Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Εξάμηνο - φωτιά για τις τράπεζες

Εξάμηνο - φωτιά για τις τράπεζες «Καυτό» από εξελίξεις προβλέπεται το προσεχές εξάμηνο για τις ελληνικές τράπεζες. Κύριους στόχους αποτελούν η ενίσχυση των κεφαλαίων τους μετά το «κούρεμα» των ομολόγων και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που θα συμβάλει στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

«Καυτό» από εξελίξεις προβλέπεται το προσεχές εξάμηνο για τις ελληνικές τράπεζες. Κύριους στόχους αποτελούν η.....
ενίσχυση των κεφαλαίων τους μετά το «κούρεμα» των ομολόγων και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που θα συμβάλει στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με «κούρεμα» στην καθαρή παρούσα αξία περί το 75% και οι Ελληνες τραπεζίτες αναμένουν με αγωνία την κατάρτιση του νόμου που αφορά τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι ιδιωτικές τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια από το εν λόγω ταμείο, προκειμένου να διαγνώσουν αν τελικά οδηγούνται σε κρατικοποίηση...
Από τους όρους χρηματοδότησής τους θα κριθεί, τονίζουν οι τραπεζίτες, εάν διατηρούνται ζωντανά τα κίνητρα για τους υφιστάμενους και νέους μετόχους και αν υπάρχουν προοπτικές για τις τράπεζες στο βάθος χρόνου που ορίζεται από τον νόμο. Τα δύο αυτά στοιχεία θα συνεκτιμήσουν οι ιδιώτες μέτοχοι, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, που θα προηγηθούν -εκ του νόμου- της άντλησης κεφαλαίων από το ΤΧΣ.
10%
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, η ΑΤΕ θα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την πρώτη να πωλείται σε κάποιο από τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, η ΑΤΕ θα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την πρώτη να πωλείται σε κάποιο από τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα.
Οι ανησυχίες της τραπεζικής αγοράς σχετίζονται κυρίως με το ποσοστό συμμετοχής στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που θα επιβληθεί στους ιδιώτες μετόχους, ως υποχρεωτική συμμετοχή. Σύμφωνα με πηγές, η ανησυχία αυξήθηκε από το γεγονός ότι το υποχρεωτικό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων δεν καθορίστηκε από το μνημόνιο αλλά θα συγκεκριμενοποιηθεί αργότερα, με τον νόμο που αφορά το ΤΧΣ. Φήμες έφεραν το ποσοστό αυτό να κινείται στο 10% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών. Επιπλέον, ο προβληματισμός εντάθηκε από ορισμένα από τα κριτήρια τα οποία τέθηκαν μέσω μνημονίου, όπως «οικονομική ευρωστία των μετόχων» και «προθυμία των μετόχων να εισφέρουν κεφάλαια», προκειμένου να ενισχυθούν οι τράπεζες, όταν μάλιστα οπως δηλώνουν οι τραπεζίτες στη χώρα μας το δημοσιονομικό πρόβλημα δημιούργησε το τραπεζικό και όχι το αντίστροφο όπως έγινε στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αν το υποχρεωτικό ποσοστό συμμετοχής τους αντιστοιχεί σε μία γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα με τις αγορές κλειστές, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα οδηγηθεί σε κρατικοποίηση πολύ σύντομα. Θεωρούν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 5-7% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών είναι ένα λογικό ποσοστό υποχρεωτικής συμμετοχής με ίδια μέσα. Εννοούν δηλαδή ότι είναι ένα λογικό ποσοστό ανάληψης κινδύνου για τους μετόχους των τραπεζών, αλλά τονίζουν παράλληλα ότι θα πρέπει να προκαθοριστεί και το συνολικό τίμημα της εξαγοράς των μετοχών που θα κατέχει το Ταμείο.
«Στον βαθμό που θα ευοδωθεί η προσπάθεια εξόδου της χώρας και του τραπεζικού συστήματος από την κρίση, το Δημόσιο, έναντι της σημερινής κεφαλαιακής συνεισφοράς, θα εισπράξει, πέρα από τις ενδιάμεσες αποδόσεις, και ένα σημαντικό επιπλέον αντίτιμο, ανάλογο με τη θετική πορεία του κάθε τραπεζικού ιδρύματος και της αντίστοιχης δημιουργίας αξίας για τους μετόχους του», τονίζουν οι ίδιοι. Η πρόθεση ωστόσο της τρόικας, όπως αυτή διατυπώνεται από το νέο μνημόνιο, είναι «η εξασφάλιση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αυτονομία τόσο αυτοδικαίως (dejure) όσο και εκ των πραγμάτων (de facto)».
Η τρόικα
Σε κάθε περίπτωση για την επόμενη μέρα «γάμοι», πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για την εξοικονόμηση εποπτικών κεφαλαίων και απελευθέρωσης ρευστότητας και η δραστική μείωση λειτουργικού κόστους είναι οι τρεις βασικές κατευθύνσεις που σίγουρα συσχετίζονται.
Στόχος της τρόικας εξάλλου είναι η συγκέντρωση των υπεράριθμων μελών του τραπεζικού κλάδου, πριν την άντληση κεφαλαίων από το ΤΧΣ. Πρόθεση επίσης της τρόικας (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) είναι να είναι ικανές οι τράπεζες να αποπληρώσουν τα κρατικά κεφάλαια που θα αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες με ενδεχόμενη κρατικοποίησή τους. Επιθυμούν δηλαδή να αποφύγουν παραδείγματα χωρών του εξωτερικού, όπως της Northern Rock, που ενισχύθηκε με κρατικά κεφάλαια ύψους 100 δισ. αγγλικές λίρες και πουλήθηκε στον όμιλο Branson για μόλις 1 δισ. αγγλικές λίρες.
Τα σενάρια για ΑΤΕ και ΤΤ
Η αναζήτηση ζευγαριών για τραπεζικούς «γάμους» θα είναι και πάλι στο προσκήνιο το επόμενο εξάμηνο. Η τρόικα σε συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο θα αποφασίσει για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Μέχρι σήμερα, τα επικρατέστερα σενάρια της αγοράς αναφέρουν ότι οι αρχές προσανατολίζονται στο διαχωρισμό της ΑΤΕbank σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με ενδεχόμενη πώληση της «καλής» σε κάποιο από τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα. Οσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πηγές της εγχώριας αγοράς θεωρούν πιθανή την πλήρη ιδιωτικοποίησή του, μέσω πώλησης ή συγχώνευσής του με κάποια άλλη ιδιωτική τράπεζα.
Οι ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και τραπεζικά «φλερτ» που είχαν παγώσει θα αναβιώσουν, ενώ εισροές ξένων κεφαλαίων θα βοηθήσουν στην ενίσχυση ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων. Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε συγχώνευση μεταξύ δυο εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζικών συγκροτήματων της χώρας εκτιμάται ότι θα είχε δυνητικά συνέργειες της τάξεως μεταξύ 300-500 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον κάθε συνδυασμό.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου