Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Το μπλεγμένο κουβάρι των ελληνικών τραπεζών


Το μπλεγμένο κουβάρι των ελληνικών τραπεζών

Το κούρεμα των δανείων στις ΔΕΚΟ και το μυστικό του «Τίτλου»


Ανατροπές στις εσωτερικές ισορροπίες του τραπεζικού συστήματος προκαλεί η απόφαση του Τσάρλς Νταλάρα να εντάξει στη ρύθμιση των χρεών (PSI) και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές Τράπεζες σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αν τελικώς εφαρμοσθεί το μέτρο θα κουρευθούν επιπρόσθετα δάνεια ύψους περίπου 11δισ. ευρώ, πράγμα που ανατρέπει σχέδια, υπολογισμούς και θέτει εν κινδύνω πρόσφατες επιλογές συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων. .....



Κι αυτό γιατί η κατανομή είναι συγκεκριμένη. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank.Η τελευταία έθεσε πρόσφατα υπό αίρεση τη συγχώνευση με την Eurobank του ομίλου Λάτση, επειδή έκρινε τη συμφωνία ετεροβαρή λόγω του βάρους που προέκυπτε για την Τράπεζα του Σπύρου Λάτση από τα πολλά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει.

Τώρα όμως με την πιθανή ένταξη στο κούρεμα των δανείων προς τις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις τα πράγματα ισορροπούν μεταξύ των δύο προς συγχώνευση τραπεζών. Με άλλα λόγια αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα το μπλέξιμο θα είναι ατελείωτο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν μάλιστα τεθεί και ζήτημα υπαγωγής το κούρεμα και του περιβόητου ομολόγου ''Τίτλος'' της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 5,5 δισ, ευρώ, το κουβάρι δεν θα ξεμπλέκεται με τίποτε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την ώρα έντονες είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ξετύλιγμα αυτού του ανεπανάληπτου κουβαριού διεκδικήσεων και απαιτήσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Χωρίς βεβαίως κανείς να είναι σε θέση να δώσει ασφαλή απάντηση για τις ισορροπίες που θα επικρατήσουν την επόμενη μέρα μετά το κούρεμα του Τσάρλς Νταλάρα.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου