Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ.....ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΝ....

Σκαρφίζονται εμπόδια για τις εκλογές

Ελλειψη χαρτιού για τα ψηφοδέλτια, ακόμα και... εκδρομή στην επαρχία επικαλούνται στα ΑΕΙ

Πούλμαν για... επαναστατική γυμναστική στην επαρχία ναυλώνουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί, ώστε να αποτρέψουν τις εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος σε περιφερειακό πανεπιστήμιο. Σε άλλα ΑΕΙ οι οργανωτές των εκλογών σκέφτηκαν να τις κάνουν σε... ξενοδοχείο, ενώ κάποιοι ζητούν από τις πρυτανικές αρχές χαρτί για τα ψηφοδέλτια! Πρόκειται για ορισμένα απ’ όσα γίνονται στα πανεπιστήμια στο πλαίσιο του «πολέμου» μεταξύ όσων θέλουν να εφαρμοστεί ο νόμος (και άρα να γίνουν εκλογές) και εκείνους που .....
ζητούν την ανατροπή του.
Ειδικότερα, μεθαύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η διοργάνωση εκλογών για το Συμβούλιο Ιδρύματος σε τέσσερα ΑΕΙ. Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου. Πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί, που μίλησαν στην «Κ», εκτίμησαν ότι η διαδικασία θα διακοπεί εξαιτίας των αντιδράσεων μερίδας φοιτητών. Ουσιαστικά προβλέπουν ότι φοιτητές θα επιχειρήσουν να κλέψουν τις κάλπες. Πρόκειται για μία πρακτική που υιοθετείται από τους φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έστω κι αν υπάρχουν φοιτητές απ’ όλες τις παρατάξεις που αντιδρούν στον νόμο. Το ίδιο συνέβη και στα ΤΕΙ Πάτρας και Λαμίας, στα οποία επιχειρήθηκε να γίνουν εκλογές για ανάδειξη των πρώτων μελών του Συμβούλιο Ιδρύματος. «Την περασμένη Τετάρτη, όταν διέκοψαν βίαια τη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, μας απείλησαν να μην προσέλθουμε στις εκλογές, διότι -λένε- θα έχουμε να κάνουμε μαζί τους. Αυτό εύλογα έχει δημιουργήσει ανησυχία σε κάποιους από τους πανεπιστημιακούς, που πρόκειται να συμμετάσχουν στις εφορευτικές επιτροπές», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής στο ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος.
Στο ΑΠΘ όσοι τάσσονται υπέρ της διακοπής της εκλογής διαδικασίας «με το έτσι θέλω» έχουν αρκετούς υποστηρικτές για να τους συνδράμουν. Δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι φοιτητές από το ΤΕΙ Λαμίας ή και από ΑΕΙ της Αθήνας θα ταξιδέψουν στο Παν. Θεσσαλίας -στη Λάρισα, όπου είναι η έδρα του ιδρύματος- για να συνδράμουν τους σχετικά λίγους φοιτητές, που είναι υπέρ της βίαιης διακοπής της εκλογικής διαδικασίας.
Από την άλλη, στο ΑΠΘ η οργανωτική επιτροπή βάλλει κατά της πρυτανείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μάνθος ανέφερε ότι το πρυτανικό συμβούλιο αρνήθηκε να δώσει στην επιτροπή υπαλλήλους για φύλαξη της εκλογικής διαδικασίας, ενώ δεν έδωσε χρήματα ούτε για τα... ψηφοδέλτια (περί τα 150 ευρώ, όπως υπολογίζεται). Και αυτό διότι επικαλέστηκε, όπως ανέφερε ο κ. Μάνθος, ότι δεν προκύπτει ρητά εκ του νέου νόμου πως το πρυτανικό οφείλει να συνδράμει την οργανωτική επιτροπή σε τέτοια ζητήματα.
«Δεν έχω άποψη για το εάν τα πρυτανικά συμβούλια μπορούν να ικανοποιήσουν αιτήματα σχετικά με τη φύλαξη της διαδικασίας. Ομως, ως προς τα ψηφοδέλτια, νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα που λύνονται από τις αρχές των ιδρυμάτων. Αλλωστε, επί δεκαετίες οι εκλογές γίνονταν με ψηφοδέλτια που δίνει το ΑΕΙ», ανέφερε στην «Κ» πρύτανης τρίτου ιδρύματος. Σε ορισμένα επίσης ιδρύματα, όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, υπήρξε η σκέψη οι εκλογές να γίνουν εκτός ΑΕΙ, ίσως σε κάποιο ξενοδοχείο. Η σκέψη εγκαταλείφθηκε λόγω των ενστάσεων που θα προέκυπταν σχετικά με την εγκυρότητα της διαδικασίας αλλά και του μηνύματος που στέλνει μια τέτοια πράξη.
«Θέλουμε να τηρηθεί η νομιμότητα. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε συνθήκες ομαλότητας, ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή. Επίσης, εκτιμώ ότι είναι λάθος στάση η αποχή» τόνισε, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, ο πρόεδρος της συνόδου πρυτάνεων και πρύτανης του Παν. Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου