Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΘ: Ζητείται επειγόντως στρατηγικός επενδυτής

Η Helexpo εξακολουθεί να αντιδρά στην προοπτική να μετατραπεί σε θυγατρική της ΔΕΘ, θεωρώντας πως πρέπει να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, διότι εκείνη έχει παραγωγικό αντικείμενο.

Ενοποίηση με τη Helexpo, αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, καθώς και οριστικοποίηση της χωροθέτησης του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, συνθέτουν το τρίπτυχο προτεραιοτήτων της ΔΕΘ, για το πρώτο εξάμηνο του 2012. «Το σενάριο που έχουμε επεξεργαστεί προβλέπει τη δημιουργία ομίλου, με θυγατροποίηση της Helexpo. Κουβεντιάζουμε και άλλες λύσεις, αλλά έχουν τεχνικές δυσκολίες και δεν είναι της παρούσης», αρκέστηκε να πει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ ΑΕ, Τάσος Τζήκας προσθέτοντας πως.....
«το πολιτικό περιβάλλον είναι θετικό».

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα χαρακτήρα επείγοντος έχει λάβει, πλέον, και το θέμα της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. «Έχουμε απολέσει πολύτιμο χρόνο» είπε χαρακτηριστικά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο στρατηγικός εταίρος να είναι ένας για το σχεδιαζόμενο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, όσο και την ανάπτυξη εκθεσιακής δραστηριότητας.
Ανάδοχος
«Μέσα στις επόμενες, το πολύ, δέκα ημέρες, θα έχουμε την επιλογή του αναδόχου, στο διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη, για την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου», ανέφερε ο κ. Τζήκας και εξήγησε ότι «θα διερευνήσει, έως τον προσεχή Μάιο, αν η προτεινόμενη περιοχή της Σίνδου πληροί τους όρους για ένα βιώσιμο κέντρο που να προσελκύσει ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον».
Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως σε περίπτωση που κριθεί ότι η Σίνδος δεν ενδείκνυται, τότε «θα προχωρήσουμε σε ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού στην καρδιά της Θεσσαλονίκης» και αυτό θα γίνει «είτε με έλευση ιδιώτη επενδυτή είτε μέσω πόρων του προγράμματος Jessica, που χρηματοδοτεί αστικές αναπλάσεις». Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμφανίστηκε αισιόδοξος και επικαλούμενος τις επαφές που είχε στο εξωτερικό είπε πως διακρίνει ότι δύναται να προκύψει ενδιαφέρον από αραβικά και κινεζικά κεφάλαια.
Όλος ο σχεδιασμός, ωστόσο, ίσως να τιναχθεί στον αέρα, αν, όπως λένε οι πληροφορίες, η Helexpo εξακολουθήσει να αντιδρά στην προοπτική να μετατραπεί σε θυγατρική της ΔΕΘ, θεωρώντας πως πρέπει να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, διότι εκείνη έχει παραγωγικό αντικείμενο.
Εξωστρέφεια
Στην επιχειρησιακή ενεργοποίηση της ΔΕΘ ΑΕ, που προβλέπει ανάπτυξη 14 δράσεων σε συνολικά τέσσερις ηπείρους, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της κ. Θ. Σουμπάσης, σημειώνοντας πως «η κρίση επέτεινε την ανάγκη να ξυπνήσει ο κοιμώμενος γίγαντας και να προχωρήσει στις νέες συνθήκες ως ένα εργαλείο προώθησης της εξωστρέφειας». Η στρατηγική του 2012 κινείται σε τρεις άξονες με παρουσία σε εκθέσεις, αλλά και με οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε γειτονικές αγορές (Κόσοβο (2), Αλβανία (2), Βουλγαρία, ΠΓΔΜ), σε χώρες με έντονο στοιχείο ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Κύπρο) και σε αγορές με αναπτυξιακό «boom» (Κίνα, Τουρκία), με στόχο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον ΟΠΕ.
«Ευελπιστούμε ότι από αυτό το πλέγμα εξωστρεφών δραστηριοτήτων, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία επιμελητηρίων και φορέων της πόλης, θα προκύψει μια κερδοφορία 70-100 χιλ. ευρώ», εκτίμησε ο κ. Τζήκας κι αποκάλυψε πως για το 2011 ο κύκλος εργασιών της ΔΕΘ θα αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων 1 εκατ. ευρώ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου