Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Βενιζέλος: «Οι διαπραγματεύσεις είναι στην κόψη του ξυραφιού»- Σκληρή στις απαιτήσεις της η Τρόικα


«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα. Η απόσταση από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και από ένα αδιέξοδο είναι πολύ μικρή» δήλωσε σε δραματικούς τόνους o υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά και την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
«Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βενιζέλος ενώ τόνισε ότι... υπάρχει μεγάλη αδημονία και πίεση, όχι μόνο εκ μέρους τρόικα, αλλά και κρατών-μελών Ευρωζώνης.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η Ελλάδα απέχει πολύ λίγο από την συμφωνία ωστόσο παραμένουν ακόμη ανοιχτά τα ζητήματα με την τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα. «Ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα, που συνδέονται μεταξύ τους: οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012, με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011. Εδώ, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πάρα πολύ το πεδίο της διαπραγμάτευσης. Αλλά, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλα πρέπει να έχουν τελειώσουν μέχρι αύριο το βράδυ δεδομένης και της λήξης των ομολόγων τον Μάρτιο» επεσήμανε, ενώ δεν παρέλειψε να προσδιορίσει τα θέματα στα οποία συμφώνησαν πλήρως με την τρόικα, όπως επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης των τιμών καθώς η ακρίβεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Είναι η ώρα των δεσμεύσεων. Πρέπει, όχι απλώς να αναληφθούν δεσμεύσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε τη δημόσια προσφορά για το PSI και να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης μεγάλης δόσης του νέου προγράμματος, όχι μόνο για το PSI, όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά και για να αναπνεύσει η αγορά από πλευράς ρευστότητας» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται αυτή την ώρα καθοδόν για το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο σχετικά με τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ο αυτή την ώρα συναντάται με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα για την οριστικοποίηση του PSI. Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμος θα συναντήσει εκτάκτως και εκείνος με τη σειρά του τους επικεφαλείς της τρόικα καθώς οι δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών αποτελούν πλέον μείζον θέμα.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου