Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Σύνθημα αλληλεγγύης από τα γήπεδα της Κύπρου

«Κράτα μάνα, ξανά περήφανη». Το πανό των οπαδών του ΑΠΟΕΛ για τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα κάνει την εμφάνισή του σε όλα τα τελευταία εντός και εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας  ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΚΥΠΡΙΟΙ, ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΕ....Να γνωρίζετε οτι ο Ελληνικός Λαός σας έχει μέσα στην ψυχή και την καρδιά του.....Και αυτό έχει σημασία!!!....
Με φωνές και πανό οι οπαδοί όλων των ομάδων εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο από την κρίση ελληνικό λαό

«Κράτα μάνα, ξανά περήφανη». Το πανό των οπαδών του ΑΠΟΕΛ για τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα κάνει την εμφάνισή του σε όλα τα τελευταία εντός και ......εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας
Η Κύπρος δεν ξεχνά την Ελλάδα, πόσω μάλλον σε στιγμές που η «μητέρα πατρίδα» δοκιμάζεται. Αυτές τις μέρες στο νησί πολλαπλασιάζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης, οργανώνονται νέες πρωτοβουλίες και συγκεντρώνονται τρόφιμα, ρούχα και χρήματα.
Μάλιστα, σήμερα Κυριακή της Αποκριάς πολλά γεύματα, που θα διατεθούν μέσω των εκκλησιών, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνουν κρέας που προσφέρθηκε από την Κύπρο, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες οργανώνονται από δήμους. Να σημειωθεί πως, εδώ και εβδομάδες, η κυπριακή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εκφράζεται κάθε Κυριακή με τον πιο «ηχηρό» τρόπο στα γήπεδα από τη Λευκωσία και την Πάφο έως τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.
Με συνθήματα και πανό οι οπαδοί όλων των ομάδων εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους Ελληνες αδελφούς, ενώ σωματεία, όπως η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ, καθώς και σύλλογοι φιλάθλων, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για συγκέντρωση τροφίμων.
«Στα συσσίτια της Αθήνας είδα εικόνες μιας άλλης εποχής», λέει ο δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευαγγελίδης
«Στα συσσίτια της Αθήνας είδα εικόνες μιας άλλης εποχής», λέει ο δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευαγγελίδης
Η καμπάνια αλληλεγγύης προωθήθηκε από το Σωματείο Τάμα ενώ άλλες προσφορές προέρχονται από τη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων και τους Προσκόπους.
«Η διοίκηση αποφάσισε να συνεισφέρει οικονομική βοήθεια όπως ένα κοντέινερ με ρούχα και μια μεγάλη ποσότητα τροφίμων, κάπου 10 τόνους», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΠΟΕΛ κ. Πανίκος Χατζηλιάσης και σημειώνει ότι «είμαστε καταϋποχρεωμένοι εθνικά, πολιτικά και οικονομικά. Δεν είμαστε αχάριστοι και δεν ξεχνούμε τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση από τον μητροπολιτικό ελληνισμό».
Καμπάνια
Την ίδια στιγμή η διοίκηση αποφάσισε ότι μια σειρά ακριβών προϊόντων από την μπουτίκ του συλλόγου θα πωλούνται έναντι τριών ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διπλασιαστεί από την προσφορά του συλλόγου. Πολλοί Κύπριοι οπαδοί πάντως είχαν ξεκινήσει την καμπάνια από το περασμένο καλοκαίρι «ψηφίζοντας» την Ελλάδα για τις διακοπές τους. «Και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται», λέει ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ.
«Και στον δικό μας σύνδεσμο έχει ξεκινήσει η καμπάνια με τα τρία ευρώ για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά τροφίμων. Την ίδια στιγμή συγκέντρωση τροφίμων διοργανώνει και ο σύνδεσμός μας που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι απλώς ανθρωπιστική κίνηση αλλά και ένστικτο επιβίωσης. Και εμείς Ελλάδα είμαστε. Οταν πεινάει ο αδελφός μας, πρέπει να βοηθήσουμε».
Ανάλογες δράσεις έχει δρομολογήσει και η Ομόνοια, όπως λέει ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Χρήστος Αντωνικού. «Ως πρώτο μέτρο ήταν η αποκοπή μέρους των εισπράξεων από τον αγώνα του περασμένου Σαββάτου με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Η διοίκηση της Ομόνοιας έχει ξεκινήσει επαφές με συλλόγους φιλάθλων και ανακοίνωσε την έναρξη συλλογής τροφίμων. Την περασμένη εβδομάδα ηταν σε πλήρη εξέλιξη η τριήμερη εκστρατεία για είδη διατροφής».
Δημοσιογράφοι
«Σερβίρουν» πρωινό σε σχολεία
Την πρωινή σίτιση παιδιών του Διαπολιτισμικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Yστερα από έρευνα που πραγματοποίησε με τη συνδρομή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, επέλεξε να καλύψει τις ανάγκες του Διαπολιτισμικού Σχολείου στη Ξηροκρίνη, όπου φοιτούν 45 μαθητές από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την Αλβανία και τη Ρουμανία. Aντίστοιχη πρωτοβουλία αλληλεγγύης, το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Κύπρου αποφάσισε τη διενέργεια εράνου προς ενίσχυση των 80 και πλέον μαθητών του δημοτικού σχολείου Ελίκης Διακοπτού. Το χωρίο της Αιγιαλείας βρίσκεται δίπλα από την Κερύνεια Αχαΐας, απ' όπου φέρεται να ξεκίνησε τα ομηρικά χρόνια ο ιδρυτής της Κερύνειας της Κύπρου, ο Κηφεύς.
Ερανος μαθητών
Μεγάλη ανταπόκριση είχε και ο έρανος που έγινε στα σχολεία ύστερα από πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Νίκου Τορναρίτη προς το αρμόδιο υπουργείο.
Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στον παγκύπριο έρανο και οι μαθητές συγκέντρωσαν πάνω από 300.000 ευρώ με σκοπό την ενίσχυση απόρων μαθητών στην Ελλάδα «ως μια ελάχιστη ένδειξη προσφοράς προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, η οποία ήταν πάντοτε στο πλευρό μας, σε όλες τις δύσκολες στιγμές που διήλθε ο τόπος μας», όπως αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Εκκλησία και δήμοι
Eστειλαν 1,5 τόνο κρέας για τα σημερινά συσσίτια
Σημείο αναφοράς είναι και η Αρχιεπισκοπή Κύπρου που έχει ξεκινήσει τη μεταφορά τροφίμων και ρουχισμού από τον Νοέμβριο. «Μεταφέραμε κρέας για την Κυριακή της Αποκριάς καθώς και 2-3.000 κοτόπουλα που θα διανεμηθούν σε συσσίτια από τις Μητροπόλεις που έχουν ζητήσει, όπως στην περιοχή Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, σε Βέροια, Βόλο, στην Αθήνα και τη Νίκαια», λέει ο πατήρ Ανδρέας εκ μέρους Αρχιεπισκοπής Κύπρου που μετέχει στον συντονισμό και στη διαδικασία μεταφοράς των τροφίμων.
«Αυτή την εβδομάδα είχαμε 14 κοντέινερ, ενώ κάθε μήνα στέλνουμε έναν τόνο κοτόπουλα, 800 κιλά βοδινό σε κιμά και 800 κιλά κρέας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως αντίδωρο για τη βοήθεια που έχουμε πάρει από την Ελλάδα».
Συνεργασία. Πολλές δράσεις ξεκινούν και από τις δημοτικές Αρχές σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, εξηγεί ο δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης. «Είχα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και μας εξήγησε ότι κάθε μήνα χρειάζονται 840 κιλά κρέας. Υποσχέθηκα ότι θα τα μαζέψουμε. Πράγματι αποστείλαμε τα τρόφιμα, αλλά ήθελα να δω ο ίδιος τι συμβαίνει. Ηρθα στην Αθήνα, είδα τα συσσίτια και θυμήθηκα αυτές τις εικόνες που έβλεπα στον κινηματογράφο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιθυμούσα να μιλήσω με τους ανθρώπους που περίμεναν για ένα πιάτο φαγητό, αλλά ίσως ένιωθαν άβολα, δεν ήθελα να τους βάλω σε δίνη.
Τώρα γίνεται προσπάθεια και για τρόφιμα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, διότι υπάρχουν άνθρωποι που αν και πεινούν δεν μπορούν να πάνε στα συσσίτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διανομή θα γίνεται από τα κοινωνικά παντοπωλεία».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου