Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η συνταγή Ομπάμα για τις οφειλές

Η συνταγή Ομπάμα για τις οφειλές Το «κούρεμα» φαίνεται πως είναι της μόδας και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες η συμφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και 49 Πολιτειών -εξαιρείται η Οκλαχόμα- με πέντε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, έτσι ώστε οι τελευταίες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.

Το «κούρεμα» φαίνεται πως είναι της μόδας και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες η συμφωνία της ......
ομοσπονδιακής κυβέρνησης και 49 Πολιτειών -εξαιρείται η Οκλαχόμα- με πέντε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, έτσι ώστε οι τελευταίες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια. Συγκεκριμένα, Ally Financial (πρώην GMAC), Bank of America, Citibank, JPMorgan Chase και Wells Fargo υποσχέθηκαν να περικόψουν 17 δισεκατομμύρια δολάρια από τις οφειλές υπερχρεωμένων δανειοληπτών από στεγαστικά δάνεια. Οι πέντε τράπεζες επιπλέον υποσχέθηκαν αναχρηματοδοτήσεις δανείων ύψους τριών δισεκατομμυρίων.
Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 500 ημέρες περίπου. Ορισμένοι διαπραγματευτές απ' τη μεριά των Πολιτειών ανέδειξαν τον ρόλο της επιθυμίας της ομοσπονδιακής πλευράς να κλείσει η συμφωνία. Οποιαδήποτε συμφωνία προς όφελος των δανειοληπτών είναι θετική σε μια χρονιά εκλογών για την κυβέρνηση, ειδικά αν θυμηθεί κανείς το προ τετραετίας πρόγραμμα του Ομπάμα.
Αν και η συμφωνία με τις συγκεκριμένες τράπεζες φτάνει σε ένα εντυπωσιακό νούμερο, 26.5 δισεκατομμύρια δολάρια, που σε ορισμένες αναφορές εκτοξεύεται στα 40 δισ. αν συμμετέχουν και άλλες τράπεζες, πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, υπάρχουν 11 εκατομμύρια «βυθισμένοι» (underwater) δανειολήπτες. Είναι εκείνοι που χρωστούν περισσότερα απ' όσα αξίζει το υποθηκευμένο σπίτι τους. Οι υποθήκες τους αφορούν πάνω από 700 δισ., οπότε το κούρεμα θα ελαφρύνει το συνολικό βάρος αυτών μόνο κατά 2.4%.
Η συνταγή Ομπάμα για τις οφειλές
Ο... Hamp
Οι τράπεζες έχουν πολλούς λόγους για να είναι τουλάχιστον ικανοποιημένες με τη συμφωνία. Οι Financial Times γράφουν ότι θα αποζημιωθούν από το δημόσιο πρόγραμμα Hamp για τα ποσά που θα διαγράψουν. Το χρηματοδοτούμενο απ' τον προϋπολογισμό Hamp που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, θα επιστρέψει στις τράπεζες άμεσα 63 σεντ για κάθε δολάριο που θα διαγράψουν.
Στόχος του Hamp, όπως τον είχε προσδιορίσει ο ίδιος ο Ομπάμα, ήταν η βοήθεια 3-4 εκατομμυρίων χρεωμένων νοικοκυριών. Η βοήθεια αυτή δόθηκε υπό αυστηρούς όρους και με τη μορφή επιδότησης της διαγραφής χρεών από τις τράπεζες, στις οποίες παρέχει μια καλή αποζημίωση προς τούτο. Η επιτυχία του Hamp υπήρξε περιορισμένη μέχρι σήμερα, αν και οι τράπεζες όλο και πιο πολύ προτιμούν να ενεργοποιούν τον συγκεκριμένο μηχανισμό όταν προβαίνουν σε διακανονισμό με δανειολήπτες. Εχουν ρυθμιστεί μόλις ένα εκατομμύριο δάνεια, πολύ λιγότερα από τις φιλόδοξες διακηρύξεις. Από την πρόσφατη συμφωνία με τις τράπεζες εκτιμάται πως θα ευνοηθεί άλλο ένα εκατομμύριο «βυθισμένων» δανειοληπτών, των οποίων θα κουρευθεί το χρέος κατά 20 χιλιάδες δολάρια κατά μέσο όρο.
Κέρδισαν το στοίχημα
Η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα που χρεοκόπησε λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-8. Ωστόσο, δεν υπήρξαν καταστροφικές συνέπειες για τους εγχώριους αποταμιευτές, οι οποίοι προστατεύθηκαν νομοθετικά. Η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίου που προστάτεψαν την ισοτιμία της κορώνας. Παρά τους κλυδωνισμούς της κτηματαγοράς, οι τιμές των ακινήτων δεν βούλιαξαν όπως στις ΗΠΑ (όπου μειώθηκαν 33% απ' το ανώτατο σημείο τους). Σήμερα η ισλανδική οικονομία, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή, βρίσκεται σε φάση μεγέθυνσης- αναπτύχθηκε 2.9% το 2011 και προβλέπεται να αναπτυχθεί 2.4% και το 2012. Η Ισλανδία παραμένει πλούσια και, το κυριότερο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Ισλανδοί διατηρούν την αξιοπρέπειά τους.
Ισλανδία
Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο «ψαλίδι»
Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ανακούφιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι η Ισλανδία σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ισλανδικών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (SFF), στην οποία συμμετέχουν τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και συναφείς επιχειρήσεις.
Από το 2008 μέχρι τώρα, τα δάνεια που έχουν διαγραφεί ανέρχονται στο 13% του ισλανδικού ΑΕΠ, που κυμαίνεται περίπου στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τις διαγραφές αυτές, οι οποίες αποτιμώνται σε τουλάχιστον 1.6 δισ. δολάρια, η ελάφρυνση ήταν αρκετά μεγάλη για το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Περίπου 60 χιλιάδες νοικοκυριά ευνοήθηκαν.
Η συμφωνία
Τα πιο χρεωμένα απ' αυτά είδαν την υποθήκη τους να μειώνεται στο 70% της αξίας του ακινήτου τους. Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2010, κανένα ενυπόθηκο δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 110% της αξίας του υποθηκευμένου σπιτιού.
Η αποπληρωμή δανείων συμφωνήθηκε να είναι για μια τριετία άτοκη για όσους αποπληρώνουν δάνεια ίσα με το 70-100% της αξίας των ακινήτων τους.
Τα δάνεια που ήταν σε ξένο νόμισμα κρίθηκαν παράνομα, οπότε δεν επηρεάστηκαν οι πολίτες από την υποτίμηση της ισλανδικής κορώνας. Επίσης, οι μηνιαίες πληρωμές προς τις τράπεζες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 20% του μηνιαίου εισοδήματος των δανειοληπτών.
Οι Ισλανδοί όμως δεν σταματούν εκεί. Πιέζουν τις τράπεζες για νέες παραχωρήσεις, αμφισβητώντας τα στοιχεία που τους παρουσιάζουν και απαιτώντας απ' αυτές να θυσιάσουν τμήμα της κερδοφορίας τους, η οποία το 2011 ήταν για τις τρεις μεγαλύτερες ισλανδικές τράπεζες περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου