Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

O ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

Ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης ντεμπουτάρει στο θέατρο ως σκηνοθέτης στα _ θαλερά _ 82 του! Ανεβάζει για την Σοφία Φιλιππίδου στο θέατρο «Άλμα» της Κατερίνας Μαραγκού και του Βίλη Ανδρέου το μονόλογο των αδελφών Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Η έκτη Καρυάτιδα» _ το ένατο, απ’ το 1999, έργο των, μόνιμα εγκατεστημένων στη γενέθλιά τους Καβάλα συγγραφέων, που παρουσιάζεται στη σκηνή, ενώ ορισμένα είχαν περισσότερα από ένα ανεβάσματα.
Πρόκειται για τον σπαρταριστό μονόλογο μιας ξεναγού που θεωρεί ως αποστολή της να περιμένει την έκτη Καρυάτιδα να επιστρέψει απ’ το Λονδίνο στο... καινούργιο της «σπίτι» _ το νέο Μουσείο Ακρόπολης _, γεγονός που ποτέ δε θα συμβεί, αφηγούμενη την ιστορία της ζωής της η οποία δένεται με τους αρχαιολογικούς χώρους όπου έκανε ξεναγήσεις. Κατά τους συγγραφείς δεν είναι παρά ένας αποχαιρετισμός στην Ελλάδα που έφυγε ανεπιστρεπτί.
Το ανέβασμα αποτελεί σύλληψη του Κώστα Τσόκλη, στη δουλειά του οποίου ήδη, εδώ και χρόνια, με τις διάφορες Δράσεις του ή με την ενασχόλησή του, μέσω πολυθεαμάτων ή βιντεοεγκαταστάσεων, με την αρχαία ελληνική τραγωδία («Μήδεια», «Συμπερασματικός Οιδίπους»…), είχε υπεισέλθει η θεατρικότητα. Στην «Έκτη Καρυάτιδα» θα υπογράφει τη σκηνοθεσία, το σκηνικό και το κοστούμι της Σοφίας Φιλιππίδου.
Η παράσταση θα παίζεται από αρχές Μαρτίου, τα Δευτερότριτα, στην Κεντρική Σκηνή του «Άλμα» ενώ το καλοκαίρι θα περιοδεύσει σε αρχαιολογικούς χώρους καταλήγοντας στον Κουμάρο της Τήνου, στο θέατρο «Κώστας Τσόκλης» που έχει ο ίδιος ο καλλιτέχνης δημιουργήσει εκεί, παράλληλα προς το Μουσείο Κώστα Τσόκλη.

Τέταρτο Κουδούνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου