Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Συμφώνησαν στα βασικά οι αρχηγοί, νέο ραντεβού για Δευτέρα- Oλοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου με τρόικα



Ολοκληρώθηκε μετά από πέντε ώρες η κρισιμότερη ίσως σύσκεψη των τελευταίων ετών μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθαν λίγο μετά τις 22.30 οι εκπρόσωποι της τρόικας προκειμένου να έχουν νέα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον διευθύνων σύμβουλο του ΙΙF Τ. Νταλάρα και εκπροσώπους της Τρόικα ολοκληρώθηκε άνευ δηλώσεων.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς με ...δεδομένες τις εξοργιστικές απαιτήσεις της τρόικα, έδωσαν ραντεβού για αύριο, Δευτέρα. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν στην ουσία προθεσμία έως αύριο το απόγευμα ώστε να ενημερώσουν πλήρως τον πρωθυπουργό για την θέση τους απέναντι στα μέτρα της τρόικας.

Ανακοίνωση Λουκά Παπαδήμου για το αποτέλεσμα της σύσκεψης



Ανακοίνωση-απολογισμό για τις διαβουλεύσεις που έγιναν σήμερα μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών εξέδωσε στις 9 το βράδυ το μέγαρο Μαξίμου. Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα σημεία στα οποία υπήρξε συμφωνία και γίνεται γνωστό ότι «ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».


Αναλυτικά η ανακοίνωση: Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:


1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.


2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.


3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.


4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.


Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».
Τί δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς αποχώρησε πρώτος από τη σύσκεψη, και στη συνέχεια δήλωσε : «Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούνε περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω να την αποτρέψω».
Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, ο Α. Σαμαράς πάλεψε και κατάφερε να μην περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός. Ο Πρόεδρος της ΝΔ διαφωνεί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση των επικουριακών συντάξεων. Θα συζητήσει ωστόσο το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού μισθού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέμεινε για λίγη ώρα προφανώς για να συνεχίσει με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουτρουμάνη, οι οποίοι στο τελεύταιο μέρος της συνάντησης ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μπεγλίτη, ο Παπανδρέου επέμενε στο θέμα των κοινών μετοχών για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών και τη μη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

O κ. Καρατζαφέρης αποχωρώντας δήλωσε μετά τη σύσκεψη « Αύριο η συνέχεια. Δεν θα συμβάλλω στην έκρηξη επανάστασης από εξαθλίωση που θα καταστρέψει στη συνέχεια την Ευρώπη».

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το εργασιακό καθεστώς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (απολύσεις και κατώτατος μισθός), το ασφαλιστικό και οι δαπάνες σε Υγεία και Άμυνα.

Στο Μαξίμου βρισκόταν από τις 7 το βράδυ και παρέμεινε μετά την αποχώρηση των πολιτικών αρχηγών ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλλάρα καθώς και ο ειδικός σύμβουλος, Ζαν Λεμιέρ για την σύσκεψή τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη για το PSI καθώς και για την συνάντησής τους αργά το βράδυ με τον κ. Παπαδήμο.

Το χρονικό

Οι πολιτικοί αρχηγοί έφτασαν στις 4 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τελευταία την άφιξη του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργου Καρατζαφέρη. Αρκετά νωρίτερα έφτασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ενώ δεύτερος προσήλθε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Σημειώνεται ότι η τρόικα αποχώρησε από τα γραφεία της Ζαλοκώστα. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ολοκλήρωσε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι την συνάντησή του με το κλιμάκιο της τρόικας χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας, κ. Κουτρουμάνης, ενώ παρών θα είναι ο υπουργός Οικονομίας και στη σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων.

Αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανόν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να παρεβρεθούν και οι επικεφαλείς της τρόικας για μία απευθείας ενημέρωση των απαιτήσεών τους, οι επικεφαλείς του ΔΝΤ αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργος Καρατζαφέρης, αντέδρασε έντονα στην εν λόγω είδηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Δεν πάμε στη σύσκεψη αν δεν φύγουν οι μουσαφήρηδες».


Κρίσιμη σύσκεψη
Η διαπραγμάτευση τρόικας – κυβέρνησης για το PSI, τη δανειακή σύμβαση και το νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015 που περιλαμβάνει και νέα δυσβάσταχτα μέτρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας μοιάζει με σχοινί έτοιμο να σπάσει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε χθες ότι σημείο συμφωνίας πλέον αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες,ο κ. Παπαδήμος και οι πολιτικοί αρχηγοί επέμειναν για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου που σημαίνει πέραν των οικονομικών δεδομένων για το τραπεζικό σύστημα ότι μια τέτοια πρόταση, περνά από τη Βουλή.

Η πίεση αυξάνεται εξαιτίας του εξαιρετικά περιορισμένου χρονικού περιθωρίου των δύο ή τριών ημερών, αλλά και του σκληρού μετώπου που έχουν συμπήξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επιχειρεί να συνθέσει ένα πακέτο συμβιβασμού ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και στα όρια που έχουν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι απαιτήσεις της τρόικα «μαχαίρι» στο λαιμό των πολιτικών αρχηγών
Οι τροικανοί ζητούν: 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο φέτος, «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις (κατά 35% μειωμένες), στους μισθούς (κατά 25%) και μείωση 30% στο εφάπαξ, μείωση του κατώτατου μισθού σε όλους στα 600 ευρώ, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, 4,4 δισ. μέσα στο 2012 για να κλείσει η «τρύπα» του 2011. Στον τομέα της Υγείας, η τρόικα ζητά περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Επιμένει δε στην επίσπευση της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα. Στις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, το ζητούμενο είναι να αρθεί η άτυπη μονιμότητα των υπαλλήλων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου