Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ετσι θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ετσι θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η τροπολογία με την οποί θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή προκειμένου να ενταχθεί στο κατεπείγον εφαρμοστικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.
Σύμφωνα με την .....
τροπολογία θα αλλάξουν οι διατάξεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έτσι ώστε η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων να πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές και με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ανάλογα με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του κάθε ιδρύματος, όπως προσδιορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Παράλληλα λόγω της προσωρινής συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο, τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από αυτή , δύναται να περιορίζονται στις στρατηγικής σημασίας αποφάσεις. Επισημαίνεται επίσης πως «προβλέπονται οι αναγκαίες δικλείδες αναβίωσης πλήρως των δικαιωμάτων του σε περίπτωση ουσιώδους απόκλισης εκ μέρους του πιστωτικού ιδρύματος από το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Βάσει των όσων αναφέρονται στην 7η παράγραφο του 1ου άρθρου στην περίπτωση που η ιδιωτική συμμετοχή είναι μεγαλύτερη ενός ορίου που θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (πάνω από 10%) τότε «το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ασκεί δικαιώματα ψήφου στη Γενική Συνέλευση για θέματα που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία και αφορούν στρατηγικής επιλογές για την διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος . Τέτοια θέματα είναι η τροποποίηση του καταστατικού , η απόφαση πώλησης περιουσιακών στοιχείων, μεταβιβάσεις , συγχωνεύσεις κλπ.
Επιπροσθέτως, η διάρκεια συμμετοχής του Ταμείου σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, στις περιπτώσεις που η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι χαμηλότερη από του καθορισμένου ορίου που έχει θέσει το υπουργείου Οικονομικών (πάνω από 10%), που συνεπάγεται και περιορισμό των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου, η συμμετοχή του μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση η συμμετοχή του μπορεί να διαρκέσει μόνο δύο χρόνια.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου