Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ Ή ΚΑΡΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ: Ποιά η χρησιμότητά της, και πώς αποκτάται....


Εχεις φοροκάρτα; Γλυτώνεις την υποβολή των αποδείξεων στην εφορία
Προαιρετική παραμένει η χρήση της φοροκάρτας, όπως προβλέπει η απόφαση του Π. Οικονόμου, ενώ όσοι την αποκτήσουν, θα πρέπει να την δηλώσουν μέσω internet ή sms στη Γενική Γραμματεία πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και να αποφύγουν την κατάθεση των αποδείξεων στην εφορία. Από τα στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ προκύπτει ότι έως σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 50.091 τέτοιες κάρτες από ......καταναλωτές.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι για συναλλαγές οι οποίες έχουν καταγραφεί στις κάρτες από 3 Οκτωβρίου 2011 και μετά, δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τα πρωτότυπα των αποδείξεων στην Εφορία.

Στην απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπεται οτι:

- Ο χρήστης της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της, μέσω διαδικτύου (internet) και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Για λόγους ορθής χρήσης, είναι δυνατό να δηλωθούν έως τρεις κάρτες για έναν ΑΦΜ εντός ενός μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους, σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

- Κατά τη συναλλαγή με επιτηδευματία, που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), o φορολογούμενος πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης, που παρέχει το συγκεκριμένο POS. Στη συνέχεια οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

- Με βάση την αποστολή των στοιχείων της συναλλαγής, καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα βασικά στοιχεία της απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου.

Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.

- Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει. Οι τράπεζες διάθεσης δεν υποχρεούνται στην παροχή έγγραφων ή προφορικών οδηγιών για τη δήλωση και τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων, υπηρεσία την οποία μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά. Κύριος της Κάρτας Αποδείξεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Εφορία απαιτεί την υποβολή αποδείξεων δαπανών ύψους 25% του εισοδήματος, με μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ ανά φορολογούμενο. Αν υποβληθούν περισσότερες αποδείξεις δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου, αν λείπουν, όμως, αποδείξεις επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος 10%.



fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου