Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

«Σφίγγουν» τη θηλιά στην Αθήνα Μέρκελ- Σαρκοζί


Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, ότι δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και δεν υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, απηύθυναν σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Tαυτόχρονα, τόνισαν ότι «ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει» και πως «οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να ...λάβουν εδώ και τώρα τις κρίσιμες αποφάσεις».

«Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μια και καλή», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χορηγηθούν νέα δάνεια στη χώρα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

«Θέλουμε η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας πως οι Έλληνες ηγέτες έχουν «αναλάβει δεσμεύσεις και πρέπει να τις τηρήσουν, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Η Άγκελα Μέρκελ διεμήνυσε από την πλευρά της ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αν κυβέρνηση και τρόικα και δεν έρθουν σε συμφωνία.

Οι δύο ηγέτες ανέφεραν, επίσης, πως η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ταμείο αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις των δύο ηγετών έγιναν μετά την ολοκλήρωση του 14ου γαλλογερμανικού κοινού υπουργικού συμβουλίου που έγινε σήμερα και το οποίο απασχολούν τα σχέδια δημοσιονομικής σύγκλισης, ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και η κρίση χρέους στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων.

Koμισιόν: Η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε σήμερα ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών το Μάρτιο στη χώρα, βρίσκονται «ήδη πέραν των προθεσμιών» που είχαν προβλεφθεί.

«Η αλήθεια είναι πως είμαστε ήδη πέραν των προθεσμιών», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι «σ' αυτό το στάδιο η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή των ελληνικών αρχών».

«Ελπίζαμε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα είχαν ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του Eurogroup», του φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης για να τις επικυρώσει, δήλωσε ο Αλταφάζ.

«Όλα τα μέρη είναι δεσμευμένα να κάνουν το μέγιστο, αλλά υπάρχουν προθεσμίες που απλώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», επέμεινε ο εκπρόσωπος.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις για να προχωρήσουμε» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας πως «όλοι είναι έτοιμοι να συνεδριάσουν μόλις τα στοιχεία βρεθούν στο τραπέζι».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Α. Αλταφάζ αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει «πολιτικές Τσαουσέσκου», επιβάλλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και επισήμανε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μια «τεχνική κυβέρνηση» και ότι στηρίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, σχολιάζοντας δε συνέντευξη της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, δήλωσε ότι στην Επιτροπή δεν εξετάζονται «σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Τόνισε τέλος ότι η Επιτροπή ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής εκκρεμότητας στη ζώνη του ευρώ
np

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου