Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ενταλμα συλλήψεως για τον αρχηγό της τουρκικής ΜΙΤ


Ενταλμα συλλήψεως για τον αρχηγό της τουρκικής ΜΙΤ

Αρνήθηκε να δώσει κατάθεση για μυστικές συνομιλίες με το κουρδικό ΡΚΚ
Ο Χακάν Φιντάν φέρεται αναμεμιγμένος σε μυστικές συνομιλίες με κούρδους αντάρτες.


Σε μία πρωτοφανή κίνηση, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα συλλήψεως για τον Χακάν Φιντάν, τον ενεργεία αρχηγό της MIT, της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και δύο προκατόχους του. Ο λόγος είναι ότι και οι τρεις αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον του εισαγγελέα για να .......καταθέσουν σε έρευνα σχετικά με πιθανολογούμενες μυστικές συνομιλίες της ΜΙΤ με την ηγεσία των Κούρδων ανατρτών του ΡΚΚ.

Προκειμένου να εκτονωθεί ο σάλος που προκλήθηκε στο τουρκικό «βαθύ κράτος» ο προϊστάμενος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης αντικατέστησε τον εισαγγελέαπου εξέδωσε τα εντάλματα, η υποχρέωση όμως των τριών να καταθέσουν παραμένει.

Παράλληλα αυτές τις μέρες συζητείται στην τουρκική Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει την ΜΙΤ να λαμβάνει την έγκριση του πρωθυπουργού πριν προβεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση, όσο απόρρητη και αν θεωρείται αυτή. Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της ύπαρξης στεγανών στο κεμαλικό κράτος και παρακράτος. Η νέαρύθμιση μάλιστα θα αφορά, εφόσον, όπως αναμένεται, υπερψηφιστεί, και στις υποθέσεις που χειρίζεται η ΜΙΤ αυτή τη στιγμή, όχι μόνον σε όσες αναλάβει στο μέλλον.

Αφορμή για την κλήση των ηγετών της ΜΙΤ στον εισαγγελέα στάθηκε η διαρροή πληροφοριών στον Τύπο ότι πράκτορες της υπηρεσίας που διείσδυσαν σε ένοπλες κουρδικές ομάδες «συμμετείχαν σε επιθέσεις, δολοφονίες και τρομοκρατικές ενέργειες». Ο κανονισμός της υπηρεσίας απαγορεύει αυτού του είδους την συμμετοχή, αλλά οι πράκτορες ισχυρίζονται ότι ήταν υποχρεωμένοι να δράσουν με αυτό τον τρόπο γιατί διαφορετικά κινδύνευαν να αποκαλυφθούν. 
 
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου