχθές το Newpost.gr επεσήμαινε ότι στην άτυπη καταμέτρηση που είχε γίνει, ο αριθμός των πιθανών διαφωνούντων εκτιμάτο σε μονοψήφιο- προβληματίζονται ωστόσο αρκετά από τα ονόματα που εξέφρασαν ανοιχτά και κάθετα τη διαφωνία τους προς τη στρατηγική της Συγγρού.

Έντονο σκεπτικισμό προκαλούν στο επιτελείο της Συγγρού οι κ.κ. Ζώης και Μαρκόπουλος. Ο πρώτος διότι έχει δεδομένο εντός της Κ.Ο. το προφίλ του σοβαρού και συγκροτημένου βουλευτή, με αποτέλεσμα η στάση του να συμπαρασύρει και άλλους. Ωστόσο, από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά συνυπολογίζουν και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο τομέαρχης Εσωτερικών της ΝΔ είναι θέσεις ταυτόσημες με αυτές του Π. Καμμένου. Γεγονός που του οδηγούσε στην σκέψη ότι ο Χρήστος Ζώης τελικώς θα αντιτίθετο.

Προβληματισμό όμως προκαλεί αι η στάση του εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος μάλιστα ήταν –αν όχι ο πρώτος και μόνος στην έναρξη- από τους λίγους πρώτους που στάθηκαν φανατικά στο πλευρό του Α. Σαμαρά κατά της διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας για τη διαδοχή στην ΝΔ. Εκπληξη προκάλεσε και η σκληρότητα της ομιλίας του κ. Μαρκόπουλου εντός της Κ.Ο. η οποία είχε ως κορωνίδα την αποστροφή του προς τον κ. Σαμαρά: «Υιοθετήσατε την ατζέντα του υπουργού του 8%».

Αντίθετοι κατά πληροφορίες –χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί απολύτως πρόκειται περί καταψήφισης επί της αρχής- εμφανίστηκαν στις ομιλίες του και οι Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Βαγιωνάς και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος οι οποίοι ανεβάζουν τον αριθμό των «ανταρτών» στους επτά.

Εξάλλου, με αφορμή τη επισήμανση Σαμαρά ότι θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ όσοι πολιτευτές εμφανιστούν ως «τσάμπα μάγκες» διακηρύσσοντας την αντίθεσή τους στο Μνημόνιο, ο Γ. Μανώλης με δήλωσή του πέρασε σε σκληρή αντεπίθεση λέγοντας: Εγώ, δήλωση του Ν.105 ότι δεν είμαι αντιμνημονιακός δεν υπογράφω. Ο Σαμαράς βάζει φράκτη στην ΝΔ και βγάζει εκτός κόμματος τους αντιμνημονιακούς».

Κατά πληροφορίες, στους αμφιταλαντευόμενους, πέραν των Κ. Τζαβάρα και Θ. Λεονταρίδη, προστέθηκαν οι Μαρία Κόλλια, Γ. Βλάχος και Αλ. Κοντός. Δεν αποκλείεται πάντως, η στάση των κ.κ. Θ. Λεονταρίδη και Μαρίας Κόλλια, βουλευτές Σερρών και οι δύο, να συμπαρασύρει και τον τρίτο βουλευτή Σερρών της ΝΔ κ. Δ. Καρυπίδη.

Σημειώνεται πάντως ότι παραμένει άγνωστο ακόμη το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας, καθώς από το επιτελείο Σαμαρά πιθανολογείται η διαφοροποίηση της στάσης κάποιων βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ του «όχι», στους οποίους πάντως μάλλον δεν περιλαμβάνονται οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Ζώης.


Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου