Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

«Δωράκι» στους τραπεζίτες για την συμμετοχή τους στο PSI


Υπό το φόβο των επιπτώσεων μίας υποχρεωτικής απομείωσης του χρέους, αλλά και του ενδεχόμενου ντόμινο που θα προκαλούσε σε χώρες τις Ευρώπης και στις ΗΠΑ, μία ελληνική χρεοκοπία, οι διεθνείς τραπεζίτες, υποχώρησαν σε κουπόνι 3,6% για τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν για την υλοποίηση του PSI+.

Υπενθυμίζεται ότι η εξουσιοδότηση που είχαν πάρει οι επικεφαλής της επιτροπής διαπραγμάτευσης, δεν προέβλεπε επιτόκιο κάτω του 4%. ...... Γι αυτό, στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με το ΔΝΤ, υποσχέθηκαν στους τραπεζίτες ένα …δωράκι το οποίο θα λειτουργήσει ως μικρό αντιστάθμισμα στη ζημία των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που θα εγγράψουν οι κάτοχοι των ομολόγων. Ωστόσο, θα αποτελέσει "δώρο", εφόσον όμως η χώρα βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και γυρίσει σε αναπτυξιακή πορεία.

Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες, συμφώνησαν να τους δοθούν κάποια δικαιώματα τίτλων (warrants) τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τα δικαιώματα αυτά θα είναι ικανά να μειώσουν τις ζημίες στην καθαρή παρούσα αξία (72%) κατά 0,5 έως και 3%.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου