Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Νέα επεισόδια στο ΑΠΘ για τον νόμο-πλαίσιο

«Δεν μας φοβίζουν αυτά. Αντίθετα, πρέπει να ανησυχούμε για την κατάντια του πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο δεν είναι τσιφλίκι κανενός». Ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Μάνθος, μιλώντας χθες στην «Κ», δεν στάθηκε μόνο στις φαιδρότητες, στις οποίες για μία ακόμη φορά επιδόθηκαν χθες κάποιοι -πανεπιστημιακοί, φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι- απ’ όσους αντιδρούν στον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Προπηλάκισαν υποψήφιους καθηγητές για το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος, και εκείνους που μετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές. «Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μας απείλησαν, μας προπηλάκισαν, πιστεύουν ότι έτσι.....
θα περάσουν τις ιδέες τους. Ουσιαστικά καταλύουν την έννοια του ασύλου και βάλλουν κατά του δημόσιου πανεπιστημίου, που υποτίθεται ότι προασπίζουν» συμπλήρωσε ο κ. Μάνθος, ο οποίος είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για την εκλογή Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ. Ι.).
Στόχος των φοιτητών και πανεπιστημιακών ήταν η μη διοργάνωση των εκλογών για το Σ. Ι., οι οποίες είχαν προγραμματισθεί για την προσεχή Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου. Ο κ. Μάνθος είχε καλέσει σε συνάντηση για τα διαδικαστικά τους 24 υποψηφίους πανεπιστημιακούς (για 9 θέσεις) και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Περίπου 60 άτομα συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα του ΑΠΘ και ένα τέταρτο της ώρας αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους 100 φοιτητές και καμιά δεκαριά πανεπιστημιακοί και υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων (φέρεται να πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) και ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων (φέρεται να ανήκει στο ΚΚΕ). Αρχισαν να κραυγάζουν συνθήματα κατά του νόμου, προπηλάκισαν και καθύβριζαν τους καθηγητές ως χουντικούς, φασίστες. Παράλληλα, ζήτησαν απ’ όσους μετέχουν στις εκλογές να μην εφαρμόσουν τον νόμο και να παραιτηθούν από τις αρμοδιότητες που ανέλαβαν. Αλλιώς τους απείλησαν να τους κρατήσουν ομήρους στην αίθουσα, έως ότου να «συνετισθούν». Την ίδια στιγμή ορισμένοι φοιτητές τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο από κινητά τηλέφωνα, για τη στοχοποίηση των καθηγητών της άλλης πλευράς.
«Είναι θλιβερό την ώρα που δίνεται η μάχη για την οικονομική επιβίωση της χώρας και το ξημέρωμα μιας επόμενης καλύτερης μέρας, σε ορισμένα ΑΕΙ να γίνεται επίδειξη των συμπεριφορών που μας έφεραν σε αυτό το τραγικό σημείο. Δογματικές μειοψηφίες επιβάλλουν τον νόμο της βίας, περιφρονούν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού και καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας. Είναι ευθύνη της διοίκησης, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανταποκριθούν στην απαίτηση του ελληνικού λαού για τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτός ο φαύλος -στην κυριολεξία- κύκλος της ανομίας, θα σπάσει» δήλωσε η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, εστιάζοντας για μία ακόμη φορά στην πιστή εφαρμογή του νόμου. «Οι σκηνές βίας ήταν μέρος ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος θλιβερών μειοψηφιών για τη ματαίωση των εκλογών ανάδειξης του Συμβουλίου. Περίπου 100 στους 80.000 φοιτητές και (το πιο λυπηρό) 10 στους 2.200 καθηγητές του ΑΠΘ απειλούν να ακυρώσουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των πανεπιστημιακών. Ως υποψήφιος βρισκόμουν στην αίθουσα. Η δημοσιοποίηση της βίας και η δημιουργία ειρηνικής ασπίδας, θα αποτρέψει τα σχέδια της θεσμικής εκτροπής» τόνισε, από την πλευρά του, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής κ. Ορέστης Καλογήρου. «Οι δημοκρατικές ελευθερίες καταπατώνται. Δεν νοείται άσυλο σε τέτοιες ενέργειες» πρόσθεσε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Οδοντιατρικής και μέλος της εφορευτικής επιτροπής εκλογικού τμήματος κ. Μόσχος Παπαδόπουλος.
Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι μικρές μειοψηφίες διδασκόντων και φοιτητών δεν θα επιτρέψουν να γίνουν οι εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος στα πανεπιστήμια. Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί εκλογές σε πέντε πανεπιστήμια. Αρκετοί πρυτάνεις αλλά και παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας μεταδίδουν την εντύπωση ότι δεν επιθυμούν να δρομολογήσουν άμεσα την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, παρότι επισήμως δεσμεύονται υπέρ της πιστής τήρησής του. Η σιγή που επικράτησε, χθες, μετά τα γεγονότα, από διαφόρους παράγοντες (π. χ. σύνοδος πρυτάνεων) ενισχύει την εντύπωση...


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου